Dershaneler için kritik tarih

21.04.2014 - 10:49 | Son Güncelleme :

Dershaneler dönüşüm programına alınmak için 2 Haziran sonrası başvuru yapabilecek

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/dershaneee.jpg">Ortaöğretim özel okulu, özel okul ve diğer özel kurum türlerine dönüşmeyi hedefleyen dershanelerin kurucuları, dönüşüm programına alınmak için 2 Haziran sonrası başvuru yapabilecek.

Milli eğitim Bakanlığı (MEB) dershanelerle ilgili düzenlemeleri de  içeren? Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde  Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun`un 14 Mart`ta Resmi gazete`de yayımlanmasının  ardından, özel okula dönüşecek dershane ve özel etüt merkezlerini dönüşümüne  ilişkin yol haritasının belirlendiği ilk genelgeyi illere gönderdi. Genelgenin  ardından, dönüşüm sürecine ilişkin alt mevzuatla ilgili de değişikliğe gidileceği  bildirildi.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Ortaöğretim özel okulu, özel okul ve diğer özel kurum türlerine  dönüşmeyi hedefleyen dershanelerin, yol haritasının belirlendiği genelgede,  dershane ve özel etüt merkezlerinin dönüşümü sürecinin nasıl yürütüleceği ve  takvimin nasıl işleyeceğine ilişkin bilgiler yer alıyor.

10 YILA KADAR BİNA KİRALAMA İMKANI

Genelgede, Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma  Değer Vergisi Kanunu`nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun ve 5580 sayılı  Özel Öğretim Kurumları Kanunu`nda yapılan değişikliklerde, öğrenci etüt eğitim  merkezlerinin dönüşümü, özel okula dönüşmek isteyen dershaneler için 25 yıla  kadar irtifak hakkı tesisi ve 10 yıla kadar bina kiralama imkanı, dershane ve  öğrenci etüt eğitim merkezlerinde çalışan eğitim personelinden şartları  taşıyanların Bakanlıkta istihdamı ve özel okullarda öğrenim gören öğrenciler için  eğitim ve öğretim desteği verilmesi gibi hususların yer aldığı belirtildi.

14 MART 2014- 1 EYLÜL 2015

Genelgede bu kapsamda, dönüşüm öncelikleri ile sürece ilişkin olarak  yapılacaklar sıralandı. Buna göre, 14 Mart 2014-1 Eylül 2015`te dershane veya  öğrenci etüt eğitim merkezi kurucularından, kurumunu başka bir özel öğretim  kurumuna dönüştürmek isteyenler, binalarını Özel Öğretim Kurumları Standartlar  Yönergesindeki şartlara uygun hale getirmeleri ve Özel Öğretim Kurumları  Yönetmeliği`nin 15. maddesindeki Kurumların Dönüşümü hükümlerine göre  başvurmaları halinde, inceleme sonucu uygun görülenlere, Kurum Açma İzni ile İş  Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilecek.

BITCOIN İLE İLGİLİ TÜM VERİLERİ VE HABERLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN...

Yasanın yürürlüğe girdiği 14 Mart 2014`te faal olan dershaneler ile  5580 sayılı Kanun`la yapılan düzenlemelere göre gerekli dönüşümü tamamlamayan  öğrenci etüt eğitim merkezlerinden, dönüşüm programına dahil olmak istemeyenlerin  faaliyetleri 1 Eylül 2015`te sona erecek.

DÖNÜŞÜM İÇİN BAŞVURULAR 2 HAZİRAN`DAN SONRA

14 Mart 2014 itibariyle en az 3 yıldır dershane kurucusu olanlardan  4706 sayılı kanuna göre, irtifak hakkı tesisi veya bina kiralama talebinde  bulunarak özel okul açmak için dönüşüm programına alınacaklar, 2 Haziran 2014-1  Eylül 2015 tarihlerinde Bakanlıkça belirlenecek dönemlerde başvuru yapacak.

Öğrenci etüt eğitim merkezleri ile 14 Mart 2014`te faal olan  dershanelerin kurucuları mevcut binalarını,  ortaöğretim özel okulları için Özel  Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi`nde belirlenecek şartlara uygun hale  getirmeleri halinde gelecek eğitim öğretim yılından itibaren 2018-2019 eğitim  öğretim yılı sonuna kadar ortaöğretim özel okulu olarak faaliyette bulunabilecek.  Bu tür faaliyette bulunmak isteyenler 2 Haziran 2014-1 Eylül 2015 tarihleri  arasında Bakanlıkça belirlenecek dönemlerde başvuracak.

KOBİ HABERLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

Yasanın yürürlüğe girdiği 14 Mart itibariyle en az 3 yıldır dershane  kurucusu olanlar, mevcut binalarını ortaöğretim özel okulu yapmak için Özel  Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesinde belirlenecek şartlara uygun hale  getirmeleri halinde 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar ortaöğretim özel  okulu olarak faaliyette bulunabilecek. Bu dershane kurucularından, aynı zamanda   arsa tahsisi veya bina kiralama talebinde bulunarak özel okul açmak için dönüşüm  programına alınacaklar, 2 Haziran 2014-1 Eylül 2015 tarihlerinde Bakanlıkça  belirlenecek dönemde başvuru yapabilecek.

14 Mart itibariyle faal olan dershaneler ile 5580 sayılı Kanun`la  yapılan düzenlemelere göre gerekli dönüşümü tamamlayan öğrenci etüt eğitim  merkezlerinin devir, nakil, kurucu temsilcisi değişikliği işlemlerinin  yapılmasına 1 Eylül 2015`e kadar devam edilecek.

MEB`E ATANMAK İSTEYEN DERSHANE ÖĞRETMENLERİ...

Dershaneler ile öğrenci etüt merkezlerinde kanunun Resmi Gazete`de  yayımlandığı 14 Mart itibariyle eğitim personeli olarak çalışmakta olup,  emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olanlardan, bu iş  yerlerinde sigortalı olarak 1 Ocak 2014 itibarıyla en az 6 yıl çalışan ve   memurluk şartları ile öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları  taşıyanlar 1 Temmuz-1 Ağustos 2015`te başvurmaları halinde, KPSS şartı  aranmaksızın, sözlü sınavda başarılı olmaları kaydıyla öğretmen kadrolarına  atanacak. Buna ilişkin hususlar Maliye Bakanlığı ile hazırlanacak olan  yönetmelikle belirlenecek. Öğretmenlik kadrolarına atanmak isteyenlerle ilgili  usul ve esaslara ilişkin kılavuz Mart 2015`te yayımlanacak.

14 Mart 2014`te faal olan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin  kurucularından 1 Eylül 2015`e kadar talepte bulunanlar dilerse dönüşüm kapsamına  alınabilecek.

Eğitim öğretim desteği verilecek öğrenci sayısı, okulların ve  öğrencilerin belirlenmesi, okulların seviyesine göre her bir öğrenci için  verilecek eğitim ve öğretim desteği tutarı Maliye Bakanlığı ile müştereken  hazırlanacak yönetmelikle belirlenecek.

İHTİYAÇ KREDİLERİNİ KIYASLAMAK İÇİN TIKLAYIN...

Dönüşüm kapsamında özel okula dönüşenler Yatırımlarda Devlet  Yardımları Hakkında Kararda belirtilen teşviklerden yararlanabilecek.

BİRLEŞEN DERSHANELERİN BAŞVURULARI...

Aynı ilde ve bir başka dershanenin şubesi niteliğinde olmaksızın  faaliyet gösteren birden çok dershanenin kurucuları tarafından yapılacak  müracaatlar ancak bu kişilerin bir araya gelerek kurdukları şirket tüzel  kişiliklerince yapılması halinde öncelik kapsamında değerlendirilebilecek.

Dönüşüm Programına alındıktan sonra kapanan dershaneler ve öğrenci  etüt eğitim merkezlerinin kurucuları Dönüşüm Programı doğrultusunda hareket  edebilecek.

-Yönetmeliklere ilişkin çalışmalar devam ediyor

Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde  Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, irtifak hakkı tesisi ve bina  kiralama, dershane ve özel öğrenci etüt eğitim merkezi iş yerlerinde çalışan  eğitim personelinin öğretmen kadrolarında istihdamı ve dönüşüm programı usul ve  esaslarına ilişkin yönetmeliklerin hazırlanması çalışmaları ilgili Bakanlıklarla  birlikte devam ediyor. Bu yönetmeliklerin hazırlanmasının ardından dönüşümle  ilgili değerlendirmeler bu yönetmelikler çerçevesinde yapılacak. 
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.