Büyüme `alarm` veriyor

18.04.2014 - 08:25 | Son Güncelleme :

TÜSİAD Başkanı Yılmaz, kalıcı, yüksek büyümeyi sağlayacak olan mikro-yapısal reform ajandasına bir türlü odaklanılamadığını da belirtti

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/muharrem_yilmaz_4.jpg">TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, yılın ilk YİK toplantısında ‘siyaset’ yaptıklarıyla ilgili eleştirilere, “Demokrasi için, piyasa ekonomisi için, refahın devamı için siyaset yapıyoruz” cevabını verdi.

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), hükümetin ‘Siyaset yapıyorsunuz’ eleştirisine siyasetin merkezi Ankara’dan yanıt verdi. Hürriyet`ten Hacer Boyacıoğlu`nun haberine göre; TÜSİAD Başkanı Muherrem Yılmaz, “Biz siyaset için siyaset yapmıyoruz, demokrasiyi konuşuyoruz. Demokrasi konuşmak da piyasa ekonomisini konuşmak demek aynı zamanda. Refahın sürdürülebilirliğini konuşmak demokrasiyi konuşmak. Bundan sonra da Türkiye’yi seven ve güvenen, bu ülkeye yatırım yapan, bu ülkede istihdam yaratan üyelerimiz ve uzman kadrolarıyla, yapıcı eleştiri, öneri ve çalışmaları ülkemizin yararına sunmaya devam edeceğiz” dedi.

PROTOKOLE GÖNDERİLDİ

TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP’nin ekonomiden sorumlu isimleri de katıldı. TÜSİAD yetkilileri, konuk olarak tüm protokole davet gönderdiklerini, Kılıçdaroğlu’nun da bu davet çerçevesinde geldiğini söyledi.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Yılmaz, özetle şu mesajları verdi: “Yerel seçimler; sert siyasi çatışmalar, keskin kutuplaşmalar, vahim yolsuzluk ve devlet içi örgütlenme iddiaları ile maalesef hayli yıpratıcı geçti. Önümüzdeki dönemi de böyle geçirirsek, demokrasimizi geliştirme konusunu tartışmaya toplumca mecalimiz kalmayacak korkusundayım. Kutuplaşmanın yerini toplumsal mutabakat almalı. Seçim barajının düşürülmesinin toplumsal uzlaşmaya katkı yapacağını düşünüyoruz. Türkiye gelişmiş ülkeler seviyesine yükselmek, refahı artmış, huzurlu ve mutlu bir toplum olmak istiyorsa, gelişmiş bir demokrasiye de sahip olmak zorundadır. Dünyanın en gelişmiş 25 ülkesi, unutmayalım ki, aynı zamanda en gelişmiş demokrasileridir. Devletin, demokrasinin kurumlarının itibarını korumak esastır ve o ülkeyi yönetenlerin de vatandaşların da öncelikli sorumluluğudur. Hiçbirimiz bu sorumluluğu ihmal edemeyiz.

HUKUKTAKİ HASARLAR

Biz siyaset için siyaset  yapmıyoruz, demokrasiyi konuşuyoruz. Demokrasi konuşmak da piyasa ekonomisini konuşmak demek aynı zamanda. Refahın sürdürülebilirliğini konuşmak demokrasiyi konuşmak… Dört-beş yıl öncesine kadar örnek gösterilen Türkiye, bugün  tüm bu başlıklarda geride kalmış gibi hissediliyor.

Son yıllarda demokratikleşme iradesinde eksiklik gözlemler gibiyiz, hatta bunu da duyuyoruz dostlardan. Yani aslında, yavaş demokratikleşmenin ekonomik büyümesi de   yavaş oluyor. Yavaşlamanın bir diğer temel nedeni de piyasa ekonomisinin  üzerinde faaliyet gösterdiği “hukuk zemininde” oluşan hasarlar.”

BÜYÜMEYLE İLGİLİ ALARM SİNYALİ VAR

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, kalıcı, yüksek büyümeyi sağlayacak olan mikro-yapısal reform ajandasına bir türlü odaklanılamadığını da belirterek, “Başlatılan reformlar yarım kalıyor ya da uygulamada aksaklıklar çıkıyor. Piyasaların adil ve şeffaf çalışmasını sağlayacak olan bağımsız düzenleyici kurumlar da etkilerini yitiriyorlar bu süreçte. İş dünyası olarak, dünyadaki gelişmeler karşısında hızlı tedbir alma gereğini görüyoruz. Teknolojik gelişme ve yüksek katma değerli mal ve hizmet üretme yarışında mesafeleri kapatmak üzere gecikirsek, reformlarımızı yapmakta daha fazla gecikirsek büyük fırsatları kaçıracağımız endişesini duyuyoruz. Büyümenin temel motoru olması gereken imalat sanayimizin milli gelir içindeki payının on yılda yüzde 25’ten yüzde 15’e gerilemesinin, büyümemizin sürdürülebilirliği ile ilgili ciddi bir alarm sinyali olduğunu da düşünüyoruz.”

MÜCADELE HUKKULA OLMADI

TÜSİAD YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu da Türkiye markasının “dış politika, demokrasi, hukuk devleti ve ekonomi” olduğunu söyledi. Bu kapsamda Suriye konusunda bazı gelişme ve politikaların, Türkiye’yi uluslararası camiadan uzakllaştırdığı yönünde bir algı olduğunu söyleyen Yücaoğlu, “Bu sadece bir algı da olabilir, bazı hatalar da olabilir” dedi.

Yücaoğlu ilticalen eklemeler de yaptığı konuşmasında, şu mesajları verdi: “Seçimlerde kullanılan kutuplaştırıcı üslup, basını zaman zaman baskı altına alma çabaları, tabii ki ileri bir demokrasiyle bağdaşmadı. Güvenlik güçlerimiz sert müdahaleleri zaman zaman devam ettiriyorlar. Son olarak, kısa süreler için olsa da Türkiye’yi Twitter’a, YouTube’a erişimi engelleyen bir ülke olarak gördü, dünya ve bizi hiç arzu etmediğimiz bir kategoriye soktu. Ciddi boyutlarda yolsuzluk iddiaları ve buna bağlı yargı süreçleri ile devlet içine kadar uzanan bir siyasi çatışmanın başladığına şahit olduk. Devlet içinde devlet görüntülerine karşı mücadele verilmesi kaçınılmazdır. Her türlü derin devlet girişimleri önlenmelidir. Ama bu mücadele, yargı süreçlerini aksatmadan objektif kriterlerle yapılmalı. Bu arada bir parantez açarak, Dışişleri Bakanlığı’nın dinlenmesinin bir istihbarat ve güvenlik zafiyeti, anlık zafiyeti olduğunu söylemek istiyorum. Bu olayın bir ulusal güvenlik meselesi olduğu konusuna katılıyoruz.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.703 Değişim: 0,60% Hacim : 60.271 Mio.TL Son veri saati : 14:10
Düşük 9.696 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5212 Değişim: -0,08%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,7962 Değişim: -0,20%
Düşük 34,7410 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.421,13 Değişim: -0,37%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.442,00
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.