Almanya Türkiye’yi bu sebeplerden dinlemiş

22.08.2014 - 09:08 | Son Güncelleme :

Türkiye'nin enerji ve petrol boru hatları'nın da dinlendiği iddia ediliyor

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/boru_56.jpg">

Almanya’nın Türkiye’yi dinlemesinin gerekçelerinden birinin de enerji ve petrol boru hatları olduğunu öne sürüldü. Aslında enerji, bilgi güvenliği açısından giderek önem kazanan bir alan. Uzmanlara göre, Almanya’nın takip etmiş olabileceği projeler arasında Kuzey Irak, TANAP ve Nabucco boru hatları olabilir.

Almanya ile Türkiye arasında patlak veren dinleme skandalında, boru hattı gibi enerji projelerinin de Alman istihbaratının dinleme gerekçeleri arasında yer aldığı iddia ediliyor. Türkiye, dünya petrol ve gaz rezervlerinin yüzde 75’inin bulunduğu coğrafyada yer alırken, batılı ülkelerin kaynak çeşitlendirme, arz ve güzergâh güvenliği sağlamaları için en önemli ülke olarak görülüyor. Avrupa için bir enerji koridoru niteliğindeki Türkiye’den yeni petrol ve doğalgaz boru hatları geçmesi planlanıyor. Enerji uzmanlarına göre, hem yabancı sermayeli şirketler için önemli bir pazar konumunda olan Türkiye, hem de sürdürdüğü uluslararası enerji projeleri ile ekonomik istihbarat açısından ilgi çekici bir ülke. Almanya’nın, Türkiye’de hangi enerji projelerini takip etmiş olabileceğini sorduğumuz enerji uzmanları, “Kuzey Irak, Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Nabucco’nun geleceği olabilir” şeklinde konuşuyor. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) da 2009 yılında “Enerji Masası” kurmuştu.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

MİT de takip ediyor

Hurriyet.com'dan Merve Erdil'in haberine göre; petrol ve doğalgaz, ülke ekonomilerini etkileyen en önemli unsurların başında geliyor. Bu nedenle yalnızca enerji maliyetleri bile başlı başına bir milli güvenlik unsuru kabul ediliyor. Pek çok petrol ve doğalgaz boru hattı projesine dâhil olan Türkiye, son yıllarda İran, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (KRG), Rusya, Azerbaycan gibi taraflarla yürüttüğü enerji projeleriyle uluslararası enerji arenasında daha çok dikkat çekiyor. Bu nedenle enerji güvenliği alanında başta MİT olmak üzere, pek çok kurum çalışmalar yürütüyor. Örneğin MİT, 2009 yılında kurduğu enerji masası ile önemli enerji şirketlerinin üst düzey yöneticilerine istihbarata karşı koyma eğitimi veriyor. Cep telefonu ile konuşmalarda dikkatli olunması, henüz nihai kararı verilmeyen projelerle ilgili bağlayıcı ifadelerden kaçınılması, önemli toplantıların oteller yerine güvenli kamu dairelerinde yapılması, teşkilatın dikkat edilmesini önerdiği konuların başında geliyor. Ekonomi ve enerji alanına ağırlık veren MİT,  bu çerçevede hassas ekonomik kurumlar ile birebir çalışılıyor.

K.Irak merak ediliyor 

Almanya’nın Türkiye’de hangi enerji projeleriyle ilgilenmiş olabileceğini sorduğumuz enerji uzmanları, başta KRG ile yürütülen enerji işbirliğine işaret ediyor. Türkiye’nin Kuzey Irak’ta yürüttüğü enerji diplomasisini sessiz ve derinden yürüttüğünü kaydeden bir enerji uzmanı, şunları söylüyor: “2012 yılından itibaren hükümetin KRG ile yaptığı doğalgaz ve petrol anlaşmaları çok merak ediliyor. Neler aldılar, neler verdiler, diğer ülkeler de buradaki enerji projelerini yakından takip ediyorlar. Diğer yandan boru hatlarının güzergâhları, nasıl ve ne zaman hayata geçecekleri de takip ediliyor. Azeri gazı, Rus gazına bir alternatif oluşturacağı için bu konudaki gelişmeler izleniyor. Avrupa’daki enerji fiyatlarını düşürebilecek bir etken olarak görülüyor. Dolayısıyla TANAP ve TANAP’ın devamında Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile çok ilgileri var. Diğer taraftan Alman hükümeti İran’dan gaz getirmek için ilk anlaşma imzalayan ülke. İran’dan vazgeçmiş değiller. İran gazı da bu anlamda takip ettikleri konulardan biridir diye düşünüyorum. Enerji diplomasisi yürütenlerin çok daha dikkatli olması, birtakım eğitimlerden geçmeleri gerekir. Ayrıca Türkiye’de enerji tesislerinin güvenliğine yönelik de ciddi çalışmalar yapılmalı. Bu kadar boru hattı projesinden bahsediliyor, bunların güvende olacağından emin olunmalı.”

Dünya 70’lerde farkına vardı

MEHMET Efe Biresselioğlu’na ait “NATO’nun Değişen Enerji Güvenliği Algısı: Türkiye’nin Olası Konumu” başlıklı makalede, enerji güvenliğiyle alakalı şunlar kaydediliyor: “Dünya, enerji kıtlığı olasılığının farkına, 1970’lerde gerçekleşen enerji krizinin neticesinde vardı. Bunun sonucu olarak, “enerji güvenliği” tabiri NATO üyesi devletler başta olmak üzere dünya devletlerinin gündeminde yer almaya başladı. Artan fiyatlar, artan talep, arz güvenliği, terörizm ve doğal afetlerden meydana gelen teknik aksamaların da etkisi ile enerji güvenliği müttefikler için önemli bir endişe konusu haline geldi.”

Üyelik beklerken, üzücü gelişme

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, Almanya’nın Türkiye’yi dinlediğine yönelik iddialarla ilgili, “Türkiye yalnızca kendi ülkesinin arz güvenliğiyle alakalı değil, AB ülkelerinin arz güvenliğiyle alakalı doğalgaz problemlerinin çözümünün parçası olmak adına bir çok proje geliştirdi. Bunun karşılığı AB üyeliği diye beklerken, böyle bir noktaya gelinmiş olmasını son derece üzücü ve yanlış bulurum”yorumunu yaptı.

IŞİD faktörü bulunuyor

ENERJİ güvenliği konusu dünyada da giderek önem kazanıyor. Ülkeler için hem sürdürülebilir enerji sağlanması, hem bilgi ve enerji altyapılarının fiziki güvenliği konuları ön plana çıkıyor. Görüştüğümüz bir başka enerji uzmanı, her ülkenin diğerlerini dinliyor olabileceğini söyleyerek, “Bu Almanya da olur, Rusya da, ABD de, İsrail de... Bunu yalnızca ekonomik istihbarat için de yapabilirler. Türkiye çok büyük bir pazar, burada rakiplerine piyasadan pay kaptırmamak için dinlemiş olabilirler. Boru hatlarına gelince, son dönemde Suriye ve Irak’ta IŞİD faktörü var. Suriye’den Türkiye’ye gelen kaçak boru hatları, petrolün kime satıldığı, o paraların silaha dönüp dönmediği de güvenlik meselesi olarak ilgi çekmiş olabilir” diyor. Azeri gazını Türkiye sınırından Avrupa’ya taşıyacak iki boru hattı adayı Nabucco ve TAP rekabetinde, Nabucco devre dışı kalmıştı. 2019’ta tamamlanacak projeyle Türkiye’ye yılda 6 milyar metreküp, Avrupa’ya ise 10 milyar mertreküp doğalgaz sağlanması öngörülüyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.