Eylül Ayı Finansmanı ve Moody's'in Kaygıları

13.11.2014
Bugün Eylül ayı ödemeler dengesi açıklandı...

<ımg class="yeniImg" border="0" hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/sevinekinci_son.jpg" align="left">Bugün Eylül ayı ödemeler dengesi açıklandı; ödemeler dengesinin cari işlemler tarafında piyasa tarafından 2.6 milyar dolar açık bekleniyordu. Buna karşılık nispeten daha olumlu, 2.2 milyar dolarlık bir aylık cari açık açıklandı. Böylece sene başından son açıklanan veriye kadar ilk dokuz yılda cari işlemler açığı 30.9 milyar dolara ulaşmış oldu, sene sonu için ise hükümetin orta vadeli programı 46 milyar dolar gibi bir açık öngörüyor. Muhtemelen bunun da altında bir cari işlemler açığı ile bitireceğiz seneyi.

Şevin Ekinci
Ekinci Economics Consulting


Ancak burada özellikle yabancı yatırımcıların ve derecelendirme şirketlerinin baktığı: bu rakamın gayri safi yurtiçi hasılaya oranı; bu rasyo da aşağı yukarı yüzde 5’lerde bir rakama tekabül edecek ki yabancı yatırımcı açısından hiç de fena algılanmayan bir rakam olacak. Bu sene cari işlemler dengesini olumlu yönde destekleyecek çok fazla faktör vardı; özellikle olumlu ihracat performansı, petrol fiyatlarındaki düşüşler ve kurun seviyesi bunlardan başlıcalarıydı. Biz cari işlemler dengesindeki aynı performansı gelecek sene de bekliyoruz yani bu sene görülen cari işlemler-büyüme resmi 2015 yılında da tekrarlanabilir.

İhracat performansındaki iyileşme Türkiye makroekonomik dinamikleri açısından olumlu bir performans olarak not edilmeli aynı düşük cari işlemler açığını Ekim ayında da deneyimleyebiliriz, çünkü Ekim ayı TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) verilerine göre ihracat yine yüksek seyretti ve yıllık bazda Ekim ayında yüzde 6.7 artış gösterdi.

Buraya kadarki gelişmeler Moody’s in Kasım ayında yaptığı konferansta verdiği ‘Türkiye iç talep kaynaklı büyüyor ihracat performansı hala iyi değil’ söylemini yalanlıyor. Ancak, cari açığın finansmanı tarafında onların endişelerini destekleyecek gelişmeler katlanarak sürüyor. Cari işlemler açığının uzun vadeli yatırımlarla finanse edilmediğinin yanı sıra özellikle Eylül ayında bankaların dış finansman yükümlülüklerinin rekor seviyeye çıktığını görüyoruz, Eylül ayında finansman dengesinde bankaların 3.8 milyar dolarlık bir yükümlülüğü görünüyor ki bu bankaların yurtdışından aldıkları kredileri de barındırıyor (3.1 milyar dolar). Moody’s bu yıl Kasım ayında yaptığı konferansta özellikle Türkiye’nin dış şoklara karşı fazlaca maruz kalma riskini bu ödemeler dengesindeki finansman kalitesindeki bozukluğa bağlayarak şöyle sıralamıştı:

• Türkiye’deki iç talep kredilerle canlandı hâlbuki bu verilen kredileri besleyen dış sermaye kaynaklarıdır.

• Ödemeler dengesindeki yabancı finansman kaynakları Türkiye’nin kısa vadeli yabancı borcunu yükseltiyor ve portföy yatırımlarında volatiliteye sebep oluyor. Daha dayanıklı finansman kaynakları olan doğrudan yabancı sermaye yatırımları 2010 yıllarında neredeyse cari açığın finansmanında yüzde 50 yer ederken şimdilerde sadece yüzde 28 yer ediyor.

• Dış borç neredeyse ikiye katladı, 2008 yılından beri, 2013 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 47’sine yükseldi.

• Dış borcun vade yapısının neredeyse üçte birinin kısa vadeli borçlardan kaynaklanması da dış şoklar açısından bir risk oluşturuyor.

• Türkiye’de her ne kadar yabancı para rezervleri artmış olsa bile diğer ülkelere göre bu oran çok daha düşük kaldı.

• İç politikada hala belirsizlikler var, seçimler yaklaşıyor, jeopolitik risklerden Irak önemli bir faktör, Irak’la ilişkilerinin kötüleşmesi Türkiye dış dengelerini ve dış ticaretini oldukça negatif yönde etkiler. Öte tarafta gelişmiş ülkelerin para politikalarının da normalizasyon sürecine girmesi tüm bunlara tuz biber ekecektir. Bu şokların birleşmesi ülkenin dış finansman pozisyonunu oldukça güç durumda bırakıyor.

Yukarıda saydıklarım Moodys’in konferansta sıraladığı kaygılar, yani yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının esas kaygısı hem kısa vadeli portföy yatırımları hem de yurtdışı bankalardan alınan kredilerdeki yükselişin Türkiye’yi ani bir dış şok riskine maruz bırakıyor olması. Eylül ayında da bu görünümün kötüleşerek devam ettiğini görüyoruz; finansman tarafında bankaların yurtdışına Eylül ayında da 3.8 milyar dolar yükümlülüğü, yabancıların 1.7 milyar dolarlık devlet iç borç senetlerine portföy yatırımı ve fakat bunun karşılığında ise sadece 610 milyon dolar gibi uzun vadeli kabul ettiğimiz bir net doğrudan yabancı sermaye girişi Moody’sin dikkat çektiği dış şoklara karşı güvenlik açığı/savunmasızlık riskinin en güzel örneği.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,4937 Değişim: -0,14%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9315 Değişim: 0,30%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.434,89 Değişim: 0,48%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.