4 bakanın mesajlarını Twitter'dan takip ettiler ve...

21.08.2014 - 06:00 | Son Güncelleme :

TÜGİAD, 4 bakanın ekonomiyle ilgili mesajlarını bir ay boyunca Twitter'dan takip etti

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tügiad.jpg"> 

TÜGİAD, 4 bakanın ekonomiyle ilgili mesajlarını bir ay boyunca Twitter'dan takip etti

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen, genç Türk işadamlarının örgütü olarak, önceliklerinin girişimcilik, inovasyon, ileri teknoloji ve KOBİ'ler olduğunu belirterek, gerek basının gerekse sosyal medyanın gündeminin, ekonomide neden yapısal değişimlerin yapılamadığını gösterdiğini belirtti.

TÜGİAD tarafından yaptırılan araştırmada, TÜGİAD danışmanları, Trendeco firması tarafından yapılan analizleri değerlendirdi. Öncelikle ekonomi ile ilgili isimlerin mesajları belirlendi; daha sonra bu mesajlarda hangi kavramların öne çıktığı tespit edildi.

En popüler konu 'faiz'

Ekonomi yönetiminde sorumluluk üstlenen 4 bakan ile ilgili paylaşımların analiz edildiği çalışmaya, 14 Temmuz-14 Ağustos 2014 tarihleri arasındaki 113 bin 105 adet paylaşım dahil edildi. Konu başlıklarının 9 maddede derlendiği araştırmanın en popüler konusu faiz oldu... Toplam paylaşımların yüzde 51'i faiz, yüzde 20'si enflasyon, yüzde 12'si kredi derecelendirme, yüzde 7'si büyüme, yüzde 4'ü de milli geliri konu aldı. TÜGİAD Başkanı Yücelen, elde ettikleri sonuçların ekonominin geleceği için parlak bir perspektif çizmediğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Dünya ekonomisinin tam tersine gidiyoruz

Dünya ekonomisi bir yere giderken bir tam tersine gidiyoruz. Adeta, (Herkes gider Mersin'e biz gideriz tersine...) Bakın, tüm dünya inovasyonu, KOBİ'leri, istihdamı, ileri teknolojiyi konuşuyor... Bizim konuşmalarımıza bakınca acı gerçek ortaya çıkıyor. Yüz tane mesajın sadece 3 tanesi Ar-Ge, 2 tanesi KOBİ, 1 tanesi girişimcilik ile ilgili iken yüksek teknoloji'nin payı sıfır. Oysa bu paylaşımların yapıldığı özellikle sosyal medyada yeni medya platformları, teknolojinin, inovasyonun, iletişimin ulaştığı en ileri nokta... Ancak sayısal sonuçlar gösteriyor ki, biz bu platformlarda bile, tartışmaktan bıkmadığımız faiz, enflasyon, büyüme konularını paylaşıyoruz.

Araştırmanın detayları incelendiğinde, ekonominin dümenindeki isimlerin son bir ayın paylaşımlarında yer alma oranına göre, paylaşıma en çok konu olan isim Ali Babacan (Yüzde 64.96) olurken, onu yüzde 16.08 ile Mehmet Şimşek, yüzde 11.06 ile Nihat Zeybekçi ve yüzde 7.90 ile Fikri Işık izledi.

Hangi konuda kimin isminin en çok paylaşıldığına bakıldığında, girişimcilik konusunda, Fikri Işık yüzde 41.76 ile öne çıkarken, Ali Babacan yüzde 27.47 ile ikinci, Mehmet Şimşek yüzde 18,68 ile üçüncü olurken, girişimcilik en az Nihat Zeybekçi'nin söyleminde yer aldı. Yüksek ya da ileri teknoloji konusunda yine Fikri Işık ismi, sosyal medya trafiğinin %70 gibi çok ciddi bir oranında yer alıyor. Nihat Zeybekçi ismi ikinci sırada yer alırken,  Mehmet Şimşek ve Ali Babacan isimleri, ileri teknolojiyi konu alan konuşma ve yorumlarda geçmiyor. KOBİ de yine yüzde 83.05 gibi yüksek bir oranla Fikri Işık ile birlikte anılırken, KOBİ başlığında kalan 3 bakanla ilgili paylaşım toplamı yüzde 16.95 olmakta.

Büyüme konulu mesajlarda Ali Babacan (yüzde 45.28) ile Mehmet Şimşek (yüzde 30.82) yan yana gelirken Nihat Zeybekçi (yüzde 15.09) ve Fikri Işık (yüzde 8.81) büyüme mesajlarında geride kaldı. Sosyal medyanın en popüler konusu olan faiz konulu paylaşımlarda Nihat Zeybekçi yüzde 58,49 ile ön plana çıkarken Mehmet Şimşek yüzde 18.87, Ali Babacan yüzde 11.70, Fikri Işık da 10.94 pay aldı. Ekonomi gündeminin ikinci öncelikli konusu enflasyonda da Nihat Zeybekçi (yüzde 55.69) başı çekerken, onu Mehmet Şimşek (yüzde 24.55), Ali Babacan (yüzde 12.13) ve Fikri Işık (yüzde 7.63) takip etti.

Ekonomi gündemine ilişkin bu tablonun derhal değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, özellikle medyada girişimcilik, inovasyon ve KOBİ kavramlarının payının artmasının çok değerli bir gösterge olacağının altını çizdi.

Faizi, enflasyonu bırakıp reel ekonomiyi gündeme almalıyız

Sonuçları değerlendiren TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, siyasetin ve vatandaşın gündeminde, KOBİ, girişimcilik, yüksek teknoloji konularının, faiz, enflasyon gibi makro kavramlar ile karşılaştırıldığında oldukça geri planda kaldığına vurgu yaptı. Yücelen, “Bakanların birlikte anıldıkları konular görev alanlarıyla uyumlu olmakla birlikte, tüm bu konu başlıklarının birbirlerini tamamlayıcı unsurlar olduğunu unutmamamız gerekir.” dedi ve değerlendirmesine şöyle devam etti:

Ekonomi yönetiminde elbette ki farklı bakış açılarına, önceliklere ve rollere ihtiyacımız var. Tüm bunlar, ekonomide rakipler takımını yaratıyor. Unutmayalım ki, farklı yaklaşımları bir potada eriterek ekonomimiz için en iyi kararları çıkarabiliriz. Bu rakipler takımının konu başlıklarından hiçbiri daha az önemli değildir. Birbiri ile rekabet içinde olan unsurlardan birini bile takımdan çekerseniz takım bozulur.

İhtiyacımız olan, reel ekonominin ihtiyaçlarının da rakipler takımının gündeminde gereken yerini almasıdır. Makro kararlar tartışılırken reel sektörün önceliği olan önlemlerle desteklenmediğinde, ekonomi gündemimiz dünyanın gerisinde kalacaktır.” Ekonomi ile ilgili paylaşımların gündemi belirlediğini dile getiren Yücelen, Hep vurguladığımız gibi, kalitesiz büyüme bizi batırır. Kaliteli büyüme ise kısa sürede bizi hedeflerimize taşır. Biz ne zaman ki faizi, enflasyonu konuşmayı bırakıp reel ekonominin konularını gündeme alırız, o zaman gerçek bir dünya ekonomisi olabiliriz. diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5485 Değişim: 0,11%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,9035 Değişim: 0,69%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,9229
Açılış: 34,6636
2.435,68 Değişim: 0,12%
Düşük 2.401,02 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.