Dolar zirvenin altında işlem görüyor

18.01.2017 - 09:38 | Son Güncelleme :
Dolar zirvenin altında işlem görüyor | Döviz Haberleri

Merkez Bankası adımlarıyla kur tarihi zirvenin altındaki seyrine devam ederken, dolar fiyatları 3.78 seviyesinden işlem görüyor.

ABD başkanı seçilen Donald Trump'ın değerli dolar hakkında endişe ortaya koyduğu açıklamalarının dolardaki küresel değer kazancı trendini kısmen de olsa tersine çevirmesi ve Merkez Bankası'nın geçen haftadan beri attığı likidite adımları ile birlikte dolar/TL tarihi zirvesinin altında seyretmeye devam ediyor.

Dün akşam 18.30'da 3.77 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah güne 3.7750 seviyesinden başladı. Kur saat 16.41 itibari ile bankalararası piyasada 3.7805 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL ise 4.03 seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

##$$DOVIZWIDGET##$$

MERKEZ BANKASI’NIN SON KUR HAMLESİ: DÖVİZ SWAPLARI

Destek Yatırım'ın hazırladığı raporda ayrıntılar şöyle: "Türkiye Cumhuriyet Merkez bankasının TL varlıklarını desteklemek amacıyla yaptığı hamleler devam ediyor. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz hafta TCMB günlük repo ihalesi açmayarak bankaları geç likidite penceresine yönlendirmişti. Dün ise Merkez Bankasının döviz swapları yoluyla TL'yi destekleme üzerine çalışma yaptığı haberleri ön plana çıktı.

Döviz swap işlemleri, iki tarafın önceden anlaşmaya vardıkları oran ve koşullar içinde iki farklı para biriminin belirli bir tarihte takas edilmesi anlamına geliyor. Merkez bankaları bu yönteme zaman zaman başvurduklarını biliyoruz.

TCMB'nin swap yöntemini kullanarak amacı, döviz rezervlerini kullanmadan piyasalara döviz likiditesi enjekte etmektir. Bu çalışma hayata geçtiği takdirde döviz ihtiyacı olan bankalar Merkez Bankası garantörlüğünde yapacağı swap anlaşmalar ile döviz ihtiyacını karşılayacak. Bu süreçte ise günlük döviz ihtiyacı olan bankalara geri almak üzere dolar verecek. Ayrıca TCMB Türk Lirası depoları karşılığı döviz depoları piyasaları açarak TL varlığı fazla olanlar ile döviz fazlası olan bankaların daha ucuz maliyetle değişim yapabilmelerini amaçlıyor. Böylece Merkez Bankası faiz artırma yoluna gitmeden hem döviz kurlarını kontrol altında tutmuş olacak hem de yurt içi piyasaların kur risklerini kontrol altında tutarak yurtiçi piyasanın döviz riskini hedge etmiş olacak.

Haberin Devamı

Bu yöntemi en çok kullanan ülke ise Brezilya olarak karşımıza çıkıyor. Son yıllarda Brezilya Dolar karşısında Reali korumak için sıkça bu yöntemi kullanarak döviz kurlarını kontrol altında tutmayı başarıyor.TCMB, geçtiğimiz haftadan bu yana farklı yöntemlere başvurarak TL'yi güçlendirme çalışıyor. Bu yöntemler bize TCMB'nin faiz yükseltmek yerine diğer para politikası araçlarını kullandığını gösteriyor. Bu bağlamda kurum olarak TCMB'nin faiz silahını en sona saklayacağı mesajını vereceğini ve 24 Ocak'ta faiz oranlarında değişiklik yapmayacağını düşünüyoruz. Bunun yanı sıra, Trump ve danışmanının güçlü doların ekonomiye zarar verebileceğine yönelik söylemleri Doların değer kaybında başka bir faktör olarak karşımıza çıktı.

Dolar endeksinin 100,200 seviyelerine gerilemesi TL varlıklarını destekledi. Bu gelişmeler sonrası değer kazanan TL varlıkları, güçlü seyrini korumaya devam ediyor. 3.8250 direnç olarak takip edilebilir. Bu seviye geçilemediği sürece Dolar TL paritesinin geri çekilmeleri 3.7250 - 3.6950 bölgesine doğru sürebilir."

MERKEZ BANKASI "ÖRTÜLÜ FAİZ" ARTIŞINI SÜRDÜRÜYOR

Merkez Bankası geçen hafta Perşembe gününden beri uyguladığı "örtülü faiz" artışları olarak da adlandırılan likidite adımlarını dün de sürdürdü.

Miktar yöntemi ile haftalık repo ihalesinde yüzde 8 faizle yaptığı fonlamaya geçen hafta Perşembe gününden itibaren ara veren Merkez Bankası Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında yüzde 8.5 fonlamayı da sınırlamaya devam ediyor.

TCMB'nin miktar yöntemiyle yaptığı son fonlamanın dönüşü bugün 5 milyar TL. Bugün de miktar yöntemiyle fonlama yapılmaması halinde TCMB tüm fonlamasını gecelik vadeye ve politika faizinden dışarıya taşımış olacak.

Haberin Devamı

Bankalar TCMB'nin yüzde 10 faiz ile fonlama yaptığı geç likidite penceresi imkanından dün 28 milyar TL'nin üzerinde yararlanırken, ortalama fonlama maliyetinin yüzde 9'un üzerine çıktığı hesaplanıyor.

Bankacılar geçmiş dönemde "örtülü faiz" artışları olarak da adlandırılan TCMB'nin attığı likidite adımları ardından önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan ve aralarında Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın da yer aldığı ekonomi yönetiminin katıldığı toplantı sonrası yeni önlemler alınıp alınmayacağını da izlemeye devam ediyorlar.

Piyasalar TL'nin reel ve nominal getirisinin mevcut jeopolitik siyasi gelişmelere nazaran düşük kaldığını savunurken siyasiler ise yüksek faizin Türkiye ekonomisini zedeleyeceğini belirtiyor.

TL'NİN DEĞER KAYBI YÜZDE 7'Yİ AŞTI

TL'deki yılbaşından beri dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 7'i aşarken TL gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösteren para birimi olmayı sürdürüyor. Aynı dönemde dolar karşısında peso değer kaybı yaşarken gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde ise genel olarak değer kazancı trendi hakim.

Piyasalarda TCMB'nin 24 Ocak'taki faiz kararı ve bunun ardından da yatırım yapılabilir kredi notu ile Türkiye'yi değerlendiren tek kuruluş olan Fitch'in 27 Ocak'taki değerlendirmesini takip edilecek.

Şekerbank tarafından yayımlanan notta, "Gün içinde ABD tarafından açıklanacak tüketici fiyat endeksi, kapasite kullanımı ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. Ekonomik veriler dışında FOMC üyelerinin konuşmaları takip edilecektir. FED Başkanı Janet Yellen, Robert Kaplan ve Neel Kashkari tarafından yapılacak açıklamalar piyasaya yön verebilir" denildi.

Bunlara ek olarak anayasa değişikliği ve jeopolitik gelişmeler de piyasalarda takip edilmeye devam ediliyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,4008 Değişim: 0,26%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,1404 Değişim: 0,21%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.324,02 Değişim: 0,16%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.