Kasım ayında piyasalar...

27.10.2014
Geçen hafta hisse marketleri pozitif iklimin etkili olduğu bir seyre sahne oldu

<ımg class="yeniImg" border="0" hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/eral_karayazici.jpg" align="left">Geçen hafta hisse marketleri pozitif iklimin etkili olduğu bir seyre sahne oldu. Borsa endekslerinin ortalama % 2,5 değer kazandığı bu perdede BIST pozitif ayrışmayı sürdürerek % 5,1 artış kaydetti ve 79.400 puana ulaştı.

Eral Karayazıcı
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü
ekarayazici@gedik.com

Hisse dışı cephelerde ise hafta genelinde karışık bir görünüm vardı. Dolar her ne kadar yurtiçinde ılımlı negatif bir seyir gösterdiyse de dünya genelinde % 0,7 değer kazanırken, önceki hafta gerilimin merkezi üssü olan AB tahvil piyasaları da hisse marketlerine ayak uyduramadı ve yatay bir seyir gösterdi. ( İspanya – Almanya faiz farkı değişmedi )

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/27102014_tablo1.jpg">

Bugün pusulada; piyasalar kasım ayında nasıl bir seyre aday, BIST ‘de pozitif ayrışma sürecek mi ve FED negatif sürpriz yapabilir mi sorularına yanıt arayacak yılsonu stratejilerine yönelik görüşlerimi ve Harun Kahraman’ın teknik değerlendirmelerini paylaşacağım.

Borsa İstanbul’da pozitif ayrışma sürecek mi?

Borsa İstanbul geride kalan 4 hafta boyunca pozitif ayrışarak diğer borsalardan çok daha iyi performans gösterdi.

25 Eylül ‘de BIST 74.500, DAX ( Almanya ) 9.500, JKSE ( Endonezya ) 5.200 puanda seyrederken, geçen haftayı DAX bu seviyenin % 5.5, JKSE % 2,5 altında tamamladı. BIST 100 endeksi ise geride kalan dört haftada % 6,5 değer artışı kaydederek bu perdede izlediğim hisse marketleri içinde dünyanın en iyi performansına imza attı.

Bu etkileyici performans önceki yazılarda da aktardığım üzere Borsa İstanbul’un bulunmaz hint kumaşı olmasından değil öncesinde negatif ayrışarak çok ucuz konuma gelmesinden ve petroldeki gerileme &  FITCH not kararı gibi faktörlerin bu akımı desteklemesinden kaynaklandı.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/27102014_grafik1.jpg"> 

Yukarıda yer alan grafikte BIST’in euro bazı veriler ile Alman DAX endeksine oranı yer alıyor. Geçen hafta sonunda BIST, DAX’a kıyasla son bir yılın en yüksek değerine ulaştı.

Gerek DAX gerek diğer borsalar ile kıyasladığımda ben kasım – aralık periyodunda Borsa İstanbul’un negatif ayrışmaya elverişli bir zeminle karşı karşıya olduğu görüşündeyim.

Başka bir deyişle görece iskontonun göreli bir pahalılığa dönüştüğünü ve güncel veri seti ile BIST 100’ün lokal negatif haber akışına karşı korunaksız kaldığını düşünüyorum.

Bu durum BIST’de bir değer kaybını kaçınılmaz kılmıyor. Dünya borsaları önümüzdeki haftalarda yükselişi sürdürdükleri takdirde elbette BIST de yükselmeye devam edebilir.

Ancak 1- Bu yükselişin artık dünya ortalamasının altında kalacağını tahmin ediyorum 2- İçsel negatif haber akışına karşı Borsa İstanbul’un daha kırılgan olabileceğini düşünüyorum.

BIST kasım ayında nasıl seyrediyor?

Eski okurlar ile senelerdir kasım istatistiklerini paylaşıyorum. Ancak bu haziran katıldığım BIG PARA ailesindeki değerli okurları göz önüne alarak bugün pusulada BIST’in kasım geleneklerini yinelemek istedim.

Sonbahar düzeltmesi olarak adlandırdığım kasım geleneği başta BIST hemen her ülke borsasında senelerdir tekrarlanır.

Borsa İstanbul’da son sekiz yılın tamamında tekrarlanan sonbahar düzeltmelerinin ortak paydası kasım ayı içinde endeksin ekim kapanışından % 4 ile % 12 arası oranlarda geri çekilme yaşaması olup,

Ağırlıkla 2 hafta süren sert ve tedirgin edici bu geri çekilme bazı yatırımcıların eyvah araba bal kabağına dönüyor diyerek kendilerini camdan dışarı atmasına neden olsa da,

Kasım ayının son haftasından itibaren yükseliş trendi sert bir yaz yağmurunu çağrıştıran bu kısa süreli ( genelde 2 hafta ) satış dalgasını takiben sürer, borsalar yollarına devam eder.

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/27102014_tablo2.jpg">

Ay içi sert düzeltmeye karşın kümülatifte kasım kapanışı ekimin üzerinde oluyor mu derseniz geride kalan sekiz yılın sadece birinde ( 2012 ) Borsa İstanbul kasım ayını en azından düşmeyerek ( + % 0,7 ) tamamlamayı başarırken diğer yedi yıl kasım ayında değer kaybetti.

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/27102014_tablo3.jpg">

Kasım ayının bazı uluslararası fonların pozisyon kapama takvimine denk gelmesinden kaynaklanan bu gelenek yurtdışında BIST kadar keskin istatistiklere sahip değilse de özellikle ay ortası sağanak yağış adeti dünya geneli için de geçerli.

Sonbahar düzeltmesinin bu yıl da yineleneceği yönünde bir garanti sunamam. Finansal piyasalarda tarih tekerrürden ibaret olsa en iyi traderlar tarihçiler olurdu eleştirilerinizi de duyar gibiyim ve hak veriyorum.

Bununla birlikte önemine ve yinelenme riskinin varlığına istinaden bu çarpıcı istatistiğe dikkat çekmek istedim.

Önceki hafta sizlerle Harun Kahraman’ın BIST’e yönelik teknik analiz çalışmasını paylaşmıştım. Bu hafta da kendisine kasım ayına yönelik beklentilerini sordum. Şimdi Harun Kahraman’ın ( @kahraman_harun ) değerlendirmeleri ile devam edip FED ve strateji bölümleri ile pusulayı tamamlayalım.

BIST Teknik Analiz – Harun Kahraman

2 hafta önce BİST 100 endeksinin 72.612 puana gerilediğinde yaptığım analizde 79.000 seviyesine bayramdan sonra rahatlıkla gelebileceğinden bahsetmiştim. Analizimizin doğru çıkması bizleri sevindirdi.

Son bir haftada Borsa İstanbul’da yabancı fonlar 1 milyar TL'yi bulan ( ağırlıkla banka hisseleri ) alım gerçekleştirdi. BIST 100 endeksi 79.000 seviyesinin de üstüne çıkarak 79.952 yani neredeyse 80.000'i gördü...

Teknik olarak iki tane düşen trendimiz var Birincisi 80.300'den geçiyor. ikinci ise ana düşen trend 82200 seviyesine denk geliyor.

Saatlik göstergelerdeki aşırı yorgunluk gözlerden kaçmıyor. Bu sebeple BIST'de ne kadar alım da olsa bir düzeltme hareketine ihtiyaç var.  Peki düzeltme nereden ve ne zaman gelir?

BIST 100'ün düşen trend dirençlerine doğru yükseliş yapması kuvvetle muhtemel. 29 Ekim bizim için çok önemli. O gün Borsa İstanbul kapalı ancak gözler FED'den gelecek açıklamaya çevrilecek. Faiz artırımıyla ilgili negatif bir haber borsayı düzeltme potasına sokabilir.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/27102014_grafik2.jpg">

Ayrıca ekim enflasyonu her yıl yüksek gelir. Bu yıl bir de doğalgaz ve elektrik zammı kaymaklı kadayıf olmuş durumda.

Yüksek enflasyon beklentisinin de etkisi ile BIST 100 ‘de 80.300 veya 82.200 dirençlerinden birinden ibre aşağı dönebilir ve Kasım ayı içinde 75.800 ‘de yer alan yükselen trend desteğine kadar geri çekilme yaşanabilir.

Ancak bu hareketin düzeltme olarak kalacağını ve 2015 yılına yönelik 107.000 hareketinin bu düzeltmeden sonra başlayabileceğini tahmin ediyorum.

FED sürpriz yapabilir mi?

Evet geldik haftanın bam teline. Borsalardaki seyre bakarsanız 29 Ekim Çarşamba günü FED’den tatsız haber gelme riski yok.

Ancak benim kuşkularım var. Öncelikle varlık alımlarının bu toplantıda sona erdirilmesini bekliyorum. Bu karar her ne kadar deprem etkisi yaratacak bir faktör değilse de, FED ‘in umulduğu gibi bir güvercinlik içinde olmadığını göstererek, sınırlı bir geri esnemeye neden olabilecektir.

Kritik olan başlık ise “ makul bir süre faizler sıfıra yakın kalmaya devam edecek” ifadesinin toplantı bildirisinde yer alıp almayacağı.

Temmuz ayından bugüne paylaştığım üzere ben bu ifadenin önümüzdeki 3 toplantıdan birinde ( 29 Ekim, 17 Aralık, 28 Ocak ) kalkacağı ve bu hamlenin FED depreminde ikinci fazı başlatacağı görüşündeyim.

FED ruletine sahne bu mayınlı takvim döneminde ABD Merkez Bankasının pimi bu toplantıda çekmesi ihtimali bence de yüksek değil.

Ancak genel iyimserliğin aksine ben bu toplantıda o meşhur cümlenin bildiriden çıkarılması ve somut faiz artırım sinyalinin verilmesinin % 30 olasılığa sahip bir risk olduğunu düşünüyorum.

Strateji

Eğer FED bu toplantıda pimi çekmez ve toplantı bildirisinde faizler makul bir süre sıfıra yakın kalmaya devam edecek ifadesini korursa kasım ayının dünya borsalarında dalgalı ama ılımlı pozitif eğilimde geçmesi olasılığının ( Dow Jones için 17.300, DAX için 9.700 puana kadar ) daha yüksek şansa sahip olduğunu düşünüyorum.

BIST cephesinde ise gerek negatif ayrışmaya zemin oluşturan göreli pahalılık hali gerek ise geleneksel sonbahar düzeltmesine sahne olma riskinin özellikle bankacılık endeksi üzerinde tehdit oluşturduğunu,

Bununla birlikte ılımlı pozitif dışsal iklimin ( FED negatif sürpriz yapmazsa ) Borsa İstanbul’da geri çekilmelerin kısıtlı kalmasına yardımcı olabileceğini ve hisse bazı hareket eğilimin ön plana çıkabileceğini tahmin ediyorum.

Hisse senedi seçimleri ile ilgili önemli bir parametre dolar cinsi borcu olan şirketlerin ( USD TL karşısında yılın üçüncü çeyreğinde % 7 yükseldi ) 9 aylık finansalları olacak.

Net dolar borcu olan şirket hisselerinin önemli bölümü baskı altında ve BIST ‘deki yükselişe katılamıyorlar. Beklenen kötü haber niteliği kazanan üçüncü çeyrek finansallarını takiben bu gruba giren şirketlerde endeks üzeri getiriye uygun bir zemin oluştuğu görüşündeyim.

Başka bir deyişle, bu şirketlere ilişkin olarak; beklenen kötü haber gelene kadar siperde kal. Haber geldikten sonra kötü habere rağmen düşmediğini görüp hamle yap - alışa geç stratejisi ile nişan alınıp pusuda beklenebileceğini düşünüyorum.

Aynı durum euro cinsi borcu olan şirketler için geçerli değil. Çünkü Euro/Trl üçüncü çeyrekte değişmedi. Bu bakıma şirketlerin döviz açıklarını bilmek yetersiz, dolar mı euro mu dip notlardan incelemek gerekiyor.

Son bir aydır paylaştığım 2015 beklentimde değişiklik yok. Önümüzdeki 16 ay içinde BIST ‘de 100.000 – 110.000 bandına yolculuğunun mümkün olduğunu, bu periyotta zaman zaman Avrupa menşeli çalkantılar yaşansa da bu tür panik atakların alım fırsatı yaratacak geçici nöbetler olarak kalacağını tahmin ediyorum.

4 yıldır 75.000 puan civarında yatay seyreden Borsa İstanbul’un biriken prim potansiyelinin ne kadarını hayata geçireceğinin ağırlıkla 2013-2014 döneminde rekor yürüyüşünü engelleyen Gezi, 17 Aralık, TCMB vesayeti & faiz tartışmalarına muadil içsel olumsuzlukların yinelenip yinelenmeyeceğine bağlı olduğu görüşündeyim.

Kısa vadede ise ( önümüzdeki 2-3 ay ) FED depreminde 2. faz ( faiz artırım sinyalini takiben beklediğim son panik ) geride kalmadıkça nasıl olsa FED paniğinde alırım öz-güveni ile satıcıların direnç seviyelerinde daha cesur hamle yapabileceklerini bu nedenle de BIST 100’de yukarı yönlü hareket potansiyelinin kısıtlı olduğunu düşünüyorum.

Hafta başında FED öncesi periyotta ( 1,5 işlem günü ) ihtiyatlı stratejileri daha doğru buluyor, alış hamlelerini FED sonrası periyoda ( haftanın son 2 günü ) bırakmanın daha emniyetli olacağını düşünüyorum.

Döviz Cephesi

Döviz cephesinde kalıcı ve uzun soluklu bir yükseliş beklemiyorum. Ancak kısa vadede ( 2-3 ay içinde) FED etkisi ile son bir sert sıçramanın mümkün olduğunu bu beklenti ile geri çekilmelerde alım yaparak risk alınabileceğini düşünüyorum.

FED Çarşamba günü faiz sinyalini verirse bu hareket başlayacaktır ancak bu toplantıyı pas geçer ve sinyali önümüzdeki 2 toplantıdan ( 17 Aralık veya 28 Ocak ) birine bırakırsa kasım ayında döviz kurlarındaki gerileme sürebilir ve anlamlı bir alım fırsatı yaratabilir.

Bu noktada da USD/TRL’de 2,20 ve 2,18 EURO/TRL ‘de 2,80 ve 2,78 desteklerinin tasarruflar içinde dövize yer vermek isteyenler tarafından değerlendirilebileceğini düşünüyor bir karşılaştırma yapmak gerekirse euro’yu dolardan daha emniyetli buluyorum.

Anlık – Günlük Değerlendirmeler

Genel stratejiye yönelik görüşlerimi her pazartesi bigpara‘da yayınlanan köşe yazım Pusula ile okurlara aktarırken, haber akışına bağlı anlık değerlendirmeleri & günün içindeki seyre yönelik tahminlerimi twitter adresimde (@eralkarayazici) düzenli olarak paylaşıyorum.

Bir sonraki Pusulada görüşmek dileği ile...

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5691 Değişim: 0,29%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6766
Açılış: 32,4917
34,6484 Değişim: -0,24%
Düşük 34,6156 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.509,55 Değişim: 1,01%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.510,60
Açılış: 2.484,49
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.