FED depremi başladı mı?

15.09.2014
Piyasalar geçen hafta Fed menşeli güçlü bir çalkantıya sahne oldu

<ımg class="yeniImg" border="0" hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/eral_karayazici.jpg" align="left">Piyasalar geçen hafta Fed menşeli güçlü bir çalkantıya sahne oldu. Altın % 3 BIST % 5,3 değer kaybederken döviz kurları % 3 yükseliş kaydetti.

Eral Karayazıcı
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü
ekarayazici@gedik.com


Borsa İstanbul adına 2014 yılının haftalık bazda en ağır değer kaybına neden olan bu panik atak 17 Eylül Çarşamba günü FED’in faiz artırım sinyali vereceğine yönelik dedikodu, kaygı & beklentilerden kaynaklandı.

Bugün pusulada belki de bıktırırcasına haftalardır ne zaman, nasıl yaşanacağını altın, borsa ve döviz cephelerinde nelere neden olabileceğini irdelediğimiz FED depreminin zamanlamasına yönelik görüşlerimizi güncelleyecek, FED depremi başladı mı sorusuna yanıt arayacağız.

Tabloyu büyütmek için tablonun üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/15092014_tablo.bmp">

17 Eylül’de nefesler tutulacak   

ABD Merkez Bankası bu hafta iki gün süreli bir toplantı gerçekleştirecek ve 17 Eylül Çarşamba günü Türkiye saati ile 21:00 de kararlar açıklanacak.

Bu toplantıda FED’in faiz arttırması beklenmiyor, ancak faiz artırımlarının yakın bir gelecekte ( 6 ay sonra ) başlayabileceği yönünde sinyal vermesinden endişe ediliyor.

Piyasalar için önemli olan da faizlerin ne zaman artacağı değil bunun sinyalinin ne zaman verileceği. Çünkü finansal piyasalar beklentileri fiyatlar, gerçekleşmeleri satar.

Okurlar aldık başa belayı FED 2-3 yıl boyunca faiz arttıracak, her birinin sinyali & vakası derken ne olacak halimiz demesin.

Bu tür süreçler set halinde bir kerede fiyatlanıyor. 2013 yazında ABD ‘nin varlık alımlarını azaltacağına üzülen piyasalar 2014 boyunca varlık alımları azaltılırken bu durumdan hiç etkilenmedi ve ailece görece güç kazanan büyümeyi kutladı.

FED’in 16-17 Eylül tarihli toplantısının bir anda bu kadar kritik hale gelmesi ve önem kazanması, ABD Merkez Bankasının San Francisco ofisi tarafından yayınlanan bir raporun piyasa aktörlerine sinyalin bu toplantıda açıklanabileceğini düşündürmesinden kaynaklanıyor.

FED bu çırayı ateşler ve 17 Eylül Çarşamba günü faiz artırım sinyalini verirse ne olur ?  Türkiye ekonomisi krize mi girer? Büyüme ağır bir darbe alır, finansal piyasalar alt üst mü olur?

Biz kesinlikle böyle bir şey beklemiyoruz. Aksine FED’in faiz artırımlarını başlatmasını ABD ekonomisinin önümüzdeki 2-3 yıl güçlü büyüme kaydedeceğinin öncü işareti olarak görüyor, bu akımın farklı ağırlıklarla da olsa tüm ülkelerin ekonomilerine pozitif yansımaları olacağını düşünüyoruz.

Ancak son faiz artırımını 10 yıl önce gerçekleştiren ABD Merkez Bankasının doların daha pahalı hale geleceği bir süreci ilan etmesinin kısa vadeli piyasa etkileri itibarı ile hafife alınmaması gerektiğini de haftalardır savunuyor, elimizden geldiğince okurları bu finansal depreme hazırlamaya çalışıyoruz.

FED’in bu toplantıda faiz artırım sinyali vermesi durumunda biz geçen hafta başlayan finansal depremin molalar içermekle birlikte temelde 6-7 hafta daha süreceğini ve BIST 100 endeksinin 70.000 puan civarına, Altın’ın 1050-1150 dolar aralığına, USD/TRL’nin ise 2,35-2,40 bandına yöneleceğini düşünüyoruz.

Eyvah fed faiz artırım sürecini başlatıyor matemini takiben ise ( 2013 yılında varlık alımlarının azaltılmasında olduğu gibi )  uzun soluklu pozitif bir iklimin hakim olmasını ve dünya genelinde büyümenin kutlanmasını, borsaların ve altının yükselmesini, doların değer kaybetmesini bekliyoruz.

FED çırayı ateşleyecek mi?

Biz beklemiyoruz. FED ‘in geçen hafta neden olduğu öncü sarsıntının da bir alıştırma politikasının eseri olduğu, 16-17 Eylül tarihli toplantıyı takiben yapılacak açıklamanın dengeli bir üslup taşıyacağı ve görünen gelecekte faizler düşük kalmaya devam edecek ifadesinin bildiride yerini koruyacağı görüşündeyiz.

Bu nedenle de geçen hafta yaşanan ve bu haftanın ilk yarısına da sarkabilecek finansal sarsıntının gerçek Fed depreminin başlangıcı olmadığını ve bir öncü deprem olarak kalacağını düşünüyor, haftanın ikinci yarısından itibaren borsada ibrenin yukarı, döviz cephesinde aşağı dönmesini bekliyoruz.

Elbette bu bir tahmin, yanılıyor olabiliriz. FED 17 Eylül’de sinyali verebilir ve içinde bulunduğumuz sarsıntı gerçek FED depremine de dönüşebilir. Pusulada elden geldiğince açık net olmaya özen gösteriyor, elastik yorumlardan kaçınıyor, bu nedenle de yanılabiliyoruz. Doğrusunu yaşayarak hep birlikte öğreneceğiz.

Borsa İstanbul

Geçen hafta da aktardığımız üzere biz gerçek FED depremi sırasında Borsa İstanbul’un 70.000 puana kadar gerileyebileceği görüşündeyiz.

Ancak FED’in 17 Eylül tarihinde faiz artırım sinyali vermesini beklemiyor olmamız nedeni ile BIST 100 endeksinde haftanın ilk bölümü satıcılı olsa da, devamında ibrenin yukarı döneceğini düşünüyoruz. Peki ama nereden?

BIST 100’de eylül ayının taban adresi olabileceğini düşündüğümüz 2 ayrı seviye var; bu destekler 77.000 ve 75.000

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/15092014_grafik1_.jpg">

Biz BIST 100 endeksinin hafta içinde bu iki destekten birinden ibreyi yukarı çevireceğini düşünüyor, toparlanmanın asgari 80.500 puana kadar sürmesini bekliyoruz.

Aşağıdaki grafik Borsa İstanbul diğer borsalara kıyasla ucuz mu pahalı sorusunun yanıtını ararken sıkça yararlandığımız BIST 100’ün Euro bazında DAX’a oranını gösteriyor.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/15092014_grafik2_.jpg">

Ağustos başında Alman Dax endeksinin 3,1 katı olan BIST 100 endeksi geçen haftanın kapanışları ile geride kalan 6 haftada % 10 kadar negatif ayrıştı ve bu oran 2,8’e geriledi.

Biz yakın vadede bu düzeyin bir aşırılaşma adresi olduğunu, her ne kadar gerçek FED depremi sırasında bu oranın ( yukarıda sağda yer alan grafik dahilinde ) 2,5-2,6 aralığına gelebileceğini düşünsek de bu periyot için yeterli iskonto barındırdığını düşünüyor, başka bir deyişle yakın vadede BIST’de negatif ayrışmanın sürmesini beklemiyoruz.

Benzer bir durum başta Hindistan olmak üzere BIST’in alternatifi sayılabilecek diğer gelişen ülke borsaları ile mukayesesi içinde geçerli.

Bankacılık Sektörü

04.08.2014 tarihli pusulada görece pahalı hale gelerek olası FED sarsıntılarına karşı daha korunaksız bulduğumuzu aktardığımız bankacılık sektörünün yeniden iskontolu fiyatlara yaklaşmakta olduğunu düşünüyoruz.

Şöyle ki;  Mayıs 2013’de ( BIST 100 endeksi 93.000 iken ) 200.000 puana ulaşan, Ocak 2014 ‘de (BIST 100 61.000 puana gerilediğinde ) 104.000 puana düşen ve ağustos başında 162.000 puandan işlem gören BIST Banka endeksi geçen haftayı 143.000 seviyesinde tamamladı.

Biz bu hafta içinde 141.000 puan desteğinden ibreyi yukarı çevirme potansiyeline sahip BIST Banka endeksinin bu desteği de aşağı geçerek 136.000 puana düşmesi durumunda yeniden çekici fiyatlara gerilemiş olacağı görüşündeyiz.

Okurlar “ neresi çekici? “ bu endeks mart 2014 ‘de 104,000 puandaymış 136.000 yetmez diye düşünebilir. Yeniden 105.000 puana düşse tabii ki inanılmaz bir alım fırsatı olur.

Ancak biz bankaların 2013 sonuna kıyasla 2014 yarıyıl finansallarında öz-sermayeleri % 7 yükseldiği için 6 ay öncesinin 104.000 puanının bugünkü karşılığının 111.000 puana geldiğini düşünüyor.

FED, Gezi ve 17 Aralık faktörlerinin birleşmesi ile gerçekleşen bu aşırı iskontonun muadil şartlar oluşmadıkça yeniden yaşanmasını beklemiyoruz.

Bu nedenle de hafta içinde 136.000 desteğine gerileme yaşanması durumunda kısa vadede 150.000 puanı hedef kabul ederek banka hisselerinde pozisyon alınabileceğini, var olan hisse portföylerinde de bankalara ağırlık verilebileceğini düşünüyoruz.

Daha ucuza alamaz mıyız ?  Evet gerçek FED depreminde BIST 100 endeksinde 70.000, BIST Banka endeksinde 120.000 puana kadar gerileme yaşanabileceği görüşündeyiz. Ama bunu yakın vadede bu ölçüde bir gerileme beklemiyoruz.

DÖVİZ CEPHESİ

17 Eylül Çarşamba günü saat 21:00 da FED ‘den faiz artırım sinyali gelmeyeceği yönündeki beklentimiz dahilinde bu cephede haftanın ilk yarısı içinde satıcı safta yer alınmasını daha doğru buluyoruz.

Evet gerçek Fed depremi sırasında USD/TRL ‘DE 2,35-2,40 aralığına yönelim beklentimiz geçerliliğini koruyor.

Ancak yakın vadede USD/TRL’de 2,23 – 2,25, EUR/TRL ‘de 2,93-2,94 bandından ibrenin aşağı dönmesi olasılığını daha yüksek buluyor, önümüzdeki haftalarda döviz alımı için daha elverişli şartların oluşabileceğini düşünüyoruz.

ALTIN

Önceki haftalarda da paylaştığımız üzere FED vakasına karşı altın borsalar ile aynı safta yer alıyor. Yani FED ‘in faiz artırım sinyali vermesi bu cephe içinde manşet negatif haber olacak.

17 Eylül tarihli toplantıda biz FED’in faiz artırım sinyali vermesini beklemiyor olmamız nedeni ile ons da 1,210 – 1,220 bandından kısa vade adına ibrenin yukarı dönmesi ihtimalini daha yüksek görüyoruz.

Ancak eylül ayı içinde olmasa da ekim 2014 – mart 2015 takvim dönemi içinde bir zamanlama ile FED’in faiz artırım sinyalini vereceğine yönelik beklentinin baskısı ile altında yukarı yönlü atakların kısıtlı kalmaya mahkum olduğunu,
Orta-uzun vadeli pozisyonlar için ufuktaki bu kötü haberin sağlayabileceği daha cazip alım fırsatlarının ( 1150 veya 1050 dolar ) beklenebileceğini düşünüyoruz.
Soru, öneri ve eleştirilerinizi bekliyoruz.

Haftalık bazda 50.000 üzeri BIG PARA kullanıcısı tarafından okunmaya başlanan PUSULA’nın daha dinamik ve gereksinimlere cevap veren bir çizgiye ulaşması için sizlerden soru, öneri ve eleştirilerinizi ( e-mail : ekarayazici@gedik.com ) bizimle paylaşmanızı rica ediyoruz.

Anlık – Günlük Değerlendirmelerimiz

Genel stratejiye yönelik görüşlerimizi her pazartesi BIG PARA ‘da yayınlanan köşe yazımız Pusula ile okurlara aktarırken, haber akışına bağlı anlık değerlendirmeleri & günün içindeki seyre yönelik tahminlerimizi twitter adresimizde ( @eralkarayazici ) ve kısa bilgi notları şeklinde yine BIG PARA’da yayınlanan yazılarımızla düzenli olarak paylaşıyoruz.

Haftaya görüşmek dileği ile...

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,00% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5657 Değişim: 0,08%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5961
Açılış: 32,54
34,9811 Değişim: 0,44%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0087
Açılış: 34,8286
2.417,93 Değişim: -0,22%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.432,11
Açılış: 2.423,18
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.