Avrupa Merkez Bankası sözünü tuttu

11.03.2016
İnci ÖZBEK
  • İnci ÖZBEK
  • Destek Yatırım Menkul Değerler GM Yardımcısı
Avrupa Merkez Bankası (AMB) yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattığı Aralık toplantısının ardından Mart ayında bir adım atacağına ilişkin güçlü sinyaller vermişti. Bu süre zarfında açıklanan veriler Euro Bölgesi’nin yeniden deflasyona girdiğini, büyümenin çok da fazla canlanamadığını ortaya koydu.

Aralık’ta negatif seviyedeki mevduat faizini biraz daha indiren ama aylık tahvil alım programına dokunmayan AMB’nin söz verdiği gibi “ne gerekiyorsa” yapacağı umuluyordu.

Mart toplantısı sonucunda faizler indi, aylık tahvil alımlarının miktarı arttı, alıma konu olan tahvillerin kapsamı genişletildi ve AMB bankaları rahatlatmak için uzun vadeli ucuz kredi operasyonlarını (TLTRO) yeniden başlayacağını açıkladı. Piyasalar açıklanan kapsamlı genişleme paketine karışık tepki verdi. Önce Euro’da ve güvenli liman olarak görülen ABD tahvili, Japon Yeni ve Altın’da değer kayıpları etkili olduysa da basın toplantısında konuşan AMB Başkanı Mario Draghi’nin “Faizde daha fazla indirim ihtiyacı duymuyoruz” demesi piyasaların en başa dönmesine neden oldu. Hatta Euro belirgin şekilde toparlandı.

Haberin Devamı

Çare Helikopter Para mı?

Avrupa Merkez Bankası bu adımları enflasyonu yukarı çekmek, büyümeyi canlandırmak için yapıyor. Ancak geçmiş örnekler gösteriyor ki para politikaları tek başına kalıcı büyüme yaratmada yeterli olmuyor. Merkez Bankaları para politikaları ile zaman kazandırırken devreye maliye politikalarının girmesi gerekiyor.

Ekonomiye can vermek için şu sıralar tartışılan bir başka seçenek var. O da “Helikopter Para”.

Fed’in eski Başkanı Ben Bernanke’ye “Helikopter Ben” dendiğini belki hatırlarsınız. Hatta helikopter üzerinden para saçan bir Bernanke karikatürüne de denk gelmiş olabilirsiniz.  Bunun nedeni Bernanke döneminde ilk kez niceliksel gevşeme (QE) programlarının başlatılmış olması ve ABD Merkez Bankası’nın (FED)  milyarlarca dolarlık tahvil alımları yapıp finansal piyasalara yüklü miktarda dolar enjekte etmesiydi. Ancak bu hamleler piyasadaki fazla likiditenin tüketime ve yatırıma dönüşmesini sağlayamadı. Para daha çok hisse senedi alımlarına dönüştü, yani tüketiciye ulaşmadı. Şimdilerde konuşulmaya başlanan “Helikopter Para” Bernanke’ye bu lakabı kazandıran politikalardan biraz daha farklı.

Haberin Devamı

Nobelli Ekonomist Milton Friedman tarafından 1969’da gündeme getirilen “Helikopter Para” ile basılan paranın doğrudan kamu harcamasına dönüşmesi ve böylelikle likiditenin en çok ihtiyacı olan orta ve düşük gelir düzeyindeki tüketicilere ulaştırılması kast ediliyor. Yani iş para politikasından, maliye politikasına kayıyor.

“Helikopter Para” ile likidite tüketicilere doğrudan ulaşabileceği gibi istihdam, verimlilik ve altyapı yatırımları üzerinden dolaylı şekilde de ulaşabilir. Tüketimin artması enflasyonu yukarı çekebilir ve hedeflere yaklaştırabilir. Ayrıca ABD’de GSYİH’nın %70’ini tüketim harcamalarının oluşturduğunu unutmamak lazım.

Şimdilik böyle bir adım Merkez Bankalarının gündeminde değil. Dün Draghi “helikopterden para saçmaktan söz edemeyiz” diyerek bu olasılığa kapıları kapadı. Negatif faiz uygulamalarının yeni bir kriz yaratabileceği yorumları artarken henüz teoride sıkışıp kalmış “Helikopter Para” tartışmaya değer bir başlık gibi görünüyor. 

 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.558 Değişim: 0,29% Hacim : 12.454 Mio.TL Son veri saati : 10:19
Düşük 9.557 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5356 Değişim: 0,27%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,8799 Değişim: 0,46%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.489,40 Değişim: 1,10%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.490,43
Açılış: 2.462,29
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.