Bu haberi okumadan kredinizi vadelendirmeyin

20.09.2014 - 06:14 | Son Güncelleme :

Çıkarılan son yasa ile vade uzunluğu tüketiciler için kredi kullanımında oldukça önem arz eden bir faktör haline dönüştü

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/konut_633.jpg"> 

Çıkarılan son yasa ile vade uzunluğu tüketiciler için kredi kullanımında oldukça önem arz eden bir faktör haline dönüştü. Konut kredisinde 20 yıla varan vade seçenekleriyle karşılaşan tüketici, ihtiyaç kredisi kullanmak istediğinde en fazla 36 ay yani 3 yıl seçeneğiyle karşılaşıyor.


TÜM KONUT KREDİLERİNİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Peki vade neden bu kadar önemli?

Hesapkurdu olarak size rehber olacak bir liste hazırladık.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/saat_zaman_650.jpg">

1- Vade Uzadıkça Taksitler Düşer

Kredi çekerken vade uzunluğu konusunda bilmeniz gereken iki temel faktörü ilk iki sırada açıklamak istedik. Bunlardan ilki vadenin uzaması durumunda ödeyeceğiniz aylık taksit miktarının düşeceği. Eğer bütçenizi zorlamak istemiyor, kredi öderken sıkıntı çekmek istemiyorsanız vadenizin uzaması sizin için daha faydalı olacaktır. Ancak ihtiyaç kredisinde en fazla 36 ay vade yaptırabildiğinizi hatırlatalım.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/turk_lirasi_tl_650_5.jpg">

2- Vade Uzadıkça Ödenecek Faiz Artar

Vade uzunluğu konusunda bilinmesi gereken ikinci faktör ise faizler ile alakalı. Uzun vade seçeneklerinden faydalanmanız aynı zamanda ödeyeceğiniz faiz miktarını da attırır. Kredi kullanımında her ay aylık taksitinizin içinde bir miktar faiz ödediğinizi biliyorsunuz. Eğer borçlanma süreniz yani vadeniz ne kadar uzunsa ödeyeceğiniz faiz de o kadar fazla olur.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/kampanya_3.jpg"> 

3- Vade Uzunluğuna göre Özel Kampanyalar

Bankalar müşterilerini farklı vade seçeneklerine yönlendirmek için bazı dönemlerde kampanyalar düzenlerler. Bu kampanyalarda faiz oranları, aylık taksitler ve dosya masrafı ücretleri büyük rol oynar. Ancak asıl rol oynayan ve belirleyici olan faktör vade uzunluğudur. Örneğin sadece 5 yıl vade seçeneğinde dosya masrafı 800 TL iken vade 10 yıl olduğunda bu masraf 1.800 TL olarak gerçekleşebilir. Bir başka örnekle, 10 yıl vadede ödediğiniz maliyet oranı çoğunlukla 20 yıl vade seçeneğinde ödeyeceğinizden daha uygun seviyelerde olur. Bunlara dikkat ederek kendiniz için en iyi seçeneğe yönelin.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/banka.jpg">

4- Uzun Vade Veren Banka Sayısı

Yukarıda da belirttiğimiz gibi konut kredisinde vadeler 20 yıla kadar uzanırken, ihtiyaç kredisinde 36 ile sınırlandırılmıştır. Bu yüzden buradaki asıl konu konut kredisinde geçiyor. Konut kredisi büyük miktarlı kredilerin çekildiği bir kredi türüdür. Bu yüzden vade seçenekleri ihtiyaç kredisine göre daha uzun oluşmaktadır. Ancak uzun vade seçeneklerinde de çok fazla banka görmek mümkün değildir. Heaspkurdu.com adresi üzerinden hangi bankanın uzun vadelerde kredi verdiğini hızlı bir sorguyla öğrenebilirsiniz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/turk_lirasi_tl_650.jpg">

5- İhtiyaç Kredisinde 36 Ay Vade Sınırı ve Önemi

İhtiyaç kredisi, alınan son kararla birlikte en çok 36 ay vadeye kadar kullanılabilen bir kredi türü olarak karşımıza çıkıyor. Bu sınırın önemi tüketici alışkanlıklarını değiştirmekle ilgili. Tüketicinin gereksiz yere borçlanması ve bunu uzun vadelerde geri ödeme isteğinin önüne geçilmesi için verilen karar aynı zamanda bankaların vade uzunluğuna göre kampanyalarını yeniden düzenlemesi gerekliliğini beraberinde getirdi.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/kredi_kart_650_7.jpg">

6- Unutmayın, Borçlusunuz

Vade uzunluğunda dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise borçlu kalacağınız dönem. Kredi kullanırken 10 yılda öderim, 2 yılda öderim gibi düşüncelerle bankaya gittiğinizde aslında belirttiğiniz sürelerde borçlu kalacağınızı unutmayın. Kredi nakit ihtiyaçlarınızı karşılamak için en ideal çözüm olsa da kredi vadesi boyunca bankaya borçlu olma riskini aklınızın bir köşesinde tutun.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/hesap_fatura_650_3.jpg">

7- Hesabınızı İyi Yapın

Ödeyeceğiniz taksit ve faiz tutarı, bankanın size özel yaptığı indirimler darken aslında seçeceğiniz vadenin ne kadar önemli olduğunu gördünüz. Kredi başvurusu sırasında bir uzmandan yardım almanız, gelirinizi, hane bütçenizi iyi hesaplayarak kredi başvurusunda bulmanızı öneririz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.