Bu sene bütçeye uygun sevgililer günü programları revaçta

16.01.2015 - 17:29 | Son Güncelleme :

Türk insanı 14 Şubat Sevgililer Günü 'nü nasıl değerlendirecek? Sevgililer günü hediyeleri mi yoksa farklı programlar mı daha cazip hepsi Bigpara'da!

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/lira_115544.jpg">

Bu sene Sevgililer Günü'nde harcamaların düşük olacağı öngörülüyor. Ekonomik fırsatları değerlendiren tüketici lüks harcamalardan kaçınıyor.

Sadece birkaç sene öncesine kadar sevgililer günü özel hediyeler ve dolayısıyla yüksek harcamalarla geçen bir gündü. Ancak kredi kartlarına taksit yasağı geldiğinden beri sevgililer günü programları çok daha temkinli ve tutumlu hale geldi.

BKM’nin açıkladığı raporlara göre özellikle 2011’de 14 Şubat harcamaları, 4 milyon 975 bin 708 adet kredi kartı işlemi ile rekor düzeye ulaşmıştı. Ancak kredi kartlarına getirilen taksit yasağı dolayısıyla, yine BKM’nin hazırladığı 2014 raporunda bu günün artık eskisi kadar revaçta olmadığı ortaya çıktı. Tüketiciler özellikle mücevher ve konaklamalarda özel hazırlanmış Sevgililer Günü fırsatları arasından seçim yapıyorlar ve elbette fiyat-performans oranı yüksek kampanyalar tercih ediliyor. Lüks harcamalardan vazgeçmeyen ancak taksit yasağına da takılmak istemeyenler ise ihtiyaç kredisi seçenekleri arasında dolanıyorlar. Uygun faiz oranlarıyla alınan tüketici kredisi, uzun vadeli seçeneklerle özellikle mücevherat ve elektronik harcamalarında taksitle alınmış algısı yaratıyor.

2015 Sevgililer Günü organizasyonları

Bu sene 14 Şubat’ın hafta sonuna denk gelmesi sebebiyle ekonomik yurtdışı turları rağbet görüyor. Hafta sonuna özel konaklama ve rehberlik hizmeti dahil Avrupa turları ya da havayolu şirketlerinin ekonomik uçak bileti kampanyaları mevcut. Ancak elbette rezervasyon için daha fazla beklememelisiniz zira bu turlar en iyi alternatifler arasında görüldüğünden yerler hızla doluyor. Özellikle Paris, Roma, Venedik ve Prag gibi romantizmin başkentleri için düzenlenen tur programları dolmak üzere.

Aynı zamanda Türkiye içinde de hem hafta sonuna denk gelen 14 Şubat fırsatını değerlendirmek hem de kış mevsimi dolayısıyla düşen otel fiyatlarından faydalanmak isteyenler yurtiçindeki otellere de rezervasyon yapmaya başladılar. İstanbul ve çevresindeki 5 yıldızlı otellerde konaklama fiyatı 100 TL ile 300 TL arasında değişiyor. Kış tatillerinden hoşlananlar için de Uludağ, Ilgaz, Palandöken gibi turistik merkezlerde ise 150 TL ile 250 TL arası fiyatlar mevcut. Tur şirketleri hemen hemen tüm kredi kartlarına 6 ila 9 arası taksit seçenekleri de sunuyorlar. Harcamaların sürekli kısıtlanmasına rağmen turizmde bu ani patlama bu senenin Sevgililer Günü sürprizi olarak görülüyor. Net verilere ise BKM 2015 raporunu yayınladıktan sonra ulaşılabilecek ancak hali hazirda otellerin doluluk oranları göz önünde bulundurulduğunda harcama manzarası hakkında fikir edinilebilir.

Sevgililer Günü hediyesi geri planda

Yakın zamana kadar tercih edilen lüks ve özel hediyeler bu sene geri planda kaldı. Mücevher ve elektronik satışlarında henüz herhangi bir hareketlilik görülemiyor. Bu sene lüksten ziyade ilginç, ekonomik ve esprili ürünler sevgiliye hediye olarak sunuluyor. Özellikle yenilebilir çiçek buketleri tüketicilerin favorisi durumunda.

Bu sene alım gücünün düşük olması sebebiyle, evde film ve romantik yemek gibi minimum harcamalarla geçiştirileceği günün geçirileceği yönünde bir eğilim olacağı öngörüleri var. Her ne kadar bazı restoranlar 14 Şubat’a özel Sevgililer Günü menüsü örneklerini açıklamaya başladılarsa da, rezervasyonların düşük olduğu görülmekte.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.455 Değişim: -0,73% Hacim : 28.910 Mio.TL Son veri saati : 12:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,5890 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7899 Değişim: 0,17%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.499,89 Değişim: 0,62%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.