Borsa İstanbul'da 'Brexit' tepkisi

24.06.2016 - 09:41 | Son Güncelleme :
Borsa İstanbul'da 'Brexit' tepkisi | Borsa Haberleri

Güne yüzde 5 seviyesindeki sert düşüşle başlayan Borsa İstanbul, ilk yarıyı yüzde 3,99 düşüşle tamamladı.

İngiltere'deki AB referandumunun ayrılık yanlılarının zaferi ile sonuçlanması küresel piyasalarda sert satışlara neden olurken; güne yüzde 5 düşüşle başlayan BIST-100'de kayıplar kısmen azalırken İngiltere'ye yoğun ihracat gerçekleştiren şirketlerdeki düşüş dikkat çekiyor.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

İngiltere, 2015 sonu itibariyle 10.5 milyar dolar ile Almanya'nın ardından Türkiye'nin en büyük ikinci ihracat pazarı konumunda bulunurken; İngiltere'nin AB ile Gümrük Birliği anlaşması imzalayıp imzalamayacağı ve gümrük vergilerinde olası değişikliğe yönelik belirsizlik Türkiye'deki ihracatçı şirketleri baskılıyor.

Haberin Devamı

##$$ILISKILIHABERWIDGET##$$

Toplam satışlarında İngiltere'nin önemli bir paya sahip olduğu Ford Otosan, Tofaş, Arçelik ve Vestel gibi şirketlerdeki ilk tepki daha yüksek olurken; söz konusu hisseler saat 1242 itibariyle endeksin üzerinde satıcılı seyrediyor.

Tofaş hisseleri yüzde 6.7, Ford Otosan yüzde 6.1, Arçelik yüzde 5.7, Vestel Elektronik ise yüzde 4 satıcılı. BIST-100 endeksi ise aynı saatte yüzde 3.9 düşüşte.

İngiltere, dün gerçekleşen tarihi referandum sonucunda AB'den ayrılma yönünde oy kullanarak ülkenin geleceğini belirsizliğe sürükledi. İngiltere Başbakanı David Cameron, sonuçların ardından Ekim ayına kadar başbakanlığı bırakacağını açıkladı.

Brexit kararının küresel piyasalarda şok etkisi yarattığını belirten ALB Forex Araştırma Müdürü Kenan Çınar, "Ayrılma yönünde bir sonuç piyasaların baz senaryosu değildi. Bu nedenle bir pozisyonlanma sorunu oluştu. Şu anda yatırımcılar likit varlıklarını satıp portföy ayarlaması yapıyor" dedi ve ekledi:

"İngiltere'nin AB'den çıkacak olması küresel büyüme beklentilerini de olumsuz etkiliyor. Japonya ve Avrupa'da başlayan toparlanmanın olumsuz etkileneceği beklentisi içerideki algıyı da etkiliyor. Bugünkü ilk tepkinin boyutu gelecek bir ay için de endekse sınır teşkil edecek."

Haberin Devamı

SATIŞLARDA TÜKETİME YÖNELİK HİSSELER ÖNE ÇIKIYOR

Çınar, Brexit'in Avrupa'daki büyüme beklentilerinde yaratacağı bozulma, tüketici kredilerinde yaşanacak düşüş ve ihracatın olumsuz etkileneceği beklentisi satış baskısının özellikle otomotiv ve tüketime dönük diğer hisselerde öne çıktığına dikkat çekti.

Çınar, "Ticarette daralma olacağı beklentisi ihracat yapan şirketleri etkiliyor. Sadece İngiltere'ye ihracat yapan değil, Avrupa pazarına da İngiltere üzerine giren şirketlerin daha çok etkileneceği düşüncesi satış getiriyor" dedi ve ekledi:

"Ancak bu, bugünden yarına şirket kârlarına yansıyacak bir olay değil. İki yıllık bir geçiş süresi var. Bu süreçte taraflar pazarlık yoluyla koşulları iyileştirecektir. Dolayısıyla şu anda hisseler üzerinde satış baskısı yaratan kaygıların çok büyük bölümü orta vadede gerçekleşmeyecektir."

İş Yatırım'ın konuya ilişkin yayınladığı nota göre; İngiltere'nin Ford Otosan'ın toplam cirosundaki payı yaklaşık yüzde 25 seviyesinde bulunuyor. İngiltere'nin Arçelik'in toplam cirosunda payı yüzde 10, Tofaş'ın toplam cirosundaki payı ise yüzde 6 seviyesinde bulunuyor.

BGC Partners'ın notuna göre de, Brexit'ten öncelikli olarak olumsuz olarak etkilenebilecek şirketler arasında yer alan Vestel Elektronik'in toplam cirosunda ise İngiltere'nin payı yüzde 12 seviyesinde bulunuyor.

Uzmanlar şu anda İngiltere'nin başka ülkelerle ticaret ilişkilerinde kısa vadede değişiklik beklenmediğini ve anlaşmalarda öngörülen iki yıllık geçiş süreci sonunda mevcut ticaret anlaşmalarını ikame edecek başka anlaşmaların yapılabileceğini belirtiyor ancak yatırımcıların bazı endişeleri olabileceğini ifade ediyorlar.

İş Yatırım'dan yapılan değerlendirmede, "(İngiltere'nin) AB'den çıkışının gerçekleşmesinden önce gümrük anlaşmaları için yaklaşık iki yıl kadar geçiş dönemi olabileceğini düşünüyoruz. Gümrük anlaşmasındaki belirsizlik Türkiye'deki ihracatçıları kısa vadede baskılayabilir" denildi.

Haberin Devamı

Ford Otosan tarafından yapılan açıklamada şirketin doğrudan sterlin kur riski bulunmadığı belirtilerek, "İngiltere'ye ihracatımız adet olarak yüksek olabilir ama Ford Europe ile yapılan anlaşma üzerinden yürüyor, doğrudan satışımız yok. Ayrıca anlaşma euro cinsinden satış öngördüğü için şirkette doğrudan sterlin pozisyon bulunmuyor. İngiltere pazarının hacimsel gelişimini ise izlemek gerekecek" denildi.

Tofaş tarafından haber anında açıklama yapılmadı.

Türkiye'den İngiltere'ye yapılan taşıt ihracatının neredeyse tamamının hafif ticari araç olduğunu belirten Ata Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Mahir Ereren AB'den ayrılma kararı sonrası İngiltere otomotiv pazarının gelişiminin izlenmesi gerekeceğini ifade ederek, "KOBİ ve tüketici güveninde bozulma olursa pazarın yavaşlaması söz konusu olabilir ve otomotiv şirketlerini bu kanaldan etkileyebilir" dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5054 Değişim: -0,11%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5778
Açılış: 32,54
34,8814 Değişim: 0,15%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 34,9883
Açılış: 34,8286
2.423,71 Değişim: 0,02%
Düşük 2.419,83 25.04.2024 Yüksek 2.428,36
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.