Türkiye'de Konut Balonu Var mı? (2)

31.07.2014
<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/sevin_ekinci.jpg" align="left">Türkiye'de Konut Balonu Var mı? (2)

Şevin Ekinci
Ekinci Economics Consulting


Konut Fiyatları ve Mantık

Geçtiğimiz günlerde sevimsiz bir tecrübe yaşamak zorunda kaldım, benimle beraber Twitter takipçilerim de yaşamak zorunda kaldılar maalesef.

Bayram ilk günü maaile toplanıp kahvaltı sofrasına oturmak üzereyken telefonuma gelen twitter mesajıma baktım. Bir haftalık iş seyahatine çıkmadan önce kafamda tasarlayarak, tezime güvenip ancak düzeltme yapmadan gönderdiğim yazıma baştan aşağı yanlış diyen bir tweet.

Hadi dedim olabilir, herkes katılmak zorunda değil, sonra tekrar temel matematik diye gelen bir tweet daha. Bilgisayarımdan uzakta excel sheet'ime erişemediğim için tweetlerini şunu biliyor musunuz peki bunu biliyor musunuz diye geçiştirmek zorunda kaldım. En nihayetinde biz de bayram sabahı tüm aile için önemliydi.

Tartışma akabinde yazımda mantık açısından hiçbir yanlış olmazken okuyan kişilerin anlaması açısından bir iki yerde yazım düzeltmesi yapmam gerektiğini anladım. Zaten araştırma yazılarında, hatta tez yazarken bile yaptığımız düzeltmelerden gönderecektim siteye.

Bu arada hem ODTÜ'de hem özel eğitim kurumlarında hem TSPAKB'de verdiğim eğitimler akabinde yine eğitimci kimliğim ortaya çıktı ve yeni yazımı hem Konut Balonu Var mı hem de biraz Mantık konusuna ayırmak istedim. Bu konuyla ilgili okuyucularıma da ileride karşılaştıkları yazılarda çok büyük iyilik yapacağımı düşündüğümden yazımı bu şekilde sürdüreceğim.

bigpara.hurriyet.com.tr

Bigpara için benimle konuşulurken Şevin Hanım, biz halk da bizi anlasın istiyoruz, onlara hitap ederek Türkiye çapında ender ekonomi sitesi olma niyetindeyiz denmişti. Benim en hoşuma giden tarafı bu olmuştu konunun. Çünkü televizyona çıkıp da heterokedastisiti diyen kişinin o konuyu çok iyi bildiğini, ancak onu izleyenin anlamadığını çok iyi biliyordum.

En nihayetinde tüm akademik terimleri okumuş hatmetmiş çözmüş sınavlarından geçmiş, dereceler, ödüller almıştık. Ama söylediğimizi halk anlamadığında bu, kendi kendini tatminin ötesine geçemezdi. Halkın bizim hangi terimi bildiğimiz umurunda değildi onun umurunda olan birikimi 5 lirayı nasıl 10 lira yapacağı ve ya değerlendireceğiydi. En nihayetinde doktora gittiğimde hiçbir doktor benimle anlamadığım terimlerde konuşmuyordu, benim anladığım dilde konuşuyordu. Ben bunu çok iyi biliyordum ama hala televizyonda heterokedastisiti diyen nasıl öğrenecek hiç bilmiyorum.

Mantık konusu benim yazımın neresinde devreye girmeliydi? Konut balonu yazımın temel mantığı şu:
 
1) Türkiye'de yıllık konut fiyat artış hızı Kasım 2013'den beri reel anlamda azalmaya başlamıştır (Eski yazımdaki reel anlamda artmamıştır tabirim yanlış, ama yazının tümünü okuyan mantıklı bir kişi zaten bunu demek istediğimi çok iyi anlamıştır. En nihayetinde biz bunun için bir düzeltme gönderecektik).
 
2) Daha önce de vermiş olduğum Grafik 2'de Türkiye'deki tüm konutlar için nominal ve reel konut fiyat artış hızları arasındaki fark mavi ve kırmızı çizgiden açıkça görülmekte idi. Eski grafikte İstanbul ve yeni konut fiyat artış hızları nominal idi, burada da düzeltme yaptık (Grafik 1).
 
Grafik 1: Konut Fiyat Artış Hızları
<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/sevin_ekinci_yazi_grafik1_3107.png">
 
 
 
Grafik 2: Konut Fiyat Artış Hızları
 
 <ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/sevin_ekinci_yazi_grafik2_3107.png">
 
 
Okuyucularım bu düzeltmelere yapılan açıklamaların gayet farkındadır. Bunlara ek olarak, ne kadar istense de, yaratılmak istenen tartışmaya girmem çünkü:

1) Grafikte açıkça yanlış yazım olduğu belli olmasına rağmen anlamadığı için kendimi mantıksız bir tartışmanın içinde hissederim

2) Araştırma yazılarının hatta doktora tezlerinin bile bu tarz düzeltmeleri defalarca yaptığını önemli olanın savunulan tezin kuvveti olduğunu, detaylarda boğulmanın (polemiklere girmenin) yanlış olduğunu bilirim. 
       
Araştırma yazılarını okurken vakitleri yoksa ilk paragrafa ve ya son paragrafa bakarak yazının tezini anlarsınız. Üniversite tezlerini okumak için vaktim az ise sadece önsözüne ve sonuç bölümüne bakarım.
 
Saygılarımla.
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.093 Değişim: 0,14% Hacim : 26.981 Mio.TL Son veri saati : 11:02
Düşük 9.086 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3691 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9458 Değişim: -0,34%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,74 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.