2015 yılı yatırım stratejileri nasıl olmalı?

27.11.2014 - 06:06 | Son Güncelleme :

Yabancı yatırımcılar bu süreçte nasıl hareket ediyor?

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/piyasa_9988.jpg">

Piyasalar 2014 yılını oldukça hareketli geçirdi. Yılın ilk çeyreğinde seçimlerin de etkisiyle artan siyasi tansiyon neticesinde sermaye piyasaları sert satış yerken, ikinci çeyrekte düşük değerlemelerin yabancı ilgisini çekmesiyle piyasalarda bir toparlanma yaşandı.

Yaz aylarında FED ve jeopolitik riskler nedeniyle tekrar satış yiyen hisse senedi piyasaları, ekim ayının ikinci haftasından itibaren ise yeni bir yukarı trend içine girdi. Bu rallinin altında yatan temel nedenler, petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş, global ekonomik görünüme ilişkin kötümser beklentilerin artması, ABD dışındaki diğer merkez bankalarının da piyasaya likidite verme konusunda eğilimleri ve açıklamaları olarak sayılabilir. Bunun yanında kredi derecelendirme kuruluşları tarafında görünüm ve nota ilişkin aşağı yönlü bir değişiklik yapılmamış olması ve jeopolitik risklerin algısında bir hafifleme de piyasalardaki ralliyi destekledi.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Peki, bundan sonra ne olacak? 2015 yılı yatırım stratejileri nasıl olmalı?

Ekonomist’ten Talip Yılmaz, Ünlü Menkul Değerler Araştırma Müdürü Dr. Vedat Mizrahi ile konuştu...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/piyasa_6677.jpg">

-Yaşanan ralli sonrasında gelişen piyasalara göre Borsa İstanbul'un iskonto oranı azaldı mı?

-Bu ralli sırasında Borsa İstanbul MSCI EM (gelişmekte olan ülkeler) Endeksi'ne göre daha iyi bir performans gösterdi ve bir yıl vadeli Fiyat/Kazanç çarpanı 19 Ekim tarihi itibariyle 10,1 seviyesine geldi. Bu çarpan BÎST-100 Endeksi'nin geçmiş üç yıllık ortalaması olan 9,7'nin hafif üzerinde. MSCI EM Encleksi'ne göre iskontomuz ise yüzde 8 ki, bu da geçmiş üç yılın ortalaması olan yüzde 6ya çok yakın. Özetle, çarpanların gelmiş olduğu seviyeleri göz önüne alırsak, Türkiye'nin bu seviyeden sonra MSCI EM Endeksi'ne paralel bir performans göstermesini beklemek daha gerçekçi olacaktır.

-Yabancı yatırımcılar bu süreçte nasıl hareket ediyor?


-Yabancı yatırımcılarda ekim ayının ikinci haftasından bu yana net alım yönünde bir eğilim görüyoruz. Ekim ayında toplam net yabancı alışı 583 milyon dolar oldu. Bu alışlar da endeksi 81.000 seviyelerine kadar taşıdı. Daha sonra kısa süreli bir kâr satışı gördük. Fakat ilk ralliyi kaçıran yabancıların ilgisi ile endeks 77.000 seviyesinden tekrar yukarı doğru hareketine başladı. 82.000 seviyelerinden kâr satışlarının hızlanarak geleceğini düşünüyoruz. Keza yakın zamanda bu yönde işlemlere şahit oluyoruz.

-2015 için endekste beklentiniz nedir?

-Petrol fiyatlarındaki düşüş sürer ve gelişmiş ülkelerin merkez bankaların dan da piyasayı destekleyici mesajlar gelmeye devam ederse, çarpanların daha yukarı doğru gittiğini gözlemleyebiliriz. BİST-100 Endeksi'nin şimdiye kadar en fazla 12 F/K çarpanı ile işlem gördüğünü ve piyasanın mevcut konjonktürde bu seviyeyi aşamayacağını düşünüyoruz. Piyasadaki tüm tahminleri alıp bir hesaplama yaparsak, şu anda 12 aylık BİST-100 Endeks hedefi 88.500 seviyesini işaret ediyor. Eğer piyasanın beklediği gibi politika faizi aşağı inerse, değerlemeler her 100 baz puan için yüzde 8-10 mertebesinde yukarı yönlü revize edilecektir.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

-Piyasaların aşağı yönlü hareketlerde gideceği yer neresidir?

-Her ne kadar yukarı yönlü revizyonlar olsa da piyasada yakın zamanlı yeni bir katalist olmadığı için her bahane kâr satışı için kullanılabilir. Fakat FED'in faiz artırımları ile ilgili söyleminde ciddi bir değişiklik olmaz ve petrol fiyatlan tekrar yukarı çıkmaya başlamazsa, düşüşün sınırlı kalacağını, bir önceki dönüş noktası olan 72.000-73-000 seviyelerinden tekrar alım iştahının oluşacağını söyleyebiliriz.

-Endekste 70.000 altı seviyeleri tekrar görmemiz mümkün mü?

-Endekste 70.000'li seviyelerin altını konuşmak için çok farklı senaryoların gerçekleşmesi gerekiyor. Petrol fiyatlarının tekrar yukarı çıkması ve TL'nin cari açık ve enflasyon endişeleriyle değer kaybetmesi, bunun akabinde piyasa faizlerinin tekrar yüzde 10'lara doğru hareket etmesi gerekiyor. Bu koşullar olmazsa 70.000'in altını göreceğimizi sanmıyorum.

-Peki, yatırımcı bu beklentiler ışığında nasıl bir portföy dağılımı hazırlamalı?

-Mevcut seviyelerde hisse ağırlığı portföyün yüzde 30'una kadar azaltılabilir, yüzde 20 uzun vadeli tahvil ve korunma amaçlı yüzde 50 dolar mevduat yapılabilir. Hisse ağırlığını tekrar artırmak için 75.000'li seviyelerin altı beklenebilir.

-2015'te hangi sektörlerin daha iyi performans göstermesini bekliyorsunuz?

-Bizim şu andaki beklentimiz petrol fiyatlarının düşük seyretmeye devam etmesi neticesinde 2015 yılında Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesi ve öncelikle faize duyarlı sektörlerin bundan fayda sağlaması. Bu nedenle bankacılık, gayrimenkul, inşaat, otomotiv, beyaz eşya ve inşaat malzemeleri sektörlerinin kârlılıklarında daha fazla bir artış bekliyoruz. Böyle bir ortamda defansif olarak adlandırabileceğimiz gıda ve perakende, petrol, enerji ve telekom sektörlerinin performans açısından arka planda kalmasını bekliyoruz.

Ünlü Menkul'e göre 2015'te olumlu ve olumsuz beklentiler

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/piyasa_1101.jpg">

Piyasaları destekleyecek unsurlar

1-Petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşmesi ve düşük seyretmesi sonucu cari açıkta ve enflasyonda hızlı bir düzelme,

2-Bunun neticesinde Merkez Bankası'ndan politika faizi indirimlerinin gelmesi,

3-Japonya ve Avrupa merkez bankalarının parasal genişlemesiyle global likidite ve düşük faiz ortamının korunması.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Piyasanın önündeki riskler

1-FED'in beklenenden önce ve hızlı bir şekilde faiz artırımlarına başlaması,

2-Jeopolitik risklerin artması ve Türkiye'ye intikal etmesi,

3-Ekonomik büyümenin beklendiği kadar toparlanamaması ve artan işsizlik oranının tüketici güvenine yansıması,

4-Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde yaşanacak bir devalüasyonun enflasyon üzerindeki negatif etkisiyle faizlerin tekrar yukarıya yönelmesi.

Ünlü Menkul'ün önerdiği 7 hisse



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/coca_cola_650_5.jpg">


Coca Cola içecek: Yurtdışı operasyonları güçlü büyümeye devam ediyor. Petrol fiyatlarının geri gelmesi de şirketin pet maliyetlerine olumlu yansıyor.




<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/pegasus_ucak_650_3.jpg">

PEGASUS hava yolları: Şirketin düşen petrol fiyatları ve hızlı büyümeye devam eden yolcu trafiği nedeniyle 2015 yılında kârlılığını artırmasını bekliyoruz.




<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/akbank_650_4.jpg">

Akbank: Bankanın yüksek getirili KOBİ kredilerine yönelmesi, güçlü özsermaye yapısı ve aktif kalitesi ile önümüzdeki dönemde iyi performans göstereceğini öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tskbbb_650.jpg">

TSKB: Sektör üstü özsermaye kârlılığı, güçlü aktif kalitesi ve uzun vadeli pasif yapısı ile 2015 yılında bankalar arasında ön plana çıkmasını bekliyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/akcansa_11.jpg">

Akçansa: 2015'te genel seçimin de etkisiyle yılın ilk yarısında çimento tüketiminin güçlü devam etmesini bekliyoruz. Artan kârlılık ve yüksek temettü verimi de hisse performansını olumlu yönde etkileyecektir.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/trakyacam.jpg">

Trakya Cam: 2015 yılında inşaat ve otomotiv sektörlerindeki toparlanmanın yaratacağı güçlü cam talebi ve fiyat artışlarından pozitif etkilenmesini bekliyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/is_gyo.jpg">

İş GYO: 2014 yılı içindeki getirişi, şu ana kadar piyasanın yüzde 11 altında oldu. 2015 yılında bitmesi planlanan projelerin de katkısıyla, hissenin önümüzdeki yıl piyasa üstü getirişinin olabileceğini düşünüyoruz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.