TCMB hamleleri ‘’beklentilerle’’ bankaları destekliyor

08.09.2016
Adnan ÇEKÇEN
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının (TCMB) yaptığı son açıklamayla beraber faiz indirimlerine devam ettiğini, verdiği sinyallerle de devam edeceğini görüyoruz.

ABD Merkez Bankasının faiz artırım baskısı, son gelen istihdam datasıyla beraber hafifleyince ve açıklanan yurtiçi Ağustos enflasyonun %8.05 ile (Çekirdek Enflasyon %8.41) beklentilerin üzerinde azalınca TCMB’den zorunlu karşılıklarla ilgili açıklaması geldi.

Yapılan açıklamada Türk Lirası Zorunlu Karşılık Oranlarının tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirildiğini ve aynı şekilde Rezerv Opsiyon Mekanizması kapmasında belirli katsayılarda %0.1 puan artırıldığını görüyoruz. Böylece sisteme 1.2 Milyar Türk Lirası ve 670 Milyon ABD doları ilave likidite sağlanmış olacak.

Haberin Devamı

TCMB son 8 ayda, piyasaları günlük olarak fonlandığı üst bantta toplam 225 baz puanlık indirime gitti. Gecelik fonlama faizi %10.75’den geldiğimiz noktada %8.50’e çekildi. Bu alanın tüketiciye yansıması  içinde bankaların maliyetini hafifletmek gerekiyordu ki ikinci adım yine TCMB’den geldi. Mevduat bankalarının, Merkez Bankasında tutmak zorunda oldukları TL zorunlu karşılıklarına ‘’park ücreti’’ gibi faiz ödüyorlar. Bu ödedikleri faizi son açıklamayla toplamda 100 baz puan düşüren TCMB, aynı zamanda döviz olarak tutulan diğer zorunlu karşılıkların (Rezerv Opsiyon Mekanizması) faizini de arttırdı (ROK). 

Piyasalar bu adımları ilk etapta olumlu karşılıyor. Atılan adımlardan ziyade ‘’adımların devam edeceği beklentisi’’ olumlu fiyatlanmayı sürdürebilir. Bankacılık endeksinin, sektörel Bist endeks grupları içerisinde olumlu yönde ayrışması söz konusu ve en çok primlenen gruplar arasında yer alıyor. TCMB’nin şuana kadar bankacılık sektörü karlılığına yarattığı bu ilave rakam, bankaların karlılığı üzerinde oldukça sınırlı bir etkisi olur. Ancak bu yazıdaki değerlendirmede bankacılık sektörünün karından ziyade, faiz indirimlerinin devam edeceği beklentisinin piyasa nezdinde şimdiden satın alınabileceği durumu göze alınıyor. Simetrik faiz koridoru hedefi çerçevesinde TCMB’den faiz indirimlerinin devamı ve zorunlu karşılarda da yaratılacak alanın daha da genişlemesi söz konusu. Bu durum yılın son çeyreğine girerken, bankalar tarafında olumlu karşılanabilir ve banka hisselerinde yükselişler görülebilir.

Haberin Devamı

Hikayenin olumlu tarafında bu şekilde beklentiye girmek normal karşılanabilir ve hisselerde yükseliş beklentisi korunabilir. FED’ in faiz artırım beklentisinin son Tarım Dışı İstihdam verisiyle beraber en az 3 ay ertelendiğini düşünebiliriz. Bu da Türkiye gibi gelişen ülke piyasalarında olumlu seyrin devamı açısından iyi bir hikaye gibi gözüküyor. Suriye sınırındaki hareketlilik ve onun öncesinde 15 Temmuzda yaşanan darbe girişimi yeteri kadar TL varlıklarındaki satışları derinleştirmişti. Şuanda ise TL varlıkları için en büyük risk kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili olası not indirimleri veya görünümle alakalı olası güncellemeleri olarak görebiliriz.

Yılın son çeyreğine girerken uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin 4 Kasım, Moody’sin ise 2 Aralık’ta Türkiye ilgili değerlendirmeleri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere S&P, Temmuz ayında takvimde ‘’yer almasa da’’ Türkiye’nin kredi notunu tartışılır bir şekilde düşürmüş ve piyasalarda oynaklık yaratmıştı. Ancak söz konusu kuruluşla ülkenin resmi bir antlaşması olmamasından kaynaklı açıklayacağı notunda şuandan itibaren bir anlamı kalmıyor. Çünkü Türkiye’yi kendi belirledikleri gerekçelere dayandırarak zaten yatırım yapılamaz seviyenin 2 kademe aşağısında tutuyor. Buradaki asıl risk unsuru ise diğer kredi derecelendirme kuruluşu Moody’sin yapacağı değerlendirme olacak. Yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe üstünde notumuz korunuyor. Uzun süredir ise ülkenin not görünümü negatifte tutuluyor. Kuruluş 25 Temmuz tarihinde ise yatırımcılara düzenlediği konferansta 18 Temmuz’dan itibaren 90 günlük bir izleme süreci içerisinde nihai bir karar verilebileceğini söyledi. Yani Aralık öncesinde kuruluş Ekim ayında not ile ilgili bir değerlendirme açıklayabilir. Moody’s ile ilgili geldiğimiz noktada daha ılımlı bir hava olduğunu ve not ile ilgili bir aşağı yönlü bir düzeltmenin geleceğini düşünmüyorum. Ancak yinede piyasa çıkacak kararı görmek isteyecektir. Ülkenin kredi notunu düşürmez ise görünümü negatiften durağana çıkartabilir ki bu da TL varlıklarına olumlu yansır. Dolayısıyla bu gelişme türbülans oluşmadan atlattırılırsa bankacılık endeksi önündeki önemli bir engelin ortadan kalkacağını görebiliriz. Bu da son çeyrekte bankalar açısından olumlu hikayelerin daha fazla olduğunu gösteriyor. 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.486 Değişim: -0,40% Hacim : 9.514 Mio.TL Son veri saati : 10:10
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.487
Açılış: 9.431
32,5984 Değişim: 0,38%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7876 Değişim: 0,16%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.506,38 Değişim: 0,88%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.