Dolar mı, Altın mı, Borsa mı?

09.02.2015
Piyasalarda gerek karar alınması, gerek tahmin üretilmesi kolay olmayan bir süreç yaşıyoruz...

<ımg class="yeniImg" border="0" hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/eral_karayazici.jpg" align="left">Bugün pusulada FED korkusu ile altın & borsa hangi seviyeye düşerse alım için tarihi fırsat olur, döviz cephesinde yükseliş sürebilir mi ve tasarruf sahibi ne yapmalı sorularına yanıt aradım.

Eral Karayazıcı
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü
ekarayazici@gedik.com

Piyasalarda gerek karar alınması, gerek tahmin üretilmesi kolay olmayan bir süreç yaşıyoruz. 2015 yılının ilk perdesinde Draghi ( Avrupa Merkez Bankası Başkanı ) sahne almış büyük bir coşku yaratmıştı.

Yaşasın ECB para olup, yağacak perdesini takiben sahne Syriza’nın olmuş, Almanya temasları gerçekleşene kadar AB ile Yunanistan’ın görüşmeleri güçlü bir romantizm ile başlamıştı.

Ancak bu böyle devam etmedi. Geçen hafta pazarlık sertleşmeye başladı ve önümüzdeki haftalarda da bu cephe aşk değil aksiyon & gerilim melodisi üretmeye devam edeceğe benziyor.

2015 yılı gösteriminde üçüncü ve dördüncü perdede iki yıldızın daha sahne aldığına şahit oluyoruz. İçeride faizler hızla insin felsefi ile lokal politik cenahın etkilerini yaşarken, Cuma günü bu filmin her daim başrol oyuncusu olan Yellen da ( ABD Merkez Bankası Başkanı ) sahneye çıkarak tabiri caizse kare ası tamamladı.

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/09022015_tablo1.jpg">

Yellen’in sahnesini başlatan cuma günü açıklanan istihdam verisi oldu. ABD ekonomisi dörtnala canlanıyor. Ne güzel işte bu dünyaya da yansıyacaktır diyebilirsiniz ama gelin görün ki piyasalar için bu gülün kocaman bir dikeni var.

İstihdam verisi yıl ortasında ABD Merkez Bankası’nın faizlerde artırıma başlayacağı gerçeğini bir kez daha teyit ederek finans aktörlerinin konsantrasyonunu yeniden FED toplantılarına yöneltti. Önümüzdeki üç FED toplantısının tarihleri sırası ile 18 Mart, 29 Nisan ve 17 Haziran.
Muhtemelen ilk iki toplantıda söylev değişikliklerine ve finalde de 17 Haziran’da faiz artırımına şahit olacağız.

ABD Merkez Bankasının faiz arttırması elbette dünyanın sonu değil. Ancak ilk faiz artırımı gerçekleşene kadar, bölümler halinde bu faktörün piyasalar üzerinde geçici ama sert etkilerini göreceğimizi tahmin ediyorum.

Gerçekleşene kadar altın ve borsa üzerinde negatif, dolar üzerinde pozitif etki göstermeye aday ufuktaki bu beklenti gerçekleştikten sonra ise uzun soluklu bir vade ile borsa ve altında ralli, dolarda da güçlü bir düşüş trendini tetikleyeceğini düşünüyorum.

Bu nedenle önümüzdeki dört ay içinde altın ve borsada yaşanabilecek değer kayıplarını çok önemli bir alım fırsatı olarak görüyorum. Detaylarına önümüzdeki aylarda gireriz.

Dolarda ralli sürer mi ?

Pusulayı yazarken yaşadığım en büyük güçlük Türkiye’nin ayrışmaları ve bunun zamanlamasını önceden kestirebilmek.

Evet borsada geride kalan 4 hafta yaşanan sert negatif ayrışmayı bu kez öngörebildim ve sizlerle ocak ortasından itibaren BIST’de pozitif ayrışma alanı kalmadı diyerek belki paylaştım ama bu kez de TL ‘deki sert negatif ayrışmayı tahmin edemedim.

Dolar bazı da değil lokal para birimleri bazında geride kalan dört haftada dünya borsaları ortalama % 11 artış kaydederken, BIST % 4 değer kaybederek % 15 negatif ayrışmaya sahne oldu.

Evet bu durum pusula okurları için sürpriz değil ama gelin görün ki aynı dönemde dolar Türkiye’ye muadil ülkelerde yatay bir seyir ortaya koyarken TL karşısında % 8,2 artış kaydetti.

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/09022015_tablo2.jpg">

Yukarıdaki tabloda da görebileceğiniz üzere izlediğim 27 ülke içinde USD en iyi performansı Türkiye’de gerçekleştirdi. Bu verileri yılbaşından bugüne ne oldu diye de alsak 6 ay öncesi ile de kıyaslasak hemen hemen aynı tablo ile karşılaşıyoruz.

Önümüzdeki 4 ay içinde doların dünyada % 5-7 kadar yükseliş kaydetmesini bekliyorum. Ama gelin görün ki Türkiye’de içsel nedenlerle önceden % 8 kadar yükselmiş olan dolar bu performansı gösterebilir mi emin değilim.

Eğer ülkemizde de dolar dünyaya paralel seyretmiş olsa şu anda karşımızda 2,30’larda bir USDTRL görürdük ve ben size FED korkusu ile bu cephede bir yükseliş yaşanması daha olası diyebilirdim.

Şimdi ben bu topa girmem. Hatta bir adım ileri gideyim son bir ayda dünyada yatay seyrederken doların Türkiye’de % 8,2 yükselmesine neden olan tek faktör iç politik cenahtı.

Önümüzdeki aylarda dış konjonktür nedeni ile siyasi cephede hızlı faiz indirimi arzusunun körelmesi mümkün ki bu durumda önümüzdeki aylarda Türkiye’de dolar dünya ortalamasının altında performans gösterebilir ve TL pozitif ayrışabilir.

Zaten yurtiçinde finans dünyasından belirli bir kesimin eleştirme yarışına tutuştuğu Sayın Erdem Başçı’nın faiz indirimleri konusunda ihtiyatlı tutumu FED virajını önceden görmesinden ve gaza basarak bu virajlı yola girmek istememesinden kaynaklanıyordu.

Önümüzdeki dört ay içinde yaşanması muhtemel eyvah FED 2 yıl boyunca faizleri arttıracak fiyatlaması tamamlandıktan sonra gerek 2015 yılının ikinci yarısı gerekse 2016 Türkiye’nin faiz indirimlerine gitmesi ve ekonomik aktiviteye destek vermesi için bence elverişli bir parkur olacak. Ancak acele ettik ve ne yazık ki bu sene enflasyon hedefinin gerçekleşmesini zora sokup, yatırımcı güvenini zedeledik.

EURTRL ile noktalayalım. Evet Türkiye önümüzdeki 4 ay içinde var gücü ile gaza abanır ve faizleri yüreği yettiğince düşürmeyi yeğlerse bu virajlı yolda euro da dolar da TL karşısında yükselişi sürdürebilir.

Ancak tıpkı dolar gibi euro da TL karşısında geride kalan 4 haftada dünya ortalamasının üzerinde performans kaydetti ve benzer pahalılık hali bu finansal ürün için de geçerli. Bu nedenle yatırım adına cari seviyeler yeterli emniyete sahip değil.

Altında ralli bitti mi ?

Eyvah FED klasiği nedeniyle önümüzdeki dört aylık kesitte altında aşağı yönlü risklerin yukarı yönlü fırsatlardan çok daha baskın olduğunu düşünüyorum.
Geride kalan 2,5 ayda ons 1140 dolardan 1307 dolara yükselerek çarpıcı bir ralliye imza attı. Ancak geçen hafta özellikle de ABD istihdam verisinin etkisi ile kapanış 1233 dolarda gerçekleşti.

Her ne kadar 1260 dolara kadar tepki yükselişleri yaşanabilecekse de, beklenen kötü haber gelene yani FED faizi artırana kadar altın cephesinde ana rotanın bir yukarı iki aşağı bir eğilimle negatif olması daha muhtemel görünüyor.

Gram fiyat üzerinden gidersek dolardaki yükseliş bir paraşüt gibi altındaki aşağı yönlü hareketleri yumuşatıyor. Bu nedenle TL bazında altında taban adresi neresi olabilir sorusuna yanıt üretmek kolay değil.

Bununla birlikte 2015 ilk yarıya yönelik olarak 90 TL civarı kısa vadeli yukarı yönlü atakları tetikleyebilecek ve risk alınabilecek adres olabilir.

FED korkusunun zirveye çıktığı perdelerde ise gram fiyatta 80-85 TL aralığı test edilebilir ki, bu bölge alım yönünde pozisyonlar için çok daha emniyetli ve çekici olacaktır.

Nasıl yani gram altın 80 TL ‘ye düşerse garanti kar yazar mıyız diye soranlar çıkacaktır. Kesinlikle Hayır.

Altın, döviz, borsa gibi fiyat değişkenliği gösteren finansal ürünlerde asla garanti para yok. Her tahminde yanılgı payı var. Pusulada yapmaya çalıştığım lafı dolandırmadan görüşlerimi aktarmak hepsi bu.

Borsa İstanbul

Geride kalan 4 haftada Borsa İstanbul diğer borsalardan % 15 zayıf performans göstererek yeniden görece iskontolu hale geldi.

Önümüzdeki aylarda ben BIST’de negatif ayrışmanın sürmesi için fazla bir alan kalmadığını, aksine pozitif ayrışma için uygun bir zemin oluştuğunu düşünüyorum.

Ancak yurtdışında eyvah FED faizleri arttıracak fiyatlamasının başlaması durumunda söz konusu pozitif ayrışmanın dünya ortalamasından daha az düşerek gerçekleşebileceği başka bir deyişle göreli iskontonun dibi bulduk demeye yetmeyeceği görüşündeyim.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/09022015_grafik1.jpg">

Önceki yazılarda sıkça paylaştığım üzere ben BIST adına 92.000 puanın normal, 85.000 puanın ucuz ve 78.000 puanın ( dolar bazında yaklaşık 30.000 ) çok ucuz hisse fiyatlarını içerdiğini düşünüyorum.

Önümüzdeki 4 ay içinde Borsa İstanbul’da FED ( ve belki bonus olarak yanında Yunanistan ) faktörünün etkisi ile çok ucuz sayabileceğimiz fiyatlara gerileme yaşandığına şahit olabiliriz.

Olasılığının % 25 ‘den düşük olmadığını düşündüğüm bu yönde bir gelişmenin tasarruflarda hisse senedi ağırlığını arttırmak için belki de önümüzdeki 2 yıl boyunca yinelenmeyecek bir fırsat olacağı görüşündeyim.

Çünkü Yunanistan riski ECB ‘nin akılcı politikası ile Avrupa’nın tamamını kasıp kavuracak bir fırtına olma potansiyelini yitirmiş, etkileri kısıtlı ve geçici kalacak bir riske dönüşmüş gözüküyor.

Bu nedenle gerek Yunanistan gerek FED etkisi ile Borsa İstanbul’da önümüzdeki aylarda yaşanabilecek değer kayıplarının bir süre sonra misli ile geri alınabilecek rallilere zemin oluşturacağını düşünüyorum.

Başka bir deyişe yılın ikinci yarısında BIST’de yükselişin 107.000 puana kadar sürebileceği yönündeki görüşümü koruyor, 2016 yılı ilk yarısında bu seviyenin de üzerinde zirvelere yelken açılabileceğini tahmin ediyorum. 

BIST Strateji

Kısa vade adına 83.500-83.750 bandı ibrenin yeniden yukarı dönebileceği bir adres olma potansiyeli taşıyor. Ancak 87.000-87.500 bandı da filmin kötü adamları FED & Syriza baskısı ile yakın vadede aşılması kolay olmayacak bir dirence dönüşmüş gözüküyor.

Ocak yazılarında BIST’de düzeltmenin merkez üssünün banka hisseleri olmasını beklediğimi paylaşmıştım. Gerçekten de geride kalan 2 haftada BIST Sanayi endeksi % 4,6 kayıpla 82.200'den 78.400 puana gerilerken, BIST Banka endeksi % 11 değer kaybederek 178.100 puandan 158.400 seviyesine çekildi.

Cari değerler itibarı ile banka OUT sanayi IN görüşü geçerliliğini yitirdi. Ancak banka IN sanayi OUT demek için de erken.

Önümüzdeki haftalarda tepki yükselişlerinin yıldızının da,  aşağı yönlü salınımlardan daha çok etkilenecek cephenin de bankalar olmasını bekliyorum.

Aşağıdaki grafikte mavi çizgi BIST Banka endeksinin BIST Sanayi endeksine oranını gösteriyor. Bu mavi çizgi aşağıdaki kırmızı alt bollinger bandına ( otobandaki bariyerler gibi ) değer veya yaklaşırsa bankalar sanayilere göre mutlak olarak iskontolu, tersi olduğunda üst kırmızı bantta da pahalı hale geliyor.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/09022015_grafik2.jpg">

Cari değerler itibarı ile BIST Bank / BIST Sanayi 2,02 ve yolun tam ortasındayız. Önümüzdeki 4 ay içinde bu oran 1,90’a gerilerse bu durumu hem hisse portföylerinde banka ağırlığının maksimuma çıkarılması için güvenli bir işaret, hem de Borsa İstanbul’da güçlü bir yükseliş arifesinde olduğumuzu düşündürecek öncü bir mesaj olarak yorumlayacağım.

Haftanın ilk yarısını takiben görüşlerimi güncellemek üzere çarşamba günü ( 11.02.2015 ) saat 08:00’de CNBCE ‘e ve saat 18:45’de Bloomberght ‘de stüdyo konuğu olacağım.

Kar veya zarara neden olan şey fikirler değil, kararlardır. Tüm okurların doğru kararlar alması ve bir sonraki pusulada yeniden görüşmemiz dileği ile...

Anlık – Günlük Değerlendirmeler

Genel stratejiye yönelik görüşlerimi her pazartesi BIG PARA ‘da yayınlanan köşe yazım pusula ile okurlara aktarırken, haber akışına bağlı anlık değerlendirmeleri & günün içindeki seyre yönelik tahminlerimi twitter adresimde (@eralkarayazici) düzenli olarak paylaşıyorum.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3785 Değişim: 0,19%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0269 Değişim: -0,11%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.324,43 Değişim: 0,17%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.