Gerileme sürecinde Çin’i izliyoruz

24.04.2014
Altın tarafında kısa vadede işler yolunda gitmiyor desek yanlış yorum yapmamış oluruz

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Volkan-Kugucuk.jpg" align="left">Altın tarafında kısa vadede işler yolunda gitmiyor desek yanlış yorum yapmamış oluruz.

Volkan KUĞUCUK - Alb Menkul Değerler / Kapalıçarşı Şb
Volkan.kugucuk@albmenkul.com.tr
twitter.com/vkugucuk

Bir ara Ukrayna meselesine sarılan altın trader’larının hevesi çabuk geçti. Özellikle Ukrayna meselesinde şimdilik ( bu konuda yeni gelişmelere her daim açık olacağız ) suların durulması nedeniyle altın tarafını kısa vadede besleyebilecek gelişme kalmadı.

Genel anlamda hisse senetleri piyasalarına ve tahvillere olan ilgi nedeniyle akıllı para altın cephesine bakmıyor.

Peki, hal böyleyken altın tarafını hangi gelişmelere odaklanacağız?

Yazının başında bahsettik.

Ukrayna meselesini şimdilik pas geçtik.

Dünya üzerindeki piyasalarda risk alma iştahında hisse senetleri ve tahvil tarafında ağırlık devam ediyor. Bu nedenle güvenli liman efektini kazanamayan bir altından bahsediyoruz. O zaman altında yukarı hareketin trende dönebilmesi için sistematik risklerin ortaya çıkması yada Ukrayna meselesinin yeniden eskiden daha şiddetli bir şekilde piyasaların önüne gelmesi gerekiyor.

Diğer taraftan emtia piyasalarına baktığımızda gümüş yerinde sayıyor. Altın ile neredeyse aynı görüntüde hatta altından daha zayıf. Burada emtia tarafında topyekün bir yukarı hareket oluşmadıkça altın tarafında zayıf kalabiliriz.

Diğer taraftan enflasyona karşı korunma aracı gibi görülen altın için söyleyebileceklerimiz kısıtlı. Avrupa deflasyonist etkiyi giderebilmek adına çareler ararken ABD enflasyonu da hedeflerin uzağında. Bu durumda altın tarafına şimdilik yaramıyor.

Geriye bir tek Çin ve Asya ülkelerindeki talep kalıyor.

Dünyanın en büyük altın ithalatçısı konumunda bulunan Hindistan’ı geçtiğimiz yıl geride bırakarak liderlik tahtına oturan Çin’in 2014 yılında ne yapacağı merak konusu. 2013 yılından itibaren Çin Merkez Bankası’nın rezerv çeşitliliğine gittiği biliniyor. Ancak burada rezervin ne kadarının altına dönüşebileceği konusu şimdilik soru işareti içeriyor. En son açıklanan rakamda Çin altın rezervi 1.060 ton düzeyinde. ABD altın rezervi ile kıyasladığımızda 1/8 düzeyinde.

Burada Ukrayna ve diğer gelişmelere aradığını bulamayan altın cephesi Çin ve Asya tarafını dikkatle takip etmeye devam edecektir. Daha önceleri 1.180 seviyelerinden gelen fiziki taleple birlikte altın fiyatları 1.300 seviyelerine doğru atak gerçekleştirdi. Tekrar Çin tarafından fiziki talep gelir mi bilinmez ama diğer gelişmelerin ötesinde gözlerimiz Asya tarafında olmaya devam edecek.

Asya tarafından gelen son haberlere göre Pekin şehrinde altın ticaretinde önemli rol almaya hazırlanıyor.

Teknik Rakamlar

Teknik açıdan altında 1.275 desteğinin altında 1.250-1.260 destek bandına konsantre olmaya devam edeceğiz. Satış sinyalleri şu aşamada devam ediyor. Saatlik grafiklerde tepki bölgesinde olmamız karşın gelen tepkilerin zayıf olması aşağı yönlü sürüklenmenin devamına yol açmaktadır. Tepki sürecinde kısa süreli satış baskısından kurtulabilmek adına 1.295 ve 1.305 kademeli dirençlerin üzerinde kalmamız oldukça önemli. Bu durum gerçekleşmedikçe destek seviyelerine bakmaya devam edeceğiz.

Ne Yapılmalı:

Değerli yatırımcılar;

Saatlik grafiklere göre hem tepki bölgesindeyiz hem de 1.275 desteğine yakınız. Burada gelen tepkilerin direnç üzerinde kalması yukarı yönlü ataklara anlam katabilir. Olası tepki sürecinde ilk hedef seviyesi 1.295 olabilir.  

TL/Gram:

$/TL deki yukarı hareket nedeniyle gram fiyatları 87.5 üzerinde kalmaya gayret gösterdi. Yukarı hareketin devamı için $/TL deki yükselişle birlikte ons fiyatlarının da tepki yükselişine bürünmesi önemli. Bu noktada 89.5 TL seviyelerine odaklanabiliriz. Bu seviye üzerinde ise 91 TL seviyeleri daha önceden denene bölgeler.

Gün içinde olan gelişmeleri @vkugucuk twitter hesabımızdan yorumlamaya devam edeceğiz.

Tekrar görüşmek ümidiyle bol kazançlı günler dilerim.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,4143 Değişim: 0,30%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,0480 Değişim: -0,05%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,08 Değişim: 0,20%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.