Dolarda yükseliş sona mı erdi?

13.01.2017 - 09:28 | Son Güncelleme :
Dolarda yükseliş sona mı erdi? | Döviz Haberleri

Dolar fiyatları yeni günde yeniden yükselişe geçerken Merkez Bankası'nın attığı aldım ile geriledi. Kur bankalararası piyasada 3.78 seviyesinin altına geriledi.

Dolarda tansiyon düşmüyor. Dolar fiyatları dün 3.75 seviyesinin altına gerilerken bugün güne 3.78 seviyesinin üstünde başlamıştı. Kur ilerleyen saatlerde 3.81 seviyesinin üstünü görürken, Merkez Bankası'nın bugün de repo ihalesi açmaması üzerine 3.78 seviyesinin altını gördü. Dolar/TL, sonrasında yeniden 3.80 seviyesinin üzerini gördü.

##$HABER_1436597$##

Haberin Devamı

TCMB'nin dün haftalık repo ihalesi açmamasının sıkılaştırma olarak yorumlanması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın TCMB'nin tedbir kabiliyeti olduğunu açıklaması ve global piyasalardaki olumlu hava ile dolar/TL yaklaşık 20 kuruş gerilemişti.

Öte yandan tahvil faizleri de dün yönünü aşağı çevirdi.

DOLARDA YÜKSELİŞ DEVAM EDER Mİ?

KapitalFx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Merkez Bankası bir önceki gün yaptığı gibi, yine haftalık repo ihalesi açmayarak piyasa sıkılaştırması uygulamaya devam ediyor. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti bugün %8.34, 1 haftalık repo faiz ise %8. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti bu hamlelerle %8,39’a yükselecektir, yukarıda %8,50’ye kadar yolu var. Merkez Bankası'nın piyasayı fonlama maliyetinin artması TRY için olumludur. TRY maliyetinin artmasıyla beraber, aynı zamanda belli oranda faiz artırımının da yolu açılmaktadır. Bu nedenle; Merkez Bankası’nın önceki gün gerçekleştirdiği hamlede kur 3,92 seviyesinden 3,75 seviyesine kadar geriledi. Repo ihalesinin bugün de açılmaması sonrasında; 3,82 seviyesine yükselmiş olan kur 3,78 seviyelerine doğru geri çekildi. Gelişmekte olan ülke kur sepeti içerisinde TRY’nin emsal para birimleri ile mukayese edildiğinde zayıf kalmaya devam ettiği görülmektedir" şeklinde belirtti.

Haberin Devamı

TRY lehine bir trend öngörmek zor olduğunu söyleyen Erkan, "Bir hasar tespiti için erken olduğunu düşünüyoruz, çünkü kurun oturduğu belli bir bant yok. Günlük, iki günlük, haftalık değişimler çok fazla. Kurun gerilediği seviyeler aşağı yukarı iki üç gün öncesinin seviyeleri. Biz ana hareketlerin halen yukarıya doğru olabileceğini düşünüyoruz. Geniş resimde Anayasa süreci, TCMB faiz kararı ve Fitch not açıklaması gibi 3 lokal gelişme TRY açısından belirleyici olacaktır" dedi.

Erkan şöyle devam etti: "Bu kapsamda 24 Ocak’ta verilecek olan faiz kararı önemli. Merkez Bankası’nın alternatif enstrümanlarıyla piyasada aktif olması olumlu. Kurda, 24 Ocak’a kadar olağanüstü toplantıya sebebiyet verebilecek bir volatilitenin önüne geçeceklerdir. Merkez Bankası şu anda paranın maliyetini artırarak AOFM’yi yukarı çekiyor. Faiz artışı olursa, bunun ilave bir piyasa sıkılaştırması getirmesi gereklidir, AOFM’nin 8,50’ye doğru gitmesi faiz artırım miktarına ilişkin gereksinimi düşürür. Diğer unsur da not açıklamasıyla alakalı. Gelişmekte olan ülkelere fon akımının azaldığı bir ortamda son IG seviyesinde notumuzun da kırılması durumunda TRY adına kırılganlık artacaktır"

İYİ BİR ALGI YÖNETİMİ İLE NEDEN OLMASIN?

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay; "TCMB'nin Türk Lirası'nın aşırı değer kaybına karşı dün yaptığı manevranın başarılı olma ihtimalini yüksek görüyoruz. İlk olarak zamanlama olarak iyi bir zamanlama ve kurlarda yükseliş beklentisini kıracak yeni bir takım önlemler ile desteklenirse döviz piyasasında Türk Lirası pozitif fiyatlama kalıcı olabilir. İki gün öncesinde Anayasa referandum süreci ve 27 Ocak Fitch değerlemesine ilişkin olumsuz bekleyiş ile yapılan fiyatlamalara bakınca bugün hiç bir şey değişmedi" dedi.

Toktay şöyle devam etti: "Ancak arka planda sinsi risk unsurlarına rağmen piyasaların hep aynı yönde hareket etmesini bekleyemezsiniz ve güçlü trendlerde dahi arada düzeltmeler yaşanmalı.Bu süreçte öncelikle hükümet kanadında Merkez'in politikalarının destek bulması gerekiyor. Öte yanda Ocak ayı küresel piyasalar için Amerika'da yeni kabinenin neler yapabileceğini ölçüp tartma zamanı olabilir. Bu senaryo bizim işimize yarar mı? Kesinlikle evet öncesinde aşırı alım bölgesinde olan ve doygunluk seviyesine yaklaşan Dolar/TL paritesi kısa vadede 3,7500 desteğinin kırılması ile 3,6500 seviyesine doğru geri çekilebilir. Euro/TL paritesine gelince dışarıda Euro'nun değer kazanma çabalarına bağlı olarak 3,9500 altına inmekte zorlanacağını tahmin ediyoruz. Piyasalarda algı yönetiminin iyi yapılması gereken günlerden geçiyoruz ve bu dönemde topyekün bir değişim için hepimiz üstümüze düşeni yapmalıyız. Bu anlamda şimdilik kısa vadeli olarak gördüğümüz düzeltme hareketi gerekli adımlar atılırsa orta vadeye yayılabilir ve reel sektör rahat bir nefes alabilir. Neden olmasın?"


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.