Bereket Enerji, Borsaya Bereket Getirecek

05.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


EGS Grubu dışında yeni halka arzlar, yatırımcılara iyi kazanç sağladı. Özellikle de bilgisayar ve yazılım şirketlerinin halka arzından hisse alanlar. Bu ay birbiri ardına iki şirketin halka arzı var. Bereket enerji ve Polibak. Otoprodüktör statüsünde ilk hidroelektrik santrali kuran ve işleten Bereket Enerji, sadece santral işleticisi değil, aynı zamanda bu santrallerin tasarımını yapan bir mühendislik şirketi.

Bereket Enerji, diğer şirketler gibi, ‘yap-işlet-devret’ prensibiyle hareket etmiyor. Aksine yeterli tecrübe ve iyi bir ekibe sahip olduğu için enerji santrallerin ihızlı ve ucuza kendisi yapıyor. Bu yüzden de otoprodüktör şirketler arasında lider olmayı hedefliyor. Bereket Enerji enerji üretirken elektriğe bedel ödemiyor. Bu yüzden de hisse senetleri borsada işlem gören Zorlu Enerji ve Ak Enerji gibi otoprodüktör şirketlerden çok daha yüksek karlılığa sahip.

Bereket Enerji’nin otoprodüktör Grubunda toplam 44 üyesi var. Mevcut üyelerin toplam yıllık elektrik enerjisi ihtiyacı 161 milyon kwh. Mevcut üretim kapasitesi ile şirket üyelerinin elektrik enerjisi ihtiyacı 161 milyon kwh. Mevcut üretim kapasitesi ile şirket üyelerinin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayamıyor. Ancak Bereket Enerji mevcut kapasitesini artırmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 2000 yılının sonunda 25.7 MW olan kapasitesini 2001 yılında 57.2 MW’a yükseltecek. Otoprodüktör şirketlerin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak için Bereket Enerji 2002 yılında 97.2 MW gücü ile yıllık 500 milyon kwh elektrik üretme kapasitesine ulaşacak.

Bereket Enerji adına mühnasır davranıyor. Kendi gücü ve becerisiyle proje üretirken, yap-işlet-devret projelerine de sıcak bakıyor. Akıncı Hes, Niksar HES, Axağı Esen HES projeleri için fizibilite raporları hazırlayıp Enerji Bakanlığı’na sunan bereket Enerji, Denizli’De elektrik ve buhar enerjisini karşılamak üzere kojenerasyon tesisleri kurmayı planlıyor. Aynı zamanda enerji ürettiği kadar da dağıtmayı düşünüyor. Bu amaç çerçevesinde de Denizli-Aydın-Muğla bölgesinde elektrik dağıtımı ihalesi kazanan AYDEM’e yüzde 15 oranında iştirak etmek istiyor. Çünkü, dağıtım şirketi 2001 yılında faaliyete geçecek.

Bereket Enerjisi ürettiği elektrik enerjisinin tamamını, Otoprodüktör Grubunda üye şirketlere yüzde 5 iskonto ile satıyor. Bu iskonto Zorlu Enerji’de yüzde 12-13, Ak Enerji’de yüzde 15-25 seviyelerinde. Bereket Enerji’nin borsadaki diğer enerji şirketlerinden Ayen Enerji ile Aksu Enerji’ye göre avantajı ise, tesislerinin bir süre sonra devredilecek olması. Ayen 15 yıllık, Aksu ise 40 yıllık işletme süresi sonunda tesislerini bakanlığına devredecekler. Ayrıca Bereket Enerji hidroelektrik santral işleten Ayen ve Aksu’ya göre daha avantajlı satış fiyatına sahip. Bu arada Ak Enerji ile Zorlu Enerji’nin üretiminde kullandığı doğal gaz ithal ediliyor. Ve özellikle kış aylarında doğal gaz sıkıntısı had safhaya ulaştığı için bu şirketler doğal gaz temininde sıkıntı yaşıyorlar. Bu sıkıntı yetmezmiş gibi, doğal gazın fiyatı dolara paralel olarak hızla arttığından enerji üretim maliyetleri yükselip, karlar azalmaktadır. Oysa Bereket Enerji bu tür sıkıntıları hiç yaşamıyor. Hisse senetleri borsada işlem gören otoprodüktör şirketlerine oranla, daha rahat ve bereketle üretip, daha iyi kazanç sağlıyor.

Halka arzını Deniz Yatırım’ın yapması. Daha öncede Zorlu Enerji’nin halka arzını gerçekleştiren ve küçük yatırımcıların kısa sürede çok iyi kazanç sağlamalarına imkan veren Deniz Yatırım, bu defa da yatırımcıları korumak ve onlara kazandırmak için Bereket Enerji’nin halka arzında da aynı titizliği gösteriyor. En önemlisi halka arz sırasında spekülatör grupların tahtayı sahiplenmesine izin vermiyor. Bereket Enerji çok iyi ve kazançlı bir şirket olduğu için ucuz borsa oyunlarına gerek duymuyor. Bu yüzden de Kükreyen Boğa sevgili yarenlerine halka arzdan Bereket Enerji almalarını öneriyor.

Polibak halka arzda gün sayıyor: Hükümet akıl edip de SPK başkanını seçerse Polibak ve imza bekleyen şirketler halka arz edilecek. Polibak diğer halka arzlar gibi konsorsiyumla değil, tahtadan arz edilecek. 7 bin 500 liradan halka arz edilecek Polibak için fazla söze gerek yok. Anadolu Yatırım tarafından halka arz edilecek olan Polibak hisse senedi almak isteyen küçük büyük tüm yatırımcılar aynı şansa sahip. Şirket, halka arzdan hisse senedi alıp, orta ve uzun vadeli olarak elinde tutan yatırımcılara iyi kazanç getirecek bir performans sergiliyor. Zaten herkesin bu halka arzı bekleme sebebi de Polibak’ın bir dünya şirketi olması... (BORSAMATİK)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: 0,00% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5580 Değişim: 0,03%
Düşük 32,4573 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8621 Değişim: -0,01%
Düşük 34,7749 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.437,73 Değişim: 0,31%
Düşük 2.422,33 24.04.2024 Yüksek 2.442,00
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.