Babacan: Hedefi tam on ikiden vurduk

18.09.2014 - 09:20 | Son Güncelleme :

Ali Babacan’a en sert tepki Ali Ağaoğlu’ndan gelmişti...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ali_babacan_650_6.jpg">

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan sanayiye daha çok ağırlık verme planlarının bazı kesimleri rahatsız ettiğini söyleyerek “Baktığımızda ‘bizden sonra kim ne dedi’ diye, hedefi tam on ikiden vurduğumuzu da gösteriyor” dedi. Ali Babacan’a en sert tepki Ali Ağaoğlu’ndan gelmişti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Sadece sanayiyi daha cazip hale getirmek değil gayrimenkuldeki bu ölçüsüz işlemleri de önleyici adımlar atmak lazım. Biz bunları söyledikçe de bazı tepkiler oluştu, bundan sonra da tepkiler olacaktır. Şimdiye kadar o tür işler yapanlar rahatsız olabilirler. Ama bu hiç önemli değil. Yapılan açıklamalara baktığımızda ‘bizden sonra kim ne dedi’ diye, hedefi tam on ikiden vurduğumuzu da gösteriyor” dedi. Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu Babacan’ın sözlerini eleştirmişti.

Babacan, önceki gece bir televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. İnşaat sektöründeki sorunun neredeyse bir yıl önce ekonomi ekibi tarafından tespit edildiğini, şahsi bir açıklamada bulunmadığını ifade eden Babacan, “İnşaat sektörü ülke için önemli bir sektördür. Hatta toplam milli gelir içerisindeki payı artırılması gereken bir sektördür. Bu gerek kamu altyapı yatırımları, gerekse özel sektörün fabrika, konut ve ticari gayrimenkul projeleri için” diye konuştu.

Büyük projelerde oluyor

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Sanayide rekabetin işlemediği durumlarda Rekabet Kurumunun devreye girerek cezalar kestiğini anımsatan Babacan, “Ağırlıklı olarak problem büyük çaplı ve münferit projelerde gerçekleşiyor. Bir gecede bir kalem oynatarak belediye meclis kararıyla şunla bunla bir anda arsanın, projenin değeri birdenbire farklılaştırılabiliyorsa onun öncesi ile sonrasında buradan kimler kazandı, kimler kaybetti bunun tam hesabı kitabı yapılamıyorsa bu kazanılan yeterince vergilendirilemiyorsa bu büyük bir problem” ifadesini kullandı.

İnşaat sektörüne yönelik nasıl bir mekanizmanın kurulacağı yönündeki soru üzerine Babacan, bu konunun mevzuat olarak komple ele alınması gerektiğini ifade etti.

Korkmadan uygulanmalı

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Babacan, alınan bir dairenin piyasadaki değerinin artması halinde değerlenmesinin gayet doğal olduğunu da dikkati çekti.

Sektörün tümünü töhmet altında bırakacak bir yaklaşım içerisinde olmadıklarını vurgulayan Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece sanayiyi daha cazip hale getirmek değil gayrimenkuldeki bu ölçüsüz işlemleri de önleyici adımlar atmak lazım. Biz bunları söyledikçe de bazı tepkiler oluştu, bundan sonra da tepkiler olacaktır. Şimdiye kadar o tür işler yapanlar rahatsız olabilirler. ‘Bundan sonra önü mü kapanacak, izin vermeyecekler mi?’ diye. Ama bu hiç önemli değil. Yapılan açıklamalara baktığımızda ‘bizden sonra kim ne dedi’ diye, tam hedefi on ikiden vurduğumuzu da gösteriyor. Burada korkmadan uygulamaya bakmak lazım. Hem adaleti sağlamak lazım hem de 77 milyonun fırsat eşitliği içinde, alnının teri, bileğinin gücüyle para kazandığı bir ekonomik yapıyı oluşturmamız lazım.”

DEİK meselesi

DEİK ile ilgili de konuşan Babacan, şunları söyledi: “DEİK meselesi biraz koordinasyon eksikliğinden ya da DEİK’deki bazı gelişmelerden hükümetin daha sonra haberdar olmasından kaynaklanan problem. Bir ülkenin hükümet başkanı DEİK tarafından davet edilebiliyor fakat bizim başbakanımızın,  bakanlıklarının haberi yok. Biraz daha derli toplu bir süreç başlar.”

Kapalı ekonomi kuş serisine döndürür

BABACAN, “İthalat nasıl önlenecek” sorusunu yanıtlarken, “Bu ‘1970’lere dönelim, Özal öncesi döneme dönelim, kendi yağımızda kavrulalım’ gibi bir anlayış kesinlikle Türkiye’yi çok geri götürür. O zaman kuş serisi araçlar vardı eskiden” dedi.

Irak sorunu

ÇEVRE ülkelerdeki olumsuzlukların Türkiye’yi etkilediğini belirten Babacan, sorun yaşanan ülkeler konusunda Türkiye’nin “tek başına bir adım atmamak ve ikili bir problem haline getirmemek” yönünde kararlar aldığını söyledi. Babacan,
“Irak’ta da yine çok dikkatli bir çizgi izliyoruz. Adeta nakış örer gibi çok dikkatli bir çizgi izliyoruz” diye konuştu.

2018 sonuna kadar planlandı

BABACAN, katma değeri ve üretimi arttırmanın 2018 sonuna kadar devam edecek Kalkınma Planının özünü oluşturduğunu belirterek Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında 25 planının 5’ini takvime bağladıklarını, eylem planı haline geldiğini söyledi.

Siyasete devam sinyali

Başbakan Yardımcısı Babacan, 3 dönem kuralı doğrultusunda siyaseti bırakıp bırakmayacağının sorulması üzerine hükümetlerde kendisine hep görev verildiğini belirterek, “Ben hala siyaseti tam öğrendim demiyorum. Ben bunu askerlik görevine benzetiyorum, biz bedelli değil fiili askerlik yapıyoruz. Ancak, her askerliğin olduğu gibi başının da sonunun da olması gerektiğine inanıyorum. Bu süre ne kadar uzun-kısa olur, o benim irademle ilgili olmadı bugüne kadar, bırakmam da herhalde kendi irademle olmayacak. Diyecekler ki; ‘teşekkür ederiz’, o gün de bırakmış olacağız siyaseti herhalde, tablo bu. Davet varken, bundan kaçmak mümkün değil. Katkıda bulunduğumuz sürece bunun verdiği bir haz var, onurlu bir görev, tatmin düzeyi çok yüksek.”

Ağaoğlu ne demişti?

Babacan’ın inşaat sektörüne ilişkin sözlerine en sert tepkiyi Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu göstermişti. Ağaoğlu “Sorarlar adama sen bugüne kadar inşaat sektörüne ne destek verdin? İnşaat kendi kaynağını üreten bir sektördür. Ama Türkiye’de üreten her zaman maalesef cezalandırılmıştır.

Babacan yüksek katlı binalar yerine 3-4 katlı evler yapalım diyor. Sen önce git ekonomiyi düzelt. Sonra konuta bak. Senin insanın canlı canlı tabut gibi evlerde yaşıyor. Sen de kalkmış inşaat sektörünün önünü keseceğim diyorsun. İşleri bu hale getiren yatırımcılar değil bürokrasidir. İnşaat sektörüne rant sektörü olarak bakılmamalıdır.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5447 Değişim: 0,01%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5961
Açılış: 32,54
35,0011 Değişim: 0,50%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0087
Açılış: 34,8286
2.429,45 Değişim: 0,26%
Düşük 2.419,83 25.04.2024 Yüksek 2.430,93
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.