Dolar ne olur?

27.07.2015 - 10:41 | Son Güncelleme :
Dolar ne olur? | Döviz Haberleri

Hürriyet Gazetesi ekonomi yazarlarından Sefer Levent, son yazısında iç-dış gelişmeler ışığında doların önümüzdeki günlerde nasıl bir seyir izleyeceğini değerlendirdi

İşte Levent'in yazısı:

Biz ekonomi gazetecilerinin kaderidir. Doktora hastalık, eczacıya ilaç, bilgisayarcıya program bize de dolar sorulur. Ne zaman piyasalar biraz hareketlense o malum sual sandıktan çıkar: Dolar kaç lira olur?

##$$DOVIZWIDGET##$$

Yine öyle oldu. Seçim sonrasında hükümet senaryolarına karşı zaten hassas hale gelen dolar kuru ard arda gelen terör olaylarıyla tırmanışa geçti. Geçtiğimiz hafta AKP-­CHP koalisyon haberleriyle 2.63 TL'ye kadar gerilemişken dün 2.75 TL'yi de aştı. Şimdi herkes yine soruyor. 'Dolar ne olur?'

Haberin Devamı

##$HABER_1425267$##

Gelin beraber yanıt arayalım.

Öncelikle söylemeliyim işimiz zor. Çünkü dolar kurunun ne olacağını tahmin etmemizi güçleştirecek çok sayıda faktör var.

1­-SİYASET

Hükümet kurma çalışmalarının başarıya ulaşacağına ilişkin kaygılar geride bıraktığımız iki haftaya göre artmış durumda. Piyasaların en sevmediği konu siyasi belirsizliktir. Çünkü sahibi bilinmeyen bir işin nereye varacağı bilinmez. Bugün Türkiye'de ciddi bir siyasi belirsizlik var. Erken seçim sürekli gündeme geliyor. Seçim demek yeni bir belirsiz süreç demek. Kısa vadede siyasi belirsizliğin ortadan kalkacağını telaffuz etmemiz çok güç. Yani siyasi cepheden gelen haberlerin başta döviz olmak üzere piyasaları olumsuz etkilemeye bir süre daha devam edeceğini söyleyebiliriz.

2-­İÇDIŞ GÜVENLİK

Terör örgütleri yine gündemin ilk sıralarına tırmandı. İçerideki terör saldırılarının yanı sıra Suriye sınırındaki sıcak çatışma piyasaların tansiyonunu iyice yükseltti. Kısa vadede bu gerilimin azalacağına ilişkin henüz net bir veri elimizde yok. Piyasaların bu cepheden de olumsuz etkileneceğini söylemeliyiz.

Haberin Devamı

3-­EKONOMİK GELİŞMELER

Amerikan Merkez Bankası'nın eylül ayından itibaren faiz artırma ihtimali iyice yükseldi. Bu Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyecek. Uluslararası kuruluşlar bunu Türk Lirası'nın keyfini kaçıracak bir gelişme olarak yorumluyor. Son dönemde açıklanan veriler de pek olumlu değil. Cari açık düşmüyor, büyüme istenildiği gibi değil, enflasyon ise kurlara takılmış durumda. Yani ekonomi cephesindeki gelişmeler de olumlu değil.

4-­MERKEZ BANKASI

Bütün bu olumsuzluklara karşı durabilecek silahlar ise Merkez Bankası'nın elinde. Ancak orada da belirsiz var. Merkez Bankası önümüzdeki dönemde bağımsız hareket edecek mi, etmeyecek mi? Dün döviz depo faizini yarım puan düşürmesi Merkez Bankası'nın piyasaları yakından izlediğini gösteriyor. Banka, 'ben buradayım' diyor. Bu olumlu. Ancak kurların aşırı oynaklığı durumunda Merkez'in 'faiz artırımı' vs. silahlarını çekip çekemeyeceğine ilişkin 'bağımsızlık' belirsizliği sürüyor.

İŞİ BİLİME BIRAKALIM

Farkındaysanız terazinin olumsuzluk kefesi ağır bassa da o kadar çok belirsizlik var ki doların önümüzdeki dönemde nasıl bir seyir izleyeceğini tahmin etmemiz çok güç. Bu durumda gelin işi bilime bırakalım ve teknik analiz ne diyor bakalım.

Son dönemde pazar günleri yayınlanan isabetli yazılarıyla dikkat çeken Hürriyet'in teknik analiz uzmanı Zeynel Balcı diyor ki:

"Kısa ve orta dönemli çıkış trendi sürüyor. Geçtiğimiz günlerde görülen kâr satışlarına bağlı düşüş alım fırsatı olarak görüldü. Devam eden çıkış hareketinde 2.76 seviyesi ara direnç noktası olmak üzere 2.81 test etmesi muhtemel direnç noktaları. 2.81 daha önce satışların görüldüğü zirve seviyesi olması açısından daha önemli. Bu seviyelere hareketlenmelerde tekrar kâr satışlarıyla karşılaşabilir. 2.81 seviyesinin üzerinde ise 2.85 ve 2.90 yeni zirve noktaları olarak gündeme gelebilir. Gelecek kâr satışlarında 2.71­2.70 ve 2.66 destek seviyeleri olarak görülüyor. 2.66 seviyesinin üzerinde çıkış trendi korunacaktır. Teknik analizde trend yatırımcının dostu olarak bilinmekle birlikte aynı zamanda trend güçtür. Çıkış trendinin devam etmesi dolar/TL'deki çıkış hareketinin gücünü koruduğunu gösteriyor. Direnç noktalarında kâr satışları görülse de çıkış hareketi bir süre daha etkisini sürdürebilir."

Haberin Devamı

Özetlersem, Zeynel, olumsuz haberlerin sürmesi halinde doların 2.90 TL'ye kadar çıkabileceğini, olumlu gelişmelerle düşüş halinde ise 2.66 TL'nin tekrar görülebileceğini söylüyor.

27.07.2015 Sefer Levent | Dolar ne olur?

Dolar ne olur ben bilmem, Zeynel bilir!


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5220 Değişim: 0,23%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,7433 Değişim: 0,06%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.493,16 Değişim: 1,25%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.499,96
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.