Dolar neden yükseliyor, dolarda yükseliş devam eder mi?

13.10.2016 - 14:18 | Son Güncelleme :
Dolar neden yükseliyor, dolarda yükseliş devam eder mi? | Döviz Haberleri

Dolar/TL, güne 2.09 seviyesinin üzerinde başlarken ilerleyen saatlerde rekor üzerine rekor kırdı. Kur 3,1130 seviyesini gördü. Peki, dolar neden yükseliyor, dolarda yükseliş devam eder mi? Piyasa uzmanları bigpara'ya yorumladı.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Eral Karayazıcı / Gedik Portföy Yönetim Müdürü

Dolar hem içsel hem dışsal nedenlerle yükseliyor. İlginç olan yurt dışında FED faiz arttıracak temalı bu yükselişte gelişen ülkeler daha dirençli. Dolar gelişmiş ülke paralarına karşı daha fazla değer kazanıyor. Türkiye olarak biz bu lehte durumdan yararlanamıyoruz. 15 Temmuz, Moody’s TCMB faiz indirimleri ve OHAL’in süresine ilişkin belirsizliklere ek olarak başkanlık referandumu ve takiben gerçekleşmesi olası başkanlık seçimi ajandası lokal katalizörler.

Haberin Devamı

##$HABER_1435279$##

20 Ekim tarihli TCMB toplantısı doların seyri üzerinde güçlü etkiler göstermeye aday. Merkez Bankası sadeleştirmenin sona erdiğini veya çok yakın olduğumuzu açıklar, Türkiye faiz arttıramaz ön yargısının da yersiz olduğunu ve ileride ihtiyaç görülmesi halinde pekala TCMB‘nin faiz silahını kullanabileceğini ifade ederse güçlü yabancı ilgisi sağlar ve bu hareketin hızla yön değiştirmesini sağlayabiliriz.

DOLARDA YÜKSELİŞ DEVAM EDER Mİ?

Enver Erkan / KapitalFx Araştırma Uzmanı

TL, USD karşısıda tarihinin rekor düşük seviyesini yeniledi. TL’nin değer kaybetmesinin üzerinde geniş zamana yayılan kırılganlık faktörlerinin yanı sıra, gündemde yer alan para politikası ve siyasi sistem tartışmalarının etkisi görülmektedir. Fed’in Aralık’ta faiz artırması ihtimalinin kuvvetlenmesi ve 2017 yılına şahin bir politika duruşuyla girmesi olasılığı GOÜ para birimlerini genel olarak baskılarken, günlük bazda TL bu grubun ortasında, aylık bazda ise değer kayıplarında ilk sırasındadır.

Türkiye’ye ilişkin iki neden öne çıkıyor. Birincisi siyasi sistemle alakalı son açıklamalar. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hafta içindeki açıklamalarından sonra Başbakan Binali Yıldırım’ın da Başkanlık sistemi kanun teklifini Meclis’e en kısa sürede ileteceklerini söylemesi sonrasında kur hareketinde yukarıya doğru ivmelenme olmuştu. Aynı zamanda Başkanlık sistemine ilişkin halka gidileceği söylemi de kısa dönemde Türkiye’nin referanduma gideceği beklentisi oluşturmaktadır. Yatırım eşiğindeki bir kredi notunun kaybedildiği ve küresel sermaye hareketlerini etkileyecek Merkez Bankaları politikalarının olduğu bir ortamda dış finansman ihtiyacı, tekrar sandığa gidilmesi durumunda daha kaygan bir zemine oturabilir. Bu durumun Türk finansal varlıklarının genelinde değer kayıplarının devamını tetikleyeceğine ilişkin endişemiz mevcuttur.

Haberin Devamı

Bir diğer unsur; söz konusu ortamda Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam ediyor olması ve devam edeceğinin de beklenmesi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin kur ve para politikasına ilişkin yaptığı açıklama ve öngörüler de önümüzdeki hafta Merkez Bankası’nın faiz indirmeye devam edeceği beklentisini kuvvetlendirmektedir. Faiz indirimlerinin de reel getirileri azaltması nedeniyle TL’de değer kaybını tetiklemesi durumundan söz edilebilir. Ancak, büyümenin odak noktasına oturtulduğu bir ortamda da, her ne kadar teorik olarak aksini düşünsek de faiz indirimleri devam edecektir.

Son olarak; yükseliş devam eder mi? Bu şartlar altında kurda hareket alanının önceki 3,05 – 3,10 platosundan 3,10 – 3,17’ye doğru kayacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan kullandığımız Fibonacci araçları kurdaki olası hareket alanı tahminimizi doğrulamaktadır. 3 ay vadeli opsiyon sözleşmelerindeki eğilim ve forward fiyatlamalar da kurda yükseliş beklentisi ortaya koymaktadır. Biz TL’de uzun vadeye yayılacak bir değerlenme beklemiyor, düşüşlerin piyasa tarafından alım fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.096 Değişim: 0,18% Hacim : 69.021 Mio.TL Son veri saati : 16:18
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3834 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0511 Değişim: -0,04%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,30 Değişim: 0,25%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.