Cari dengede bozulma mı başladı?

14.08.2014
Baştan söyleyelim, hayır...

<ımg class="yeniImg" border="0" hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/sevin_ekinci.jpg" align="left">Baştan söyleyelim, hayır. Cari işlemler dengesi Haziran ayında piyasa beklentisi olan 3.8 milyar doları 200 milyon dolar aşarak 4.09 milyar dolar olarak açık verdi. Ancak, diğer aylara göre nispeten kötü olarak kaydedebileceğimiz bu görünüm yılsonu cari işlemler açığı hedefi için hiç de bir tehdit içermiyor. Yılın ilk beş aylık cari işlemler performansı oldukça iyiydi, Haziran ayında yaşanan Irak krizi ve ihracatta bozulmaya rağmen bu rakam, yılın geneli için cari işlemler dengesinde bozulmaya sebep olacak bir sebep ihtiva etmiyor.

Şevin Ekinci
Ekinci Economics Consulting


Haziran dengesi neden iyi değil?


Söz konusu ayda ihracat performansı zaten çok yüksek olmaz ama bu sefer Irak’a yapılan ihracatta bir önceki aya göre gördüğümüz yüzde 30 azalma da ihracat performansının bozulmasında etkili oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden edindiğimiz ihracat rakamı Haziran ayı için 12.5 milyar dolara işaret ediyordu ve bu sene Ocak ayından beri gördüğümüz en kötü performansı vermişti. Haziran ayında Irak’a yapılan ihracat aylık bazda yüzde 30 düşüş göstererek sadece 726 milyon dolar olmuş idi. Hâlbuki geçen sene Temmuz ayından bu yana Irak’a olan ihracat hep 1 milyar doların üzerinde kalmıştı. Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı ödemeler dengesinin ihracat kaleminde toplamda Haziran ayında 13.9 milyar dolar gelir elde edildiğini görüyoruz. Bu, Ocak ayından beri görülen en düşük ihracat girdi kalemi. Ödemeler dengesi Temmuz ayı ihracatında da bu ‘nispeten düşük performansı’ görme olasılığı var.

Haziran ayında beklentilerden daha yüksek gelen cari işlemeler açığında servisler dengesi (servisler dengesinde özellikle turizm kalemi) ve altın ithalatı etkili olmuş. Turizm tarafında yaşanan ortalama diyebileceğimiz artış yüzünden cari işlemler dengesine, hizmetler kaleminden Haziran ayında ciddi bir destek gelmedi sadece 2.7 milyar dolarlık bir girdi yaşandı. Net hesaplama yaptığımızda turizmde Mayıs ayına göre sadece 500 milyon dolarlık artış oldu ve 2.7 milyar dolar net turizm geliri elde edildi. Hâlbuki 2013 öncesine baktığımızda Mayıs ayına göre bu kalemde 800 milyon dolarlık artışlar yaşanıyordu.

Denge için bir diğer negatif faktör beklentilerin üzerinde yapılan altın ithalatı oldu. Haziran ayında net altın ithalatı 1.1 milyar dolara ulaştı. Hatırlarsanız TCMB daha önce toplantılarında altın hariç cari işlemler dengesi hesaplamasını çok fazla dillendirirdi. Altın ithalatında bu artış devam ederse tekrar altın hariç cari işlemler dengesi rakamını duymaya hazırlanalım.

Aslında tüm bu negatif faktörlere rağmen cari işlemler dengesi ne kredi kuruluşlarını ne de ekonomi yönetimini rahatsız edici boyutta değil. Hükümetin yılsonu cari işlemler dengesinde açık beklentisi 55.5 milyar dolar iken yılın ilk altı ayında toplam cari işlemler açığı 24.2 milyar dolar oldu.

Finansman profili hala sağlıksız

Ancak bu açığın finansman profili hala sağlıksız. Kredi derecelendirme kuruluşlarının ısrarla üzerinde durduğu konu, cari işlemler açığının uzun vadeli yatırımlarla finanse edilmesi gerektiği. Haziran ayında uzun vadeli dediğimiz doğrudan yabancı sermaye girişi nette sadece 740 milyon dolar oldu. Haziran ayında, nispeten kısa vadeli finansman kalemi olan 7 milyar dolar portföy geliri ile karşılaştırdığımızda bu çok cılız bir rakam olarak ortada duruyor.

Portföy yatırımlarında Haziran ayında hisse senedinden 150 milyon dolar net çıkış yaşanırken tahvil piyasasında 7.1 milyar dolar gelir elde edildi. Vade açısından baktığımızda tahvile yatan geliri hisse senedine tercih ederim ancak hükümetin görmek istediği bu kadar yüksek portföy yatırımından ziyade doğrudan yabancı sermaye kalemindeki gelirin artıyor olması.

Zira bu kadar yüksek olan portföy gelirinden sonra net hata noksan olarak adlandırılan ve kayıtsız olarak nitelendireceğimiz kalemde Haziran ayında 1.3 milyar dolar çıkış yaşandı. Net hata noksan, ödemeler dengesinden ortaya çıkan eksiklikleri ve hataları not alan kalem ve geçen sene Aralık ayından beri ilk kez bu kadar yüksek bir açık verdi. Net hata noksan kalemine kaydedilen eksi 1.3 milyar dolar, bize basit hata ve eksikliklerden çok daha farklı bir döviz çıkışı yaşandığını gösteriyor. Normal şartlar altında, takip eden aylarda pozitif açıklanacak olan bir net hata noksan kalemiyle karşılaşmamız gerekecek bu da zaten beklediğim portföy tarafında daha az miktarda gelir anlamına geliyor benim için.

Son bir not, cari işlemler dengesi açıklandıktan sonra bugün Dolar/TL kuru yukarı 2.16 seviyesini Borsa İstanbul ise aşağı 77,270 seviyesini gördü. Bütün gelişmekte olan ülkelerin finansal piyasalarında satış yaşanmadı. Ben Türkiye’de son açıklanan cari işlemler dengesinin az da olsa negatif algıya katkı yapmış olabileceğini düşünüyorum.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.710 Değişim: -0,12% Hacim : 92.863 Mio.TL Son veri saati : 17:57
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5023 Değişim: -0,12%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9124 Değişim: 0,24%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.438,34 Değişim: 0,63%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.