65.000’e de gelindi, sıradaki?

27.12.2013
Dün de savcılık açıklaması endeksi vurdu…

<ımg hspace="10" vspace="5" align="left" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Adem-Ozen.jpg">Dün de savcılık açıklaması endeksi vurdu…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Yurtdışı piyasaların pek çoğunun Noel tatili rehavetinde olmasına karşılık ABD piyasaları dün açıktı ve buna bağlı olarak da ABD endeksleri saat 15:30’da açıklanan haftalık işsizlik maaş başvuruları verisinin etkisi altında olarak verinin beklentilerden daha iyi gelmesiyle yükseliş yönünde hareket etti. Yurtiçinde ise, güne yükselişle başlayan BİST-100 endeksi, öğleden sonra yolsuzluk ve rüşvet kapsamında soruşturma yürüten savcı Muammer Akkaş’ın elinden dosyanın alınması ve sonrasında yaptığı açıklamalarla terse döndü ve günü %2,3 oranında ekside kapattı.

65.000’e de gelindi, sıradaki?…

Bugün yurtdışı piyasalarda önemli diyebileceğimiz türden herhangi bir veri ve haber akışı bulunmuyor. Gerçi yurtiçindeki gelişmelerin baskınlığı sebebiyle yurtdışında veri olsa dahi, BİST tepki vermeyecek, o da ayrı tabi. Bu nedenle, Borsa İstanbul’a bugün yön verecek başlıca unsur, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu çerçevesinde gelebilecek yeni haberler olacaktır. Gün içerisinde ne tür gelişme olabilir bilemeyiz ama gerilimin hiç düşmeden devam ediyor ve karşılıklı hamlelerin geliyor olması kapsamında Borsa’nın bugün de pek iç açıcı seyretmeyeceği aşikar. Risklerin yükseldiği dönemlerde, hafta sonu riskinin alınmak istenmeyeceği gerçeğine de bağlı olarak, bugün tepki alımları gelse bile, bunun etkisinin oldukça sınırlı kalmasını bekliyorum. Bu nedenle, yatırımcıların bu dönemde, tansiyon düşmeye başlamadıkça, yeni pozisyon açmaktan kaçınmalarının daha faydalı olacağı kanaatindeyim. Bu yılın ortasından bu yana aralıklarla, gösterge endeks 80.000’lerde iken bile, BİST-100 endeksinde 65.000 – 70.000’i beklediğimi ifade ederek hisse azaltımının düşünülmesine değinmiştim. Gelinen aşama itibarıyla siyasi risklerin daha fazla artması ve trendin aşağı devam ediyor olması sebebiyle artık alt taraftaki ilk hedef 58.000 civarı olacaktır. Şayet olayların boyutu daha da içinden çıkılmaz bir hal alır, kredi notunun düşürülmesine yönelik bir sürece girilir ve ekonomik istikrarına yönelik yatırımcı güveni ortadan kalkarsa, bu düşüş bırakın 58.000’i 48.000’e kadar bile sürebilir. Buna karşılık, şu an itibarıyla bu kadar pesimist olmaya gerek olmadığını ifade ederek, bugünlerde daha soğukkanlı olunmasını ve yüksek volatilite altında günlük işlemlerden uzak durulmasını tavsiye ediyorum. Bu dönemde şayet mevcut hisse pozisyonlarınızı bozmak istemiyor iseniz, kendinizi koruma altına almak üzere, risk seviyenize göre vob’da ters pozisyon alabilirsiniz.

Tüm bunlar çerçevesinde, 2014 yılına yönelik negatif bakış açımın devam ediyor olmasına da bağlı olarak, benim için şu an yukarı yönlü verilebilecek tepkiler hisse azaltımı için bir fırsat olup, yatırımcıların fevri hareketlerden kaçınmalarını tavsiye ediyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
-

Şirket haberleri:

AKENR (Hisseye beklediğim etki: “Nötr”): Üzerinde herhangi bir lisans bulunmayan ve gayrı faal haldeki Şirket iştiraklerinden Akka Elektrik Üretim A.Ş. tasfiye edildi.

AKSA (Hisseye beklediğim etki: “Nötr”): Şirket ile %100 bağlı ortaklığı olan Ak-Tops Tekstil Sanayi A.Ş. birleşmesine EPDK izin verdi. SPK`ya yapılmış başvuru ile ilgili olarak süreç devam ediyor.

BJKAS (Hisseye beklediğim etki: “Nötr”): Beşiktaş ile Arçelik arasında 2014/2015 sezonundan başlamak üzere; Beko markası ile forma sırt sponsorluğu için 3+2 yıllık toplam 16.632.000 Amerikan Doları + KDV tutarında anlaşma yapıldı.

DARDL (Hisseye beklediğim etki: “Yorumsuz”): Alacaklı bankalardan Eximbank ile borcun tasfiyesi konusunda, borç karşılığında 1.450.000 USD ödeme yapılması, üstü tutardan alacaklının vazgeçilmesi, ödemenin en geç 31 Ocak 2014 tarihine kadar yapılması yönünde mutabakata varıldı.

DENGE (Hisseye beklediğim etki: “Yorumsuz”): Borsa Yönetim Kurulu, Şirket paylarının GİP’ten çıkartılarak II. Ulusal Pazar`da işlem görme başvurusunu uygun görmedi.

DOAS, GRNYO (Hisseye beklediğim etki: “Nötr”): Doğuş Oto, Garanti YO paylarının satış sürecini sonlandırdığını açıkladı.

EKGYO (Hisseye beklediğim etki: “sınırlı Pozitif”): Şirket, hisse geri alım programı çerçevesinde 26.12.2013 tarihinde 2,11 – 2,15 TL fiyat aralığından toplam 16.000.000 adet EKGYO hissesi satın aldı.

IHLAS (Hisseye beklediğim etki: “sınırlı Negatif”): Ali Tubay Gölbaşı, Borsa’da işlem görmeyen 2.000.000 TL nominal değerli İhlas Holding paylarını Borsa’da satışa konu edebilmek için MKK’ya başvurdu.

RYGYO (Hisseye beklediğim etki: “Yorumsuz”): İstanbul Tuzla’da toplam 85.838 m2 yüzölçümlü gayrimenkulün özelleştirilmesinde muhammen bedelin altında kalmasına rağmen, ihaleye katılanlar arasında en yüksek tutarlı teklifi şirket verdi. İhale sonucu için ÖYK kararı bekleniyor.

TATGD (Hisseye beklediğim etki: “Nötr”): Şirketin bağlı ortaklığı Harranova Besi’nin olağanüstü genel kurul toplantısında, Harranova`ya ait salça üretim tesisinin ekipmanlarının değerleme raporu doğrultusunda 6.960.500.-TL+KDV bedel karşılığında Şirkete satılmasına karar verildi.

YKBYO (Hisseye beklediğim etki: “Nötr”): Borsa Yönetim Kurulu, Şirketin 27.12.2013 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınacak tasfiye kararı Ticaret Siciline tescil edildiğinde, işlem sırasının kapatılıp, Şirket paylarının sürekli olarak işlem görmekten men edilerek Borsa Kotundan ve Borsa Pazarlarından çıkarılmasına karar verdi.

Günlük piyasa takvimi:
01:30 - (Japonya) Kasım ayı TÜFE açıklanacak
01:50 - (Japonya) Kasım ayı sanayi üretimi açıklanacak (öncü)
02:30 - (Japonya) Kasım ayı işsizlik oranı ve ücretli hane halkı harcamaları açıklanacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.749 Değişim: 1,08% Hacim : 46.927 Mio.TL Son veri saati : 12:42
Düşük 9.696 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5178 Değişim: -0,09%
Düşük 32,4457 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,7884 Değişim: -0,22%
Düşük 34,7410 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.420,66 Değişim: -0,39%
Düşük 2.415,67 24.04.2024 Yüksek 2.442,00
Açılış: 2.430,12
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.