Dibe vuran güven kriz habercisi mi?

29.09.2015
Veli KOCATÜRK
  • Veli KOCATÜRK
  • Işık FX Araştırma Müdürü
1 Kasım seçimleri Türk siyaset tarihinin en önemli seçimleri olmasının yanı sıra son dönemde ekonominin içinde bulunduğu koşullar dolayısıyla da oldukça önemli sonuçlar doğuracak.

Son 10 yıldır dünyanın içinde bulunduğu konjonktür gelişmekte olan ülkeler önemli faydalar sağladı. Özellikle Türkiye konumu dolayısıyla Türk varlıklarına olan talep büyük ölçüde artmıştı. Ancak ABD’nin krizden kurtulması ve yatırımlarda risk iştahının azalması gelişmekte olan ülkelerden çıkışın hızlanmasına sebep oldu. Kırılganlıkları yüksek olan gelişmekte olan ülkelerde bu durum negatif fiyatlamanın hızlanmasına sebep olurken Türkiye’de siyasi belirsizliğin de artması Türk varlıklarının talebini düşüren en önemli unsur oldu.

Haberin Devamı

Son dönemde risklerdeki artış ve büyüme endişeleri ekonomik güveni de sarsmış durumda. Ekonomik güven kriz dönemi seviyelerine döndü. Bu durum vatandaşın tedirginliğini yansıtan en önemli unsur. Dolar kurunun 3 TL’nin üzerinde gösterge faizlerin ise yüzde 11.50’nin üzerinde fiyatlandığı bir ortamda seçimlere girecek olan Türkiye, seçim sonuçları sonrası da ekonomik bozulmanın devam ettiğini görebilir. Son dönemde hızla artan tüketici kredileri ve dış borç stoku ilerleyen dönemde yaşanabilecek olası bir krizin ne denli büyük olacağını gösteriyor. Dış borç stokunda son 10 yılda 3 katından fazla bir yükseliş söz konusu. Tüketici güveninde ise yarı yarıya bir azalma var. Yani kriz dönemlerine dönülmüş durumda. 

Merkez Bankası’nın kurun yukarı yönlü hareketine engel olamaması, enflasyondaki hızlı artışın önüne geçememesi ve ilerleyen dönemde büyüme rakamlarının da aşağı yönlü gitmesi ekonomik sıkıntıların en önemli yansımaları olarak ön plana çıkıyor. Mevcut planda ucuz TL ile ekonomik büyümeyi desteklemeye çalışan Merkez Bankası, doların ikame etkisine engel olamıyor. Enflasyon etkisini ise ilerleyen dönemde daha fazla hissedeceğiz. Net dış bor açığı 180 milyar dolardan daha fazla olan özel sektörde ise son dönemde vergi indirimi, kur sabitlemesi gibi söylemler ön plana çıkmaya başladı. Aslında dolar üzerinde artan spekülatif talep maliyetleri de yükselttiği için ülke ekonomisine zararı oldukça yüksek. Merkez Bankası ise bir yol ayrımına girdi. Ancak bu kararı henüz vermiş değil. Eğer enflasyona odaklanmayı seçerse kuru baskılamak zorunda. Bu durumda faiz artışı gerçekleştirerek maliyetlerin azalmasına yardımcı olacak. ancak bu kararı verebilmek için seçim sonuçlarını beklemeyi tercih ediyor. Her ne kadar FED’i beklediğini iddia etse de FED faiz artırımından sonra ne denli cesur davranacağı ise tam bir muamma. Böyle bir ortamda ise doların yükselmemesi için bir sebep yok. 

Haberin Devamı

Veriler ekonominin giderek bir çıkmaza itildiğini gösteriyor. Bu durumda dolara olan talep seçim sonuçları ne olursa olsun orta vade de artış gösterecektir. Seçim sonuçlarından çıkacak her sonuç siyasi belirsizliği ortadan kaldırması adına kurda bir miktar gevşeme getirebilir. Ancak hangimiz “kur düşse de dolar alsam” diye beklemiyoruz? İşte bu psikolojik baskı Merkez Bankası’nın kura müdahale etmeyeceği beklentisi ve de ABD’nin küresel ekonomiden pozitif ayrışması beklentisi ile oluşuyor. Dolayısıyla Merkez Bankası raporlarında bildiklerimizi söylemek yerine yeniden sahneye çıkmazsa ekonomide sıkıntılı günler kapıda görünüyor. 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.530 Değişim: 0,00% Hacim : 98.654 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.504 17.04.2024 Yüksek 9.717
Açılış: 9.617
32,4877 Değişim: 0,12%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5383
Açılış: 32,4475
34,8553 Değişim: 0,39%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8779
Açılış: 34,721
2.481,39 Değişim: 0,78%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.485,76
Açılış: 2.462,29
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.