Ağustos ayında piyasalar

31.07.2016
Eral KARAYAZICI
Bugün pusulada dolar ve borsa bu ay nasıl bir seyre sahne olabilir sorusuna yanıt arayacak ikinci yarıyıla yönelik tahminlerimi güncelleyeceğim.

Geçen hafta Türkiye’de borsa % 5 değer kazanırken dolar % 2,6 değer kaybetti. Bu güçlü performansa karşın yaraların tamamen sarıldığını söyleyemeyiz.

Çünkü temmuz bütününde dolar gelişen ülkelerde ortalama % 0,5 değer kaybederken Türkiye’de % 3,9 değer kazandı. Dünya borsaları bu perdeyi % 6 değer artışı ile tamamlarken Borsa İstanbul temmuz bütününde % 1,8 değer kaybetti.

Haberin Devamı

Basit bir bakkal hesabı ile geçen hafta yaşanan güçlü toparlanmaya karşın 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle borsada benzerlerine kıyasla % 8 TL ‘de % 4,4 hasar var.

Yurtiçi piyasalar bu parkuru dünyaya paralel seyirle geçirebilse BIST 100 endeksi temmuz ayını 81.000 puanda USDTRL 2,86 EURTRL 3,20 seviyesinde tamamlayabilirdi.

Halamın da sakalları olsaydı amcam olurdu diyebilirsiniz ama 15 Temmuz’un kısa vadeli hasar tespitini objektif kriterler ile yapmanın başka bir yolu yok.

Yurtiçinde ekonomik hayat normale döndükçe bu farkın bir kısmı Ağustos ayı içinde belki tamamı ikinci yarıl yıl içinde kapanabilir.

Temel kaygı temmuz ayının ikinci yarısında yaşananların Türkiye ekonomisinde büyümeye ağır bir darbe indirmesi, bunun en güçlü yanımız olan bütçe dengesi üzerinde tahribata neden olması ve kur & faiz kıskacındaki özel sektörün baskı altında kalmasıydı.

Henüz bunların yaşanmayacağını garanti edemeyiz. Ancak ekonomik aktiviteye bakıldığında ülkemizin hızla normal hayata geri dönmekte olduğunu ve karabasan senaryolarına sarılmanın da rasyonel olmayacağını söyleyebiliriz.

Objektifler nereye çevrilecek?

Her ayın ilk haftasında ABD ‘de açıklanan ISM verileri ekonomik aktiviteye ilişkin öncü bilgiler içerir. Türkiye saati ile 17:00 ‘de pazartesi imalat ISM Çarşamba günü hizmetler ISM açıklanacak. Cuma da meşhur tarım dışı istihdam var.

Haberin Devamı

Bu veri seti ABD ekonomisinde ikinci çeyrekte yaşanan irtifa kaybının geçici olup olmadığı hakkında önemli bilgiler içerecek.

Veriler beklentileri karşılar veya aşarsa resesyon çekincesi yumuşayacak. Aksi olur ve zayıf bir veri seti ile karşılaşırsak çekinceler kaygıya evirilmeye ve küresel piyasalar  ( özellikle de borsalar ) üzerinde baskı yaratmaya başlayacak.

Bu bakıma açıklanacak ABD veri seti her zamankinden daha önemli ve ağustos ayında küresel piyasalarda yaşanacak seyir üzerinde belirleyici olmaya aday. 

Borsa İstanbul

Geçen haftayı 75.405 puanda tamamlayan BIST 100 endeksinde 75.000 puanın yakın, 73.500 – 74.000 bandının güçlü destek hattı haline geldiğini düşünüyorum.

Cuma günü ABD ‘de işlem gören Türkiye endeks fonu ( ETF ) saat 17:30 sonrasında % 0,7 değer kazanarak yeni haftanın yükselişle başlaması ve hafta içinde yakın dirençler olan  76.500 ve 77.500 seviyelerinin test edilmesi olasılığının arttığına işaret etti.

Ancak bu seviyeleri geçilmez kale olarak görmek doğru olmaz. Aksine bence göreli iskontonun da katkısı ile üç aydır değer kaybeden BIST Ağustos ayı içinde 80.000 ve ikinci yarıyıl içinde 85.000 – 87.000 bandını test etme şansını koruyor.

Zaten 2010 yılından bugüne Borsa İstanbul enflasyondan arındırılmış veriler ile bakarsak % 30’luk bir bandın içinde yatay seyrediyor.

Lokal panik ataklarda yukarıda yer alan grafiğin kırmızı alt çizgisine pozitif akımlarda da üst çizgisine yöneliyor.

İkinci yarıyılda endeksin bu bandın altına kayması için çok güçlü faktör değişikliklerine ihtiyaç var ve ben var olan bilgi seti ile böyle bir siyah kuğu senaryosunun gerçekleşmesini beklemiyorum.

Üst bant test edilir mi ? Bu hemen hemen endeksin 100.000 olması demek ki ikinci yarıyıl içinde en pozitif senaryoda dahi 92.000 puandan çok öte zirvelere yelken açılması zor.

Bu bakıma BIST için ikinci yarıyıl içinde ( yukarıdaki bandın orta noktası olan ) 85.000 – 87.000 bandının test edilmesini şansı en yüksek senaryo olarak bir adım önde görmek daha gerçekçi olacağa benziyor.

Haberin Devamı

Toparlarsak geçen hafta kullandığım şafak vakti manşetinden hareket ile henüz gün batımına uzak olduğumuzu ve hisseleri ne zaman satalım sorusu için erken olduğunu düşünüyorum.

Moody’s Cuma günü ne yapar ?

Evet bu kuruluş Türkiye’yi not indirimi için izlemeye aldı. Endeks 70.000- 72.000 bandındayken bu gerçekleşse dahi önemli ve kalıcı bir etkisi olacağını düşünmüyordum. Ancak BIST 77.000 puana yükselir ve o sırada not indirimi kararı gelirse hissedilir etkisi olacaktır.

Ancak kuruluş Türkiye ile ilgili incelemelerinin 30-90 gün arası bir süre alacağını açıklayarak örtülü bir biçimde 5 Ağustos’ta not indirimi yok demiş oldu. Görünüm ise zaten negatif . Bu bakıma 5 Ağustos’tan bir piyasa etkisi beklemiyorum.

İnceleme tamamlandıktan sonra ise hızla normale dönen yurtiçi ekonomik aktivitenin not indirimini engellemeye yetebileceğini düşünüyorum.

Dolar Cephesi

ISM ve TDI verileri doların ağustos performansında belirleyici olmaya aday görünüyor.   ABD ekonomisinin toparlandığına işaret eden bir veri seti ile karşılaşırsak dolar ilk etapta kısıtlı bir tepkiye sahne olabilir.

Ancak Türkiye’de görece pahalı olması nedeniyle bunun 3,0160’ın üzeri fiyat seviyelerine seyahati sağlaması kolay değil.

Öte yandan yurtdışında gelişen ülkeler lehine esen rüzgarın sürmesi durumunda ağustos – eylül perdesinde doların bize benzeyen ülkelerde % 4 kadar daha gerilemesi mümkün.

Yılbaşından bugüne Brezilya’da % 18 G.Afrika’da % 10 diğer pek çok ülkede % 5-7 arası oranlarda değer kaybeden ABD para birimi Türkiye’de bu yıl % 2,4 değer kazandı.

Yarısı 15 Temmuz faktöründen yarısı ise yerinde bir politika olan TCMB üst bant faiz indirimlerinden kaynaklanan % 9’luk bu göreli negatif ayrışma USDTRL ‘nin bugün 2,75 olmasını engelledi.

Ancak ben önümüzdeki iki ay içinde dolar benzerimiz ülkelerde % 4 kadar daha değer kaybederse Türkiye’de % 6-7 kadar gerileyebileceğini ve 2,80 civarının ( belki 2,75 ) bir kez daha test edilebileceğini düşünüyorum.

Hele de 2,75 olursa alınmaz mı ? Bence yeterince çekici olur. Çünkü son çeyrek içinde ABD ‘de ekonomik aktivitenin kuvvetlenebileceği ve yeniden eyvah FED melodisinin tadında bir esintiye vesile olabileceği görüşündeyim.

Diğer Çalışmalar

Hafta içi her gün bigpara.hurriyet.com.tr ‘da yayınlanan Paranın Yolu adlı video haber ile saat 14:30’da piyasaları değerlendiriyor, genel stratejiye yönelik görüşlerimi pazar günleri 23:30’da yayınlanan köşe yazım pusula ile paylaşıyor, haber akışına bağlı anlık tespitlerimi twitter adresimde gerçekleştiriyorum. https://twitter.com/eralkarayazici

Finanstan hiç anlamam diyen ama anlamak isteyenlere hitap eden yüz yüze eğitim faaliyetlerini ise Akademi Pusula çatısında sürdürüyorum. www.pusulaninotesi.com

Haftaya bir sonraki pusulada buluşmak dileği ile

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.987 Değişim: 2,04% Hacim : 48.038 Mio.TL Son veri saati : 13:36
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3285 Değişim: 0,24%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0743 Değişim: -0,13%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.294,98 Değişim: 0,77%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.295,82
Açılış: 2.277,54
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.