Sermaye Artışıyla Borç Kapatacak

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Sermayesini yüzde 400 artırarak 75 trilyon liraya çıkaracak olan Dardanel, elde edilecek kaynakla borçlarını kapatacak. 2001 yılında dolar bazındayüzde 30 büyüme hedefleyen şirket, ihracata ağırlık verecek.


Dardanel Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, 2001 yılının ilk çeyreğinde yapacakları sermaye artışından elde edecekleri kaynakla borçlarını kapatacaklarını kaydetti. Önen, Sermaye artırımından gelecek kaynaklar ile borçlarımızı sıfırlayacağız. Böylece sıfır borçlu bir grup olacağız dedi. Türkiye`nin değişen koşullarında daha sağlıklı çalışıp hedeflere ulaşabilmek için öncelikle mevcut sermaye yapısını güçlendirmek gerektiğini belirten Önen, daha karı duruma ve riskleri daha iyi kontrol edebilen bir duruma gelmeyi amaçladıklarını vurguladı. Sermaye artışı kararının Andersen ile yürüttükleri yeniden yapılanma projesi kapsamında alındığına işaret eden Önen, Sermayemizi yüzde 400 artışla 15 trilyon liradan 75 trilyon liraya çıkaracağız. 60 trilyonluk artışın yüzde 50`sini iç piyasadan, yüzde 50`sini de yurtdışı fonlardan ya da stratejik ortaklardan sağlayacağız dedi.


Bu yolla çok daha güçlü sermaye yapısına kavuşacaklarını belirten Önen, sermaye artışını aralık ayında gerçekleştirmeyi planladıklarını ancak piyasalardaki gelişmeler nedeniyle ocak - şubat dönemine ertelediklerine dikkat çekti.
Sermaye artırımıyla iglili tüm hazırlıkların tamamlandığını belirten Önen, zamanlamanın tamamen piyasalardaki gelişmelere bağlı olduğuna işaret etti. Bankalarla yaptıkları borçların geri ödenmesi planının beş yılı kapsadığını ve ilk ödemenin 7 Mart`a tarihlenmiş durumda oldğunu belirten Önen, sermaye artırımını da yan ıtarihlerde tamamlamayı beklediklerini belirterek, Aynı dönemde borçlarımızı tamamen kapatmayı amaçlıyoruz dedi.


DOLAR BAZINDA YÜZDE 30 BÜYÜME;

Önen 2001 yılında dolar bazında yüzde 10 büyüme hedeflediklerini de belirterek, Bu hedefe ulaşarak 45 milyon dolar dolayında bir ciro elde edeceğiz dedi. Ekim sonu itibariyle satışları dolar bazında yüzde dokuz artırdıklarını ifade eden Önen, Satış artışları su ürünleri grubunda yüzde 18, dondurulmuş hazır gıda grubundra yüzde 26, meyve ve sebzede yüzde bir olurken, domatezli ürünlerde de yüzde 19 daralma yaşandı dedi. Yeniden yapılanma çalışmalarımızdan alacakları erken sonuçların etkileriyle 2001 yılında en kötümser tahminle cirolarını dolar bazında yüzde 30 artırmayı hedeflediklerini belirten Önen, bütçeyi bu hedefe göre hazırladıklarını vurguladı. Önen, 2001 yılınta tüm sektörlerde iç pazarın daralacağını düşünüyoruz. Bu nedenle ihracata daha da ağırlık vermeyi planlıyoruz. Bu amaçla ihracatta da ürün sayısını azaltarak hereket edeceğiz. Küçük cirolardaki ürünler yerine, başarılı karlı ürünlerde daha çok yoğunlaşacağız dedi.


ÜRÜN SAYISINI DÜŞÜRECEK;

Yeniden yapılanma çalışmaları çerçevesinde ürün sayısını yarıya yakın azaltıklarını belirten Önen, stok maliyetlerini de düşürdüklerine dikkat çekti. Toplam 130 olan ürün sayısını 60 azaltmayla 70`e indirme kararı aldıklarını belirten Önen, bu ürünlerin iptaliyle toplam satış karlılğında artış sağladıklarını belirtti. Bazı ürünleri iptal ederken, başarılı olabilecekleri ürünlere odaklandıklarını belirten Önen, Böylece, bizim için pek karlı olmadığı gibi, fazladan çalışma gerektiren ürünlerden çıkarken, daha karlı ürünler üzerinde daha çok çalışma olanağı bulabiliyoruz dedi.


Ürün sayısını azaltmaktaki amaçlarının, bilançolara da yansıyan tarımsal ürünlerden kaynaklanan yüksek stokları en az düyeylere indirmek olduğunu anlatan Önen, Özellikle Türkiye gibi belirsizlikleri çok olan bir ülkede yüksek stokla çalışmak son derece zor ve riskli. Dolayısıyla bu tür ürünlerden hızla uzaklaşmaya karar verdik. Hedefimiz 2000 içinde işletme sermayesini altı ile sekiz kez çevirir duruma gelmek ve daha sonra da bunu 10 - 11 düzeyine çıkarmaktır dedi. Hedeflerinin 2001 yılında genel giderleri önemli ölçüde azaltmak, operasyon giderlerinde yüzde 50`ye varan avantaj sağlamak verimsizliklerin tümüne yakın bölümlerinde giderilmiş bir yapıda hareket eden bir dardanel yaratmak olduğunu belirten Önen, stok maliyetlerini yükselten ürünleri kaldırırken, stok getirmeyen yeni ürünlerde üreteceklerini ifade etti. Niyazi Önen ayrıca, Döret ürün grubumuzda da her yıl Türkiye için yeni olacak en az bir ürünü, pazarlama ve tanıtım desteğiyle piyasaya sunmayı planladık. Dondurulmuş gıdalarda daha çok mikro dalgaya, su ürünlerinde yeni ton balığı çeşitlerine, meyve sebzede de tarımdan başlayarak üreteceğimiz ürünlere ağırlık vereceğiz dedi.


İHRACATA AĞIRLIK VERECEK;

2001 yılında beklenen iç talep daralmasının olumsuz etkilerine karşı ihracata ağırlık vereceklerini belirten Önen, Ancak Türkiye`nin gıda ürünlerinde hala AB ile sorunları olması da bizleri rahatsız ediyor. Su ürünleri konservesi$ihracatında tarife dışı engellemeler sürüyor dedi. 2001 yılında ihraç pazarları arası dengeyi diğer ülkeler lehine değiştirmek istediklerini de ifade eden Önen, AB dışındaki pazarlarımızın başını ABD ile Libya çekiyor. bu ülkelerin dışında, Mısır ve İsrail`ın payı da oldukça büyük ve özellikle bu ülkeler üzerinde yoğunlaşarak satışlarımızdaki paylarını artırmak istiyoruz dedi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5627 Değişim: 0,07%
Düşük 32,4899 25.04.2024 Yüksek 32,5763
Açılış: 32,54
34,9455 Değişim: 0,34%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 34,9826
Açılış: 34,8286
2.427,26 Değişim: 0,17%
Düşük 2.419,83 25.04.2024 Yüksek 2.428,24
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.