50 kuyumcu birden iflas etti

24.04.2014 - 14:06 | Son Güncelleme :

Başman, 2,5 aylık süreçte Adana`da 50`ye yakın kuyumcu kepenk kapattı dedi.

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/altin-kuyumcu.jpg" align="right">Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`nun (BDDK) 1 Şubat`tan itibaren kredi kartına taksitle altın satışını kaldırmasının sektörlerinde önemli kayıplara neden olduğunu söyledi. Başman, `2,5 aylık süreçte Adana`da 50`ye yakın kuyumcu kepenk kapattı` dedi.

Aradan geçen 2,5 aylık dönemde yüzde 30`luk bir kayıp beklediklerini ancak tahminlerinden daha olumsuz bir tabloyla karşılaştıklarını dile getiren Başman, Kredi kartına taksidin kaldırılmasının ardından işlerimizde yüzde 40-50 hatta bazı bölgelerde yüzde 70`lere varan ciro kayıpları yaşıyoruz. Sadece bizim sektörümüz değil, taksit sayısının 9`a indirilmesi ve kart limitlerinin düşürülmesi, zaten ağır aksak dönen ticari çarkı durma noktasına getirdi diye konuştu.

Sektör kepenk kapatıyor

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Vatandaşların altın alımlarının önemli ölçüde azaldığını savunan Başman, şunları kaydetti:

Eskiden hediye alacak bir vatandaş, 500 liralık bir bileziği 9 takside böldürerek ayda 55 liraya rahatlıkla alabiliyordu. Ama şimdi orta gelirli bir vatandaş, 500 lirayı tek çekimde vermek istemiyor. Hürriyet`in haberine göre; bu da işlerimizi neredeyse durma noktasına getirdi. En yüksek satış yaptığımız 14 Şubat`ta bile sektörümüz sinek avladı diyebilirim. Hediye dönemleri, sektörümüz için çok önemli günler. Bu dönemlerde satış yapamazsak o yılı tamamen zararla kapatırız. Bu kart uygulaması başladı başlayalı 2,5 aylık süreçte Adana`da 50`ye yakın kuyumcu kepenk kapattı. Eğer düğün sezonunda da bu uygulama devam ederse, sektörün yarısı kepenk kapatır.

BDDK`ya sektörle ilgili sıkıntıları bildiren bir rapor sunduklarını aktaran Başman, BDDK`nın mayıs ayında yapacağı değerlendirme toplantısında bu konunun ele alınmasını, 9 olmasa bile 6-7 taksit imkanı vererek hem vatandaşı hem de piyasayı rahatlatacak karar alınmasını umduklarını ifade etti.

Bankalar Arası Kart Merkezi`nden alınan verilere göre, ocak ayında kredi kartıyla 806 bin liralık altın alışverişi yapılırken, kredi kartına taksit sınırlamanın başladığı şubat ayında yüzde 40`a varan gerilemeyle 676 bin liralık altın alışverişi gerçekleşti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.