Syriza & Piyasalar...

26.01.2015
Yunanistan’da dün gerçekleştirilen genel seçimleri açık ara farkla radikal sol parti Syriza kazandı

<ımg class="yeniImg" border="0" hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/eral_karayazici.jpg" align="left">Yunanistan’da dün gerçekleştirilen genel seçimleri açık ara farkla radikal sol parti Syriza kazandı. Bugün pusulada hem bu gelişmenin hem de geçen haftaya damgasını vuran ECB kararlarının olası piyasa etkilerinin neler olabileceğini tartışacağım.

Eral Karayazıcı
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü
ekarayazici@gedik.com

Atina’nın seçiminin piyasa için önemi malum. Yeni iktidar Yunanistan’da kemer sıkma programlarına son vermek ve AB ile yapılan anlaşmaları yeniden müzakere etme vaadi ile bu seçimleri kazandı.

Şimdi ne olacak ? Atina ile AB restleşebilir mi, velev ki restleştiler bu durum piyasalara nasıl yansır?

ECB para olup yağacak...

Atina faktörü üzerinde de güçlü etkileri olacak ECB kararları ile başlayalım. Evet bir destek bekleniyordu, ama bunun ölçülü olması, Alman ekolünün gereği disiplin ve sağlamcılıktan ödün verilmeyen daha dostlar alışverişte görsün ekolünde dengeli bir adım olacağı düşünülüyordu.

Ancak ECB ( Avrupa Merkez Bankası ) gerek ölçek gerek biçim gerekse süre itibarı ile ABD ‘yi aratmayan bir parasal genişleme kararı alarak büyük bir sürprize imza attı.

Ya Yunanistan ? ECB bu konuda da en iyi savunma saldırıdır ekolünü yeğleyerek Atina’ya adeta bir mesaj verdi. Biz bir yola çıkıyoruz, ister gelir ister ayrılırsınız…

Kararda Avrupa genelinde kemer sıkma tedbirlerinden bunalan ve radikal partilere yönelen halka da bir mesaj var. Evet 3-4 yıldır çok sıkıntı çektik ama bakın artık gaza basıyoruz, cefa döneminin sona ermesi çok uzak değil, sabırlı olun.

Avrupa ülkeleri 2008 mortgage krizinde batma noktasına gelen bankaların yükümlülüklerini devralarak adeta sırtına bir kambur almak zorunda kaldı.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/26012015_grafik1.jpg">

Gedik Yatırım Araştırma departmanının geçen perşembe yayınladığı rapordan aldığım yukarıdaki tablo derdi de riski de en yalın hali ile ortaya koyuyor.

7 yıl önce borcu boyunun ( GSYIH ) % 65 ‘i olan Avrupa’da bugün borç boyun % 90 ‘ına ulaşmış durumda. Borcu çok olanın riski de çok olur gerçeğinden hareket ile 2008-2012 arasında İtalya-İspanya gibi ülkelerde faiz oranları hızlı bir tırmanış göstermişti.

Ekonomi büyüyemiyor ama faiz yükü ile borçlar büyümeye devam ediyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Faiz yükünü yumuşatmak ve büyümeyi tetiklemek bu sayede döngüyü tersine çevirmek için ECB 6 yıldır politika faizini düşürüyor. Ancak bir türlü ABD gibi ortalığı paraya boğmaya cesaret edemiyordu.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/26012015_grafik2.bmp">

Şimdi bu adım da atıldı ve artık büyümenin başlaması amaçlanıyor. Atina’nın veya başka bir faktörün ekonomiye yönelik bu yoğun tedavi sürecini sekteye uğratmaması, tahvil faizlerinde yukarı yönlü bir seyrin başlamaması için Avrupa en güçlü kozunu devreye sokmuş oldu.

Madem bu kadar kolaydı, neden bu kadar zaman kaybetti Avrupa ? Elbette kolay değil. ABD tipi ekonomiye destek sağlanması Avrupa’da tutacak mı kimse bilmiyor. Riskleri de var. 7 kocalı hürmüzü çağrıştıran eski kıtada bu mücadele sürecinde iç çatlaklar kavgalar da yaşanabilir.

Hasta morfin bağımlısı olabilir ve bu adım işe yaramazsa Avrupa 2017-2019 döneminde ağır bir ekonomik buhran yaşayabilir.

Ama şu bir gerçek ki önümüzdeki 2-3 yıllık süreçte eski kıtada Yunanistan ile başlayan radikal partilere yönelimin de önünün kesilmesi amaçlanıyor. Daha fazla uzatmadan  piyasalarla devam edelim.

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/26012015_tablo1.jpg">

ECB ‘nin kararları geçen hafta Avrupa marketlerinde tabiri caizse tam bir bayram havası yarattı. Atılan adımlar beklentilerin çok üzerinde olunca benim aralık ortasından bugüne piyasaları mıknatıs gibi çeken bu faktör gerçekleştikten sonra beklenti bitti algısı ile borsalarda düzeltme, Euro ‘da yükseliş başlar tahminim de gerçekleşmedi, yanılmış oldum.

ECB partisi sürecek mi?

Bir kere atılan adımlar orta vadede ( 2015-2016 dönemi ) gerek BIST gerek Avrupa borsaları adına yukarı yönlü potansiyelin artmasına neden oldu.

Avrupa’da oluşacak para bolluğu başta Türkiye olmak üzere kıta dışına sermaye akışını da hızlandıracaktır. Bu nedenle yurtiçinde doların kalıcı yükseliş kaydetmesi kolay değil.  Faizlerde de ana eğilimin aşağı yönde devam etmesi muhtemel.

Hatırlarsanız petrol fiyatlarındaki güçlü düşüş aylardır savunduğum BIST 100 endeksinde 2015 ilk yarısı için 93.000 ve ikinci yarısı için 107.000 potansiyeli söylevimin başına asgari kelimesini eklememe neden olmuştu. ECB adımları asgari kelimesinin yerini perçinledi.

Ancak yakın vadede bu partinin devam etmesi zor. Çünkü Draghi’nin perdesi sona erdi ve artık sahne Syriza lideri Tsipras’ın...

Syriza Avrupa’da tehdit oluşturabilir mi?

Kısa vadeli en büyük risk olarak görülen Syriza Atina seçimlerinde ipi göğüslemeyi başardı.  Korku Atina’da kurulacak yeni hükümetin müzakereleri takiben borçlarımı ödemiyor anlaşmayı bozuyorum demesi bu durumun da İtalya, Portekiz, İspanya gibi ülkelerde tahvil faizlerini yükseltmesiydi.

Oysa şimdi oyuna dev bir aktör geldi ve AB tahvil piyasalarında 18 ay boyunca ECB alım yaparak bir nevi alev alabilecek mıntıkaya tazyikli su tutmuş olacak.
Başka bir deyişe Syriza yanarsam hepinizi yakarım kozunu kaybetti ve bu cephenin kriz tetikleme potansiyeli azaldı. Ama tamamen de ortadan kalkmadı.

Çünkü Syriza AB ile restleşip ülkeyi bir maceraya sürüklemeye ( bence olasılığı düşük ) kalkarsa Yunan bankaları iflas eder ve Yunanistan riski olan Avrupa bankaları da bu işten güçlü zarar yazarlar.

İşte olasılığı düşük bu risk yakın vade adına Avrupa marketlerinde geçici bir panik atağa neden olabilecek en önemli risk başlığı olacak.

Önümüzdeki haftalar AB ile Syriza arasında bir pazarlığa sahne olacak. İlk rauntta sarmaş dolaş bir mutlu son fazla romantik komedi olur. AB büyük tavizler veremez. Aksi halde borç stoku yüksek diğer ülkelerde de radikal oyların artmasına sebep olur.

Syriza’nın da ivedi biçimde çark etmesi ve uslu çocuk olması mümkün değil. Bir süre piyasaları gerebilecek açıklamalarda bulunmaları, sert bir duruş ortaya koymaları daha muhtemel. Ancak final sahnesinde uzlaşı sağlanması halen en olası senaryo olarak görünüyor.

Borsa İstanbul

Geçen haftayı Draghi coşkusu ile yükselerek geçiren BIST bu haftaya Syriza burukluğu ile satıcılı başlayacağa benziyor.

Haftanın devamında da gerek Atina faktörünün gerek ise çarşamba akşamı öğreneceğimiz FED ( ABD Merkez Bankası ) kararlarının neden olabileceği ihtiyatın etkisi ile düzeltme eğiliminin baskın olması daha muhtemel görünüyor.

Büyük bir düzeltme yaşanır mı ? Rusya, uluslararası terör ve Syriza’nın rest çekerek AB ile pazarlık masasından kalkması gibi bir risk realize olmadıkça yakın vadede çok sert bir düzeltme olacağını sanmıyor, 87.000 puanın bir dengelenmeye ev sahipliği yapabileceğini düşünüyorum.

Bu tür bir dengelenmeyi takiben önümüzdeki 2 ay gerek dünya borsalarında gerek BIST ‘de görece daha dar alanda dalgalanan endeksler dahilinde yatay bir seyirle önceki 3 ay kaydedilen yükselişlerin hazmedilmesi ile geçebilir. 
Bu senaryo dahilinde BIST ‘de geçen ay sert yükseliş kaydeden bankaların düzeltmede başı çekebileceğini, dengelenmeyi takibense önümüzdeki 2 ay boyunca açıklanacak finansallara yönelik beklentilerin domine ettiği hisse bazı hareketlerin yaşanabileceğini tahmin ediyorum.

Altın Cephesi

Syriza’dan altına ekmek çıkacağını sanmıyor, bu cephede yakın vadede aşağı salınım yaşanması olasılığını daha yüksek buluyorum.

Gram fiyat özelinde 2013-2014 dönemi boyunca seyahatin ağırlıklı kısmına ev sahipliği yapan 84 TL – 92 TL bandı 2015 için yerini 90 – 100 aralığına bırakmaya aday görünüyor.

Okurlara bu değerlendirme altın 90 TL altına gelemez artık diye düşündürmemeli. Her ne kadar olasılığı görece düşmüş görünse de 2015 yılı içinde kaçın FED geliyor faizleri arttıracak melodisi esnasında geçici de olsa 82 TL ‘nin test edilmesi ( ve büyük bir alım fırsatı yaratması ) riski geçerliliğini koruyor.

Döviz Cephesi

ECB ‘nin beklentilerin çok üzerinde adımlar atması ve 18 ay sonra ekonomik canlanma sağlanamamış olursa ABD gibi yeni parasal genişleme adımları da atabileceğini ( başka bir deyişle ucuz euro’yu bollaştıracağını ) açıklamış olması geçen hafta Euro’da değer kaybının sürmesine neden oldu.

Bu durum Euro’nun bir süre daha diğer para birimlerine karşı ucuz kalmaya devam edebileceğine işaret ediyor.

ECB kararları yakın vadede EUR/USD paritesinde 1.16 EUR/TRL ‘de 2.73 seviyesini güç kazanan dirençler konumuna getirirken, EUR/USD da 1,20 ve EUR/TRL de 2,78 orta vade adına da geçilmesi kolay olmayan adresler olmaya aday görünüyor.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/26012015_grafik3.bmp">

Euro ‘nun taban arayışına neresi adres teşkil edebilir sorusu ile ilgili olarak EUR/USD paritesinde yukarıda yer alan logaritmik grafikte görülen 7 yıllık ana trend desteği olan 1,0650 ve EUR/TRL de 2,50 seviyesi potansiyel adaylar olarak öne çıkıyor.

O zaman EUR/TRL’de 2,64‘den satalım 2,50 olunca yerine mi koyalım ? Kesinlikle bu güvenli bir trade değil. Hem 2,50 çantada keklik garanti bir senaryo değil, hem de ilk hareketin ( bence olasılığı daha yüksek ) yukarı yönlü gelişmesi ve 2,73 ‘ün test edilmesi bu stratejiyi ters köşeye düşürebilir.

Bu nedenle Euro almış olanlar adına 2,73 ‘e yükseliş olursa pozisyon eksiltmek 2,50 olursa pozisyon arttırmak daha güvenli görünen bir strateji olacağa benziyor.

Geçmiş yıllarda döviz cephesinde hareket USD/TRL de yaşanır EUR/TRL daha stabil bir resim verirdi. Ocak ayında bu görünüm tersine döndü ve volatilite EUR/TRL tarafına kaydı.

2015 genelinde gerek yukarı gerek aşağı dalga boyları daha büyük hareketlerin bu cephede devam edeceğini, doların TL karşısında daha az volatil kalacağını düşünüyorum.

Bu nedenle tasarruflarda euro’ya yer veren yatırımcıların stabil ( al & tut ) stratejiler yerine hamleli ( al & sat ) stratejilere yönelmesinin daha doğru olacağı görüşündeyim.

Kar veya zarara neden olan şey fikirler değil, kararlardır. Tüm okurların doğru kararlar alması ve 09.02.2015 tarihinde yayınlanacak bir sonraki pusulada yeniden görüşmemiz dileği ile...

Anlık – Günlük Değerlendirmeler

Genel stratejiye yönelik görüşlerimi her pazartesi BIG PARA ‘da yayınlanan köşe yazım pusula ile okurlara aktarırken, haber akışına bağlı anlık değerlendirmeleri & günün içindeki seyre yönelik tahminlerimi twitter adresimde (@eralkarayazici) düzenli olarak paylaşıyorum.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 0,00% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3683 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9570 Değişim: -0,31%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,11 Değişim: 0,20%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.