FED depremi ne zaman & nasıl yaşanacak?

04.08.2014
Temmuz ayı gelişen ülke borsalarının ortalama % 4 değer kazandı

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/eral_karayazici.jpg" align="left">Temmuz ayı gelişen ülke borsalarının ortalama % 4 değer kazandığı, gelişmiş ülke hisse marketlerinin ortalama % 3 değer kaybettiği bir seyirle geride kaldı.

Eral Karayazıcı
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü


Lokal nedenlerle bu kesitte Rusya ve Portekiz cephesinde kayıplar % 10’u aşarken, küllerinden doğan Çin borsası % 7,5 değer kazancı ile izlediğimiz 21 endeks içinde en iyi performansa imza attı.


Tabloyu büyütmek için tablonun üzerini tıklayın...
<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/04082014_tablo.bmp">

Bu hafta pusulada borsa, döviz ve altın cephelerinde ağustos ayı nasıl bir seyre sahne olabilir sorusuna yanıt arayacak ve FED depreminin zamanlaması ve şiddetine yönelik beklentilerimizi paylaşacağız.

Borsalarda değer kayıpları sürecek mi?

Temmuz ayının son haftası gelişmiş ülke borsalarında 7 haftadır süren düzeltmenin ivme kazandığı ve pozitif ayrışmada limitlere ulaşan gelişen ülke borsalarının da ( Çin hariç ) adeta kırılma yaşayarak satıcılı seyre dahil olduğu bir seyre sahne oldu.

5 işlem gününde dünya genelinde ortalama % 3 değer kaybı yaşanan bu perdeden Borsa İstanbul da nasibine düşeni alarak 2 günlük kısa haftada 84.200 puandan 82.100 puana geriledi.

Portekiz – Arjantin vakaları, Avrupa‘nın Rusya stratejisini değiştirerek sert yaptırımlara yönelmesi ve belki de en önemlisi FED ‘in ayak seslerinin duyulması bu negatif seyre neden olan başlıca faktörlerdi.

Borsalarda değer kayıpları sürecek mi sorusunun yanıtına Dow Jones ( ABD ) ve DAX ( Almanya ) özelinde bakarsak biz 2 nedenle bu hafta ibrenin yukarı dönebileceğini düşünüyoruz.

1- İki hafta önce 17.150 puana ulaşan Dow Jones geçen haftayı 16.493 seviyesinde tamamladı. Biz bu cephede 16.400 seviyesini yakın vade adına bir aşırılaşma adresi olarak görüyor, en azından ilk denemede aşağı geçilmesinin güç olduğunu düşünüyoruz.

Temmuz ayındaki satıcılı seyirden en çok etkilenen marketlerden biri olan Alman DAX endeksi haziran ortasında ulaştığı 10,050 puandan geride kalan 6 haftada % 8,5 kayıpla 9.200 puana geriledi.

Biz bu cephede de 9.050 – 9.200 bandını bir aşırılaşma adresi olarak görüyor ve yakın vadede aşağı geçilmesinin kolay olmadığını düşünüyoruz.

2- Avupa varlıklarından para çıkışının katalizörlüğünde son 3 aydır değer kaybeden Euro geçen hafta dolara karşı düşmemeyi başarırken, İsviçre Frangı, İngiliz Sterlini ve Japon Yenine karşı değer kazanarak bu haftaya yönelik olumlu sinyaller üretti.

Oysa FED’in ayak seslerinin hissedildiği, Portekiz vakası ile eyvah Avrupa sloganının anımsandığı ve Rusya yaptırımlarını takiben karşı hamleye maruz kalma riskinin oluştuğu bu kesitte Euro ‘nun değer kaybetmesi gerekirdi.

Düşmesi gerekirken düşmeyen finansal ürün, yakın vadede yükseliş yaşamaya adaydır kuralından hareket ile biz Euro’nun geçen hafta ortaya koyduğu performansı önemsiyor ve hem para hem hisse piyasaları adına kısa vadeye yönelik pozitif bir mesaj olarak değerlendiriyoruz.

FED Depremi erken başlamış olabilir mi?

Sanmıyoruz. 14.07.2014 tarihli piyasalar nereye koşuyor başlıklı pusulada ayrıntılı biçimde paylaştığımız FED faktörünü önemine istinaden tekrar irdeleyelim;

Bir ekonomi güç kaybettiğinde o ülkenin merkez bankası devreye girerek ekonomik durgunluğu frenlemek ve canlanmayı sağlamak için ilaç tedavisi uygular. Mortgage krizi ile derinden sarsılan ABD ekonomisini tamir etmek üzere FED 7 yıldır büyük çaba sarf ediyor.

Aşağıda yer alan tabloda görüleceği üzere ABD Merkez Bankası ekonomik performansın güçlü olduğu 2004 – 2006 döneminde hızla faizleri yükseltmiş, ancak eylül 2007 ‘den itibaren ekonomi irtifa kaybetmeye başlayınca yeniden faizleri düşürmek zorunda kalmıştı.

2008 Mortgage krizinin etkilerini yumuşatmak üzere 0,25 ‘e kadar düşürülen faizler peş peşe uygulanan parasal genişleme adımları ile birlikte sonuç verdi ve ABD ekonomisi 2014 yılının ikinci çeyreğinde % 4 büyüme kaydetti.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/04082014_grafik1.bmp">

ABD Merkez Bankası gelecekte destek sağlamak için cephane oluşturmak (İleride faiz indirebilmeniz için önce yükseltmeniz lazım) ve canlanmanın enflasyona neden olmasını engellemek üzere 2015 yılı içinde faiz artırımlarını başlatacak.

Her ne kadar faiz oranları 2004 yılında olduğu gibi iki sene içinde 4 puan birden arttırılamayacaksa da 2017 sonuna kadar 2 puan kadar artış muhtemel görünüyor.

İşte bu süreç piyasalar adına önümüzdeki 1 yılın en manşet faktörü olacak. FED ‘in faiz artırımlarının yakın bir zamanda gerçekleştirileceğini açıklaması, yani faiz artışı sinyalini vermesi ile borsalarda ve altında sert düşüş, gelişen ülkelerde döviz kurlarında sert yükseliş yaşanmasını bekliyoruz.

7-8 hafta sürmesi muhtemel bu sağanağı takibense yeniden güneşin doğmasını ve canlanan dünya ekonomisinde büyüme kutlamasının sürmesini bekliyoruz. (Bir sonraki resesyona kadar)

Geçen hafta hisse marketleri - altında yaşanan değer kaybı ve döviz kurlarındaki yükselişin ana FED depreminin başlangıcı olduğunu düşünmemekle birlikte, biz bayram tatilindeyken gerçekleşen FED toplantı metnindeki tonlama değişiminin katalizörlüğünde bir öncü sarsıntı olduğu görüşündeyiz.

Ana FED Depremi ne zaman & nasıl yaşanacak?

3 yıldır değer kaybeden Altın’da belki de son düşüşe, BIST ‘de 68.000 – 70.000 bandına kadar bir geri çekilmeye, USDTRL ‘de 2,35 ‘e ve EURTRL ‘de 3,10 ‘a kadar sıçramaya neden olabilecek faiz artırım sinyalinin en erken ekim 2014, en geç mart 2015 periyodunda gelebileceğini düşünüyoruz.

Çünkü FED gerek temmuz 2004’de gerçekleştirdiği ilk faiz artırımının gerek ise 2013 sonunda başlattığı varlık alımlarını sonlandırışın sinyalini vakadan 6 ay kadar önce vermişti. Mart 2015 – Eylül 2015 arası bir tarihte başlamasını olası gördüğümüz faiz artırımlarının sinyalinin de yakın tarihteki 2 örneğe benzer şekilde gerçekleşemeden 6 ay kadar önce verilmesini bekliyoruz.

Sinyal gelene ve 7-8 hafta sürmesi olası bu finansal deprem yaşanana kadar olan kesitte ise geçen haftaya benzer öncü sarsıntılar ile geçici med cezirlerin piyasaları dalgalandırmaya devam edebileceği,

Ancak “gerçek deprem değilmiş“ algısı oluştukça borsaların toparlanacağı ve döviz kurlarında ibrenin yeniden aşağı döneceği bir döneme girdiğimiz görüşündeyiz.

Bu hafta piyasaların bu mahalde bir toparlanmaya sahne olabileceğini, henüz eyvah FED diyerek camlardan atlamak için erken olduğunu düşünüyoruz.

FED faktörü elbette önemli. Gerek döviz gerek hisse piyasasında güçlü hareketlere de neden olmaya aday görünüyor. Ancak bunu sonun başlangıcı olarak görmek yanlış olur.

Finansal piyasalarda FED depremi olarak ekim 2014- mart 2015 arası bir kesitte yaklaşık 2 ay süreli yaşanmasını beklediğimiz bu sarsıntıyı takiben belki de 2017 sonuna kadar sürecek biçimde,

Borsalarda hisse fiyatlarının düşmeye başladığı seviyeleri aşarak yeni zirvelere yöneldiği, döviz kurlarının çıkışa geçtiği kısa vadeli tabanı aşağı geçerek uzun soluklu bir gerilemeye sahne olacağı uzun soluklu pozitif bir dönemin takip edeceğini düşünüyoruz.

Bu nedenle tasarruf sahiplerinin FED depremi sırasında dövize yönelmesi veya hisse senedinden kaçması yerine öncesinde ( önümüzdeki 2 – 5 aylık takvim dönemi içinde ) ucuz fiyatlardan hisse senedi almak üzere portföylerde nakit yaratmasının ve yine bu kesitte destek seviyelerinden alım yaparak tasarruflarda dövize yer açmasının daha emniyetli bir strateji olacağı görüşündeyiz.

Rahmetli Ahmet Mete Işıkara ‘nın “ deprem öldürmez, bina öldürür “ sözünden hareket ile hisse senedi portföylerinde eyvah FED sürecinde risklerin ağırlıkla bankacılık kesimi üzerinde yoğunlaşacağını tahmin ediyor,

Bu nedenle hisse senedi portföylerinde 07.07.2014 tarihli pusulada ağırlık verilebileceğini ifade ettiğimiz bankacılık endeksinin artık çekiciliğini yitirdiğini düşünüyoruz.

Borsa İstanbul

Aşağıda yer alan grafikte de görüleceği üzere BIST temmuz ayında başta Avrupa borsaları olmak üzere gelişmiş ülkelerden pozitif ayrıştı ve görece daha iyi performans gösterdi.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/04082014_grafik2.bmp">

Biz FED depremi yaşanıp geride kalana kadar (önümüzdeki 6-9 ay) olan kesit adına Borsa İstanbul’un pozitif ayrışma alanının kalmadığını yani diğer ülkelerde borsalar değer kaybederken yükselişi sürdürme veya onlardan daha fazla yükselme şansının son derece düşük olasılığa sahip olduğunu düşünüyoruz. 
Bununla birlikte yurtdışı borsalarla birlikte bu hafta endeksin yükselebileceğini ve 84.500 puana yönelebileceği görüşündeyiz.

Ancak önümüzdeki haftadan itibaren pozitif beklenti konumuna yerleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de ( 1. turda sonuçlanması durumunda ) geride kalması ile birlikte,

Yeni ekonomi yönetiminde kimlerin yer alacağına ve felsefe değişikliği yaşanıp yaşanmayacağına ilişkin belirsizlik 11 ağustostan itibaren Türkiye piyasalarının geçici bir negatif ayrışma serüvenine yönelmesine sebep olma riski taşıyor.

Bu bakıma BIST 100 endeksinde ağustos ayına yönelik olarak 87.000 – 88.000 bandının aşılmasını beklemiyor, ay genelinde 81.000 – 85.000 bandı içinde bir seyrin daha yüksek şansa sahip olduğunu ve ayın ikinci yarısının daha zorlu geçebileceğini tahmin ediyoruz.

Özetle hisse senedi portföylerinde 11 ağustostan itibaren dengeli, ekim ayından itibaren ise defansif stratejilerin uygulanmasını daha doğru buluyor, olası FED depreminde alış hamlelerine kaynak yaratmak üzere bu periyotta yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

DÖVİZ CEPHESİ

Ocak sonunda 2,39 ‘dan ibreyi aşağı çevirerek nisan ayında 2,10’a gerileyen ve geride kalan 3 ay boyunca 2,08 – 2,15 bandında dalgalanan USD/TRL ‘de yatay seyrin bir süre daha devam edebileceğini tahmin ediyor.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/04082014_grafik3.bmp">

2,1020 seviyesinin yakın ve 2,09 seviyesinin güçlü destek konumuna geldiğini, olası eyvah FED furyasında satmak üzere önümüzdeki 2 aylık dönemde geri çekilmelerin alış fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Önümüzdeki 2 aylık döneme yönelik olarak USD/TRL ‘de 2.19 seviyesini satış işlemlerinde, 2.05 seviyesini ise alış işlemlerinde değerlendirilebilecek bir aşırılaşma adresi olarak görüyoruz.

Ocak sonunda 3,27 seviyesinden düşüşe geçen ve son üç aydır 2,81 – 2,94 aralığında dalgalanan EUR/TRL cephesinde yatay seyrin bir süre daha devam edebileceğini tahmin ediyor.

2,8530 seviyesinin yakın ve 2,81 seviyesinin güçlü destek konumuna geldiğini, olası eyvah FED furyasında satmak üzere önümüzdeki 2 aylık dönemde geri çekilmelerin alış fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Önümüzdeki 2 aylık döneme yönelik olarak EUR/TRL ‘de 3.03 seviyesini satış işlemlerinde, 2.75 seviyesini ise alış işlemlerinde değerlendirilebilecek bir aşırılaşma adresi olarak görüyoruz.

ALTIN CEPHESİ

Üç yıldır değer kaybeden Altın cephesinde kalıcı bir ralli için FED depreminin geride kalması gerektiği görüşündeyiz.

Artacak faizler Altın’ın en büyük düşmanı olan faiz getirili enstrümanlara sahip olmanın ödülünü kuvvetlendireceği için FED faktörü Altın cephesinde yukarı yönlü atakların güdük kalmasına neden oluyor.

Asgari hisse senedi piyasaları kadar bu faktörden olumsuz etkilenecek olan Altın’ın FED sağanağı tamamlandıktan sonra uzun soluklu bir ralli için uygun şartlara kavuşacağını ancak bu menşee de bir harekete henüz yakın olmadığımızı ve ağustos ayının gram fiyatta  87 – 91 TL bandında bir dalgalanma ile geçebileceğini düşünüyoruz.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/04082014_grafik4.bmp">

Önümüzdeki 2 aylık döneme yönelik olarak gram altında 95 TL seviyesini satış işlemlerinde, 81 TL seviyesini ise alış işlemlerinde değerlendirilebilecek bir aşırılaşma adresi olarak görüyoruz.

Anlık – Günlük Değerlendirmelerimiz

Genel stratejiye yönelik görüşlerimizi her pazartesi BIG PARA ‘da yayınlanan köşe yazımız Pusula ile okurlara aktarırken, haber akışına bağlı anlık değerlendirmeleri & günün içindeki seyre yönelik tahminlerimizi twitter adresimizde ( @eralkarayazici ) ve kısa bilgi notları şeklinde yine BIGPARA’da yayınlanan yazılarımızla düzenli olarak paylaşıyoruz.

Yıllık izin kullanacak olmamız nedeni ile bir sonraki pusulayı 25 Ağustos 2014 tarihinde yayınlayacağız.   

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,4090 Değişim: 0,28%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0218 Değişim: -0,12%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,00 Değişim: 0,24%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.