TCMB hala 'Her şey çok güzel olacak' diyor

26.09.2014
Kur tarafında, şu anda yapılan hesaplamalara göre, geçişkenliğin enflasyona etkisi yüzde 2 seviyesinde <ımg class="yeniImg" border="0" hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/sevinekinci_son.jpg" align="left">Merkez Bankası’nın bu ayki toplantısı da yabancı ekonomistler tarafından büyük katılım gördü zira toplantı çıkışında benim de çok uzun süre beraber çalıştığım dünyaca ünlü ekonomist Lawrence Brainard sadece “her şey çok güzel olacak” denildi ancak bunun arkasında yatan sebepler konusunda ikna olamadım yorumunda bulundu bana.

Şevin Ekinci
Ekinci Economics Consulting

Dün TCMB’nin aldığı faizlerde değişikliğe gitmeme kararı piyasa oyuncuları tarafından olumlu olarak karşılanmış olsa da kararın akabinde TCMB web sayfasında yayımlanan basın duyurusunda çekirdek enflasyon ve enerji fiyatlarında görülecek olan düşüşe dair verilen yorumlar enflasyon görünümü açısından fazla iyimser bulundu. Enflasyon görünümü açısından TCMB’nin verdiği bu yorumların fazlaca iyimser olduğuna ben de katılıyorum. Zira hâlihazırda tek iyi görünüm veren petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki düşüşe atıf yaparak enflasyonda düşüş beklemek ancak “fazlaca iyimserlik” olarak adlandırılabilinir. Kur, gıda fiyatları, hizmet sektörünün gıda fiyatlarına karşı esnekliğinde de iyileşme görmemiz gerekiyor.

Kur tarafında, şu anda yapılan hesaplamalara göre, geçişkenliğin enflasyona etkisi yüzde 2 seviyesinde. Yani şu anki yıllık enflasyon seviyesinin yüzde 2’si kurdan kaynaklanıyor.  Merkez Bankası’na göre kur tarafında her şey sabit çalışırsa (“ceteris paribus”) bu sene Türk lirasında dolara karşı görülen zayıflamanın enflasyona olan geçişkenliğinin  2015 yılının ortalarında sıfırlanması bekleniyor. Ancak bu ceteris paribus durumunun çalışması, özellikle Fed’in faiz artışına hazırlandığı bir dönemde, Türkiye’de zor olacaktır. Merkez Bankası burada da önemli olanın kurun seviyesi değil volatilite olduğunu belirtti. Zaten bugün yapılan döviz satım ihalelerindeki tutarı artırma kararını da döviz kurundaki volatiliteyi önlemek için aldığını belirtti. Merkez Bankası herhangi bir şekilde kurun şu anki seviyesinden rahatsız değil.

Gıda fiyatları ise Merkez Bankası’nın bu yıl için öngördüğü yıllık yüzde 9 artışın çok çok üzerinde artmış olarak görünüyor. Son rakamlar yıllık bazda gıda fiyatlarındaki artışta yüzde 14’e işaret ediyor ve Merkez Bankası’na göre Eylül ayında bu artış oranında bir düşüş yaşanmayacak.  Gıda fiyatlarındaki artış oranları yılsonu için resmi enflasyon tahmini olan yüzde 7.6’yı ciddi bir tehdit altına sokuyor. Gelecek sene için Merkez Bankası’nın gıda fiyatlarında artış öngörüsü yüzde 8. Ancak kur seviyesinden gıda fiyatlarına ciddi bir geçişkenlik etkisi var çünkü bu, hem tarım sektörü üretiminde kullanılan girdi fiyatlarını etkiliyor hem de ithalat fiyatlarını etkiliyor. Gıda fiyatlarında görülen genel trend, yıllık gıda fiyat artışının tüketici enflasyonunun yüzde 4 üzerinde olduğu şeklinde ancak 2014 yılında gıda fiyatlarında bu genel trendin de üzerine çıkıldı. Burada en etkili çözüm yolu daha çok sermaye-yoğun üretime geçmek olacaktır ki bu da kısa vadede mümkün değil.

Restoran ve yemek hizmeti fiyatlarının gıda fiyatlarına olan esnekliğinden 4 Eylül 2014 tarihli Hürriyet Bigpara yazımda bahsetmiştim. Merkez Bankası bu toplantısında da bu konuya değindi ve gıda fiyatlarındaki artışın anında nasıl lokanta fiyatlarına yansıdığını enflasyondaki tırmanışa sebep olarak öne sürdü. Ancak burada vahim olan buna karşı hala önlem alınmamış olması. Yemek hizmeti fiyatlarındaki bu artış faiz oranlarıyla iyileştirilebilecek bir gelişme değil. Çeşitli regülasyonlarla yemek hizmeti sektöründeki fiyat artışlarının önüne geçilebilir ancak toplantıda bu tarz bir önleme değinilmedi.

Son olarak TCMB üçüncü çeyrekte büyümede toparlanma öngördüğünü ve özellikle Eylül ayı sanayi üretiminde bunun hissedileceğine değindi. Büyüme tarafında iyimser beklentide olmaları olumlu ancak TCMB’nin ana hedefi zaten fiyat istikrarı büyüme değil. Fiyat istikrarı tarafında, gerçekleşmesi riskli olasılıklara bağlanarak iyimser senaryo çizmek, beklentileri ve para politikasını ona göre yönlendirmek ne kadar sağlıklı bunu 2015 yılı ortalarında eğer dış faktörlerdeki beklentiler gerçekleşmez ise hep birlikte göreceğiz.
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.