Altında umut sonbahara kaldı

29.08.2014 - 07:46 | Son Güncelleme :

Ağustos ayında Cumhuriyet altını üretimi, bir önceki aya göre 8 kat artarken, bu çıkış satışlara yansımadı

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/altin_689_74.jpg">

Ağustos ayında Cumhuriyet altını üretimi, bir önceki aya göre 8 kat artarken, bu çıkış satışlara yansımadı. Ramazan sonrası düğünlerin artacağı beklentisinde olan kuyumcular umduğunu bulamazken, şimdi sonbaharı bekliyor.

Darphane’nin Cumhuriyet altını üretiminin, ağustos ayında yaklaşık 8 kat arttığı belirtilirken, bu durum, kuyumcuların yüzünü güldürmeye yetmedi.

Temmuz ayında 111 bin 855 adet Cumhuriyet ve ziynet altını üreten darphane, ağustos ayında bu rakamı 8 kat artırdı ve yaklaşık 887 bin adede ulaştı. Ancak üretimde dip seviyelerin yaşandığı Temmuzun ardından, ağustosta böyle bir artış yaşanması, kuyumcu esnafını pek de memnun etmedi. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; nitekim Ramazan sonrası düğünler için hazırlıklarda ve buna bağlı olarak altın tüketiminde artış bekleyen kuyumcu esnafı, bunun gerçekleşmemesi nedeniyle umduğunu bulamadı.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Özellikle Kapalıçarşı esnafı, altın yatırımcısının hala tatilde olduğunu düşünürken, satışlarda asıl artış beklentisi eylül ve ekim aylarında yoğunlaşıyor.

Büyük sıçrama değil!

İstanbul Kuyumcular Odası Başkan Vekili Sarp Tarhanacı, geçen yılla kıyaslandığında yüzde 50 azalan üretimin, kuyumcuyu zorlamaya devam ettiğini, bununla birlikte satışların yüz güldürmekten uzak olduğunu söyledi.

Darphane çalışanlarının izinleri, Ramazan ve ertelenen düğünlerin üretimi düşürmüş olabileceğini düşündüklerini belirten Tarhanacı, “Şimdiyse tatiller, Ramazan ertesi düğünler gibi etkenlerle bir dönemsel fiziki artıştan söz edebiliriz. Ama temmuz zaten öyle dip seviyeydi ki, bunun 8 kat artması da memnuniyet verici olamıyor. Yani sadece dipten bir artış olduğu için büyük gibi” ifadesini kullandı.

Greve rağmen 72.5 ton

Tarhanacı, geçen yıl temmuzda başlayan, ağustos-eylül aylarını da kapsayan darphane grevine rağmen toplam üretimde 72.5 tona ulaşıldığını, bu nedenle 2014’ün ağustos sonu itibariyle 28.5 tonluk toplam üretimin çok düşük kaldığını vurguladı. Geçen yılki yüksek talebin olmadığını vurgulayan Tarhanacı, “Zaten üretimde de yüzde 50 düşüş var. Ramazan ayında tamamen ertelenen talebin dönemsel bir artışı söz konusu olabilir” diye konuştu.

Umutlar sonbaharda

Geçen yılın rakamlarının “kötü” olduğunu düşünürken, bu yılın çok daha zor geçtiğini belirten Aksu Kuyumculuk yetkilisi İsmail Aksu da, “Tüketimde hiçbir değişiklik yok, düşüş var. Geçen aylara, geçen yıla göre de. Üretim niye bu kadar artmış anlayamadık” dedi. Koza Kuyumculuk yetkilisi Yalçın Kurt da, Ramazan sonrası beklenen düğünlerin etkisini hala göremediklerine dikkat çekerek, “Düğünle alakalı çok iyi bir gidiş yok. Geçen yıl daha hareketliydi. Vatandaş henüz tatilde olabilir. Yatırım yapan da yok. İşler yeni yeni kıpırdıyor. Sonbaharı bekliyoruz” ifadesini kullandı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 0,00% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3700 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9620 Değişim: -0,29%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,40 Değişim: 0,21%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.