Doları ne hayata döndürebilir?

30.03.2016
Gizmen NALBANTLI
  • Gizmen NALBANTLI
  • Gedik Yatırım Algoritmik işlemler Müdür Yardımcısı
Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesi Yellen’ın güvercin açıklamaları ile dolar son 5 yılın en kötü aylık performansını sergiliyor.

Dolar endeksi Mart ayında yüzde 4’ün üzerinde değer kaybetti. Son dönemde  FED Başkanları yeni bir sıkılaştırmanın çok yakın olduğuna dair açıklamalar yapıyorlardı. Çarşamba günü New York Ekonomi Kulübü’nde konuşma yapan Yellen, faiz artırımına dair temkinli söylemleri yineledi. Faiz artırımı konusunda adımlarını dikkatli atmak istediklerini söyleyen FED Başkanı, çekirdek enflasyondaki iyileşmenin kalıcı olduğunu söylemenin erken olduğunu söyledi. Küresel riskler ise yine Yellen’ın gündemindeydi. 

Haberin Devamı

FED üyeleri Mart ayı toplantısında yıl içinde 2 faiz artışı beklediklerini açıklamışlardı. Aralık toplantısında 2016 yılının sonunda faizlerin yüzde 1.375 olmasını bekleyen üyeler, Mart ayında bu tahminini yüze 0.875’e çekmişlerdi. 

Yukarıdaki noktalar üyelerin faiz oranı tahminlerini, yani yıl içinde kaç faiz artışı beklediğini gösteriyor. Ancak tahminler tüm üyeleri kapsıyor. Oy hakkı olan üyeleri ayırt etmek zor. Ama genel olarak üyelerin yüzde 0.75- 1.00 bölgesinde yoğunlaştığını görüyoruz.

Dolardaki değer kaybını tarım dışı istihdam sonlandırabilir

Cuma günü açıklanacak istihdam verileri dolardaki değer kaybının sonlanmasını sağlayabilir. İstihdam öncesi genel olarak ABD ekonomisine göz atalım.

Enflasyon;

Enflasyonda son dönemde görülen yükseliş dikkat çekiyor. FED’in tercih ettiği Çekirdek PCE( kişisel tüketim harcamarı) Şubat ayında yıllık bazda son 3 yılın en hızlı artışını gösterdi ve yüzde 1.7’ye yükseldi. Çekirdek enflasyon ise yüzde 2.3 ile yükseldi. 10 yıllık breakevenlar  sabit ve enflasyon korumalı hazine tahvillerinin arasındaki getiri farkından hesaplanmıştır. Yüzde 1.18’lerden yüzde 1.56’ya yükseliş görülüyor. FED bu yükselişin kalıcı olduğunu düşünmese de petrol fiyatlarındaki toparlanmadan dolayı enflasyon beklentileri yükselmiş durumda.

Haberin Devamı

Sektörler;

Son dönemde ABD’de imalat sektöründeki gerileme dikkat çekiyordu. Petrol fiyatlarındaki gerileme enerji sektörünü, güçlü dolar imalat tarafını olumsuz etkiliyordu. Petrol fiyatlarındaki toparlanma ve dolardaki zayıflama ile birlikte ISM imalat PMI verileri 48.6‘ya düştükten sonra son aylardaki toparlanma ile yeniden 50’nin üzerine çıkabilir. Mart ayında Dallas, Philadelphia, Newyork ve Richmond bölgelerindeki iyileşme dikkat çekti.

İmalat dışı sektörde ise son aylarda düşüş görülse de 53.4 ile genişleme bölgesinde olduğunu görüyoruz. Hizmet sektörünün özellikle Philadelphia, St. Louis, ve Dallas’ta hızlı büyümeye devam ettiğini, San Francisco ve Kansas’ta ise normal büyümeyi sürdürdüğünü görüyoruz. New York ve Rihcmond’ta ise gelirler zayıfladı. 

İnşaat sektöründe ise gelişim sürüyor. Ev fiyatları artmaya devam ediyor. Konut sektörünün büyümeye destek olmaya devam ettiği bir yıl izleyebiliriz. ABD'de 20 şehirdeki konut fiyatları baz alınarak hesaplanan S&P Case-Shiller konut fiyatları endeksi Aralık'ta yüzde 5.6 artış sonrası Ocak'ta yüzde 5.7 arttı. Ev fiyatları endeksi yükselmeye devam ediyor.

Gelelim bizi asıl ilgilendiren istihdam piyasasına;

Tarım dışı istihdam öncesi işsizlik başvurularına baktığımızda 4 haftalık ortalamanın 5 yılın en düşük seviyesinde olduğunu görüyoruz. Rakam 259 bin. 

İşsizlikte yüzde 4.9’luk beklenti mevcut. Uzun vadeli işsizlik oranı ise yüzde 4.5 seviyesinde. FED üyelerinin açıklamalarına baktığımızda işsizlikte bu seviyeleri beklediklerini söyleyebiliriz.

Ücretler verisi hem istihdam piyasası için hem de enflasyon görünümü için FED’in en çok önem verdiği verilerden. Ücret artışlarının genel olarak arttığını görüyoruz. Kansas City, Richmond ve Atlanta bölgelerinde ise  yatay kaldığını görüyoruz. Cleveland, Richmond, Atlanta, Chicago, St. Louis, Minneapolis ve San Francisco’da , özellikle teknoloji, yüksek vasıflı imalat, havacılık ve savunma, finansal hizmetler sektörlerinde ücret artışındaki pozitif görünüm devam ediyor. Pazartesi açıklanan kişisel gelir ve gider rakamlarına baktığımızda, gelirlerde yüzde 0.2, harcamalarda ise yüzde 0.1 artış görüldü. 

Haberin Devamı

Şubat ayında yüzde 0.1 düşüş gösteren ücretler FED’in faiz artışının önündeki engellerden biriydi. Yıllık bazda ise yüzde 2.1 artış gösterdi. Mart ayı beklentisi ise yüzde 0.2 artış olması yönünde. 

Geçtiğimiz yıla göre sektörel bazda karşılaştırdığımızda ise ücretlerin gözle görülür biçimde arttığını görüyoruz.

Tarım dışı istihdam 200 binin üzerinde gelebilir

2014 ve 2016 yıllları arasındaki istihdam rakamlarına baktığımızda 200 binin üzerinde istikrar sağlandığını görüyoruz. Son on iki ayın ortalaması 223 bin. 

Çarşamba günü açıklanan özel sektör istihdam verisi 194 bin olan beklentinin üzerinde 200 bin olarak açıklandı. Bir önceki veri ise 214 binden 205 bine revize edildi. Açıklanan 200 binlik rakamın 191 binin hizmet sektörüne ait bu da bize yukarıda bahsettiğimiz gibi imalat sektörünün zayıf kalmaya devam ettiğini gösteriyor. Cuma günü açıklanacak veride beklenti ise 205 bin. 200 binin üzerinde bir rakam görmemiz olası. Doların yeniden hayata dönmesi için 230-250 bin arası bir rakam ve saatlik kazançlarda güçlü bir artış görmeliyiz.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.