Kriz kahininden 'dolar' kehaneti

04.05.2015 - 14:17 | Son Güncelleme :
Kriz kahininden 'dolar' kehaneti | Döviz Haberleri

New York Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nouriel Roubini, doların da kur savaşlarına katıldığını yazdı

New York Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nouriel Roubini’den kur açıklaması geldi. Nouriel Roubini, doların da kur savaşlarına katıldığını yazdı.

Project-Syndicate için bir makale kaleme alan Roubini, güçlenen doların Fed'in sırf faiz politikasından çıkışını öteleyeceği ve yavaşlatacağını öngördü.

##$$DOVIZWIDGET##$$

Ünlü ekonomist kur savaşlarının ticaret savaşlarına dönüşebileceği konusunda uyarırken hükümetleri iç talebi canlandırıcı adımlar atmaya çağırdı.

Haberin Devamı

Dünya gazetesinin haberine göre Roubini, “dolar, ikili mali ve cari açık, yükselen enflasyon, yavaşlayan büyüme, stokların artması, iç ve dış borcun artması ve politik istikrarsızlık gibi ekonomik ve finansal kırılganlıkları olan gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında da nispeten yükseldi. Çin bile geçtiğimiz yıl para biriminin dolar karşısında zayıflamasına izin verdi ve toplam çıktı büyümesini yavaşlaması hükümetin yuanı daha da zayıflatmasına ikna edebilir. Bu arada ticaret fazlası ise tekrar yükseliyor çünkü Çin çelik gibi arz fazlası olan ürünlerini küresel piyasalara dumping yaparak satıyor” dedi.

Kriz Kahini, “Çok yakın bir döneme kadar ABD’li politika yapıcılar doların güçlenmesinden çok endişeli değildi çünkü ABD’nin büyüme görünümü Avrupa ve Japonya’dakinden daha güçlüydü. Yılın başlangıcında ABD yurtiçi talebinin GSYH büyükmesini güçlü dolara rağmen yüzde 3’e yükseltebilecek güçte olduğuna dair umut vardı. Düşük petrol fiyatları ve yeni istihdamın harcanabilir geliri ve tüketimi artırabileceği düşünülmüştü. Sermaye harcamaları (enerji sektörü dışında) ve konut yatırımları büyüme hızlandıkça güçlenecekti.Fakat bugün farklı bir tablo var ve ABD yetkililerinin döviz kuruyla ilgili gerginliği gittikçe daha aşikar hale geliyor. Dolar herkesin beklediğinden çok daha hızlı değerlendi ve 2015 yılının ilk çeyrek verileri de gösterdi ki, bu yükselişin net ihracat, enflasyon ve büyüme üzerindeki etkileri politika yapıcıların istatistiksel modellerinin gösterdiğinden çok daha büyük ve çok daha hızlı oldu. Dahası, güçlü iç talep gerçekleşemedi; tüketim büyümesi ilk çeyrekte zayıf kaldı, sermaye harcamaları ve konut yatırımları ise daha da zayıftı” diye devam etti.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.142 Değişim: 0,68% Hacim : 88.814 Mio.TL Son veri saati : 17:54
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3827 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0487 Değişim: -0,05%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,90 Değişim: 0,24%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.