BIST seçim öncesi 55 bin puana geriler mi?

10.10.2014 - 06:07 | Son Güncelleme :

Stratejist Halil Reçber piyasaları yorumladı...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bist_98746.jpg">

XTB Foreks Menkul Değerler Stratejisti Halil Reçber piyasaları yorumladı...


Anlık, aylık ve yıllık analizleri ile para piyasalarının nabzını elinde tutan XTB Foreks Menkul Değerler Strateji ve Araştırmalar Grup Başkanı Halil Reçber 21 yıldır sermaye piyasalarının içerisinde. Akşam Gazetesi'nin haberine göre, teknik analiz deyince ilk akla gelen isimlerden biri olan Halil Reçber, Twitter’da 21 bini aşkın takipçisi ile piyasa yorumlarını paylaşıyor ve yatırımcıların sorularını yanıtlıyor. 

Geçmiş trendleri iyi okumak lazım

Borsa ne olur? Faizler düşer mi? Altına yatırım cazip mi? Seçim öncesi parayı nereye yatıralım? Küresel piyasalarda belirsizlik ve jeopolitik risklerin de arttığı şu günlerde biz de bu soruları Halil Reçber’e yönelttik. Ayrıca yatırımcılara teknik analiz eğitimi de veren Reçber’e bu işin püf noktalarını da sorduk. 

* Teknik analize nasıl başladınız? Anlatır mısınız?

Aslında bu işe tesadüfen girdim. İşletme mezunuyum aslında ama çocuk doktoru olmayı çok istiyordum. Çapa Tıp Fakültesi’nde kaçak derslere giriyordum. Yurtdışında tıp okumaya karar vermişken borsa ilgimi çekince bu tarafa yöneldim. Teknik analiz ile 1992-1993 yıllarında tanıştım. O dönemde bilgisayar yoktu. 1996 yılında kendi bilgisayarımı aldım. Grafikleri günlük gazete alıp kapanış fiyatlarını tek tek kendim girerdim. Hatta bu anlamda askerliğimi de rahat yaptım! Erzincan’da kısa dönem askerliğimde borsa verilerini güncelleyip komutanıma rapor verip onu bilgilendiriyordum. 

* Temel analiz ile teknik analizin farkı ne?

Temel analiz ekonomik verilerin şirket finansal verilerinin ve dünyadaki birçok merkez bankası otoritelerinin yapmış olduğu açıklamaların hepsini içine alan bir analiz yöntemi. Bunlara temel analiz diyoruz. Bunları yorumlayarak yatırımlar yapılıyor. Teknik analiz dediğimiz şey aslında geçmişte oluşmuş fiyat hareketlerinin gelecekte de olacağını tahmin eder ve bunun üzerinden gider. Para neden geliyor neden çıkıyor? Bunu temelciler sorguluyor. Ama veri geldikten sonra sorguluyor. Yüzme bilmek, bisiklete binmek gibi bir şey. Öğrendiğiniz zaman yorulmazsınız. Teknik analizde geçmiş trendlere bakıp güçlü tahminlerde bulunabiliyorsunuz.  

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Aracı kuruma işlem yaptırma kaygısı

* Peki teknik analizin püf noktaları neler?

Yatırımcılar asli işlerine gösterdikleri özeni yatırım yaparken maalesef göstermiyor. Bilinçsizce yatırım yapan çok. Ayrıca bir özeleştiri yapmak gerekirse piyasada çok ciddi manada bu işi çok iyi bilen uzman arkadaş yok. Çok değerli arkadaşlar var ama genelinde insanların yönlendirmesinde yardımcı olanların çoğu yetersiz. Yanlış yönlendirme, aracı kuruma işlem yaptırma kaygısı da var. Dünyada da böyle. Yatırımcıların da hataları var. Böyle olunca ister istemez ortaya kayıplar çıkıyor.

Ucuzlayınca hisse almak doğru bilinen bir yanlış...

* Borsa endeksi yıl sonu ne olur?


Mayıs 2013 tarihindeki 93.300 endeks seviyesini dikkate alırsak borsa 16 aydır uzun vadeli düşüş trendinde. Yeni zirve yapmıyoruz. Hatta 3 ay önce haziranda 84 bin 400’leri görmüştük. En son 82 bin 500’leri gördük. Burada teknik analizin en güzel mantıklarından birisi şu: 93 bin, 84 bin ve en son 82 bin endeks seviyesi uzun vadeli bir düşüş trendinde olduğumuzu gösteriyor. Belki daha da derinleşebilir. Uzun vadede endeks tepki verse de bir önceki zirvesini geçemiyor. Eğer en son endeks 86 bin olsaydı o zaman bu trend kırıldı diyebilirdik. 

* Borsaya yatırım zamanı mı?

Aslında yanlış bilinen doğrulardan bir tanesi de şu: Ucuzken almak. Düşüş trendinde hisse senedi tavsiye etmem. Çünkü düşüş daha da derinleşebilir. Yüzde 20 düşecek bir trend hareketinde yüzde 5 düşünce alırsanız yüzde 15’e katlanmak zorunda kalırsınız.

BIST'te seçim öncesi 55 bin riski var

* 2015 yılında yapılacak seçimler öncesi borsada nasıl bir seyir bekliyorsunuz?

2000’li yılların başında şöyle bir istatistik yapmaya başladım. Yerel ve genel seçimler piyasaları nasıl etkiliyor? Genelde Borsa İstanbul seçimlere 8 ay kala zirve yapıyor. 2007 yılı hariç tümünde borsa zirve yapıyor ondan sonra düzeltme başlıyor. Seçim zamanına kadar devam ediyor. Aslında en son zirveyi geçen ay 84 binde gördük. Demek ki seçime kadar borsadan bir şey beklememek lazım. Seçime kadar benim kanaatim borsada 60 binin altını görebiliriz. Hatta 55-58 binleri bile görebiliriz. Şu an 73 binlerde. Aşağı yönde yüzde 25-30 yönde bir potansiyel var. Bütün dünya borsalarında aynı eğilim var.  Borsa İstanbul tarafında büyüme beklentisi, enflasyonun çift hane olma olasılığı nedeniyle özellikle bankacılık hisselerinde sıkıntı yaratabilir.

Altında yıl sonu ralli başlayacak

* Emtia fiyatları özellikle altın ne olur?


Emtia fiyatlarında da bir düşüş görebiliriz. Petrol fiyatları da gerileyebilir bu bizim için iyi. Altın ise tekrar güvenli liman olup talep çekebilir. Çünkü 37 aydır yatırımcısına para kazandırmıyor.  Büyük ihtimalle yıl sonuna doğru bir ralli görebiliriz. Yakında yeni bir dip görebiliriz ama ondan sonra ciddi bir ralli başlayacak. Altın onsunda 1400-1500’lere doğru bir hareket, 1.5 yıl sonra da 1800-2000’lere giden bir hareket bekliyorum. Doların yüksek olduğu müddetçe içerde altın fiyatları yükselebilir. Bir düzeltme hareketi olacağı için hisselerden çıkan para altına gidecek.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5549 Değişim: 0,13%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,8751 Değişim: 0,61%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,9176
Açılış: 34,6636
2.427,39 Değişim: -0,22%
Düşük 2.401,02 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.