CEO'lar 2015 yılı için karamsar! Peki, en çok neden korkuyorlar?

25.01.2015 - 06:40 | Son Güncelleme :

CEO'ların 2015 için karamsar tablosu:

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ceo_086.jpg">

CEO'lar 2015 yılı için karamsar bir tablo çizdi. Peki CEO'lar bu yıl en çok neden korkuyor, hangi konularda iyimserler, rotalarında yeni sektörler var mı? İşte tüm bu soruların yanıtı...

Uluslararası denetim şirketi PwC'nin bu yıl 18.sini gerçekleştirdiği Küresel CEO anketi sonuçlandı. 77 ülkeden 1322 CEO'nun katılımıyla gerçekleşen ankete göre, CEO'lar 2015 için karamsarlar.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Kaynak: Capital

 

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ceo_45678.jpg">

İYİLEŞME BEKLEYEN CEO SAYISI AZALDI


Ankete katılan CEO'ların sadece yüzde 37'si bu yıl küresel büyümede iyileşme bekliyor. Geçen yıl oran yüzde 44'tü. Ankete katılan CEO'ların yüzde 39'u şirketlerinin büyüme potansiyellerinine dair kendilerine güveniyor.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/korku_678.jpg">

EN BÜYÜK KORKULARI NE?

Dünya çapında CEO'ların yüzde 78'inin dile getirdiği üzere, aşırı regülasyon, en fazla endişe duyulan konuların başında geliyor. Mevcut oran, geçen yıla göre altı puan artış gösterdi ve bu oranla, araştırma kapsamında şimdiye kadarki en yüksek değere ulaştı. Aşırı düzenleme konusunda en fazla endişe duyan ülkeler arasında yüzde 98 ile Arjantin, yüzde 96 ile Venezuela, yüzde 90 ile ABD, yüzde 90 ile Almanya, yüzde 87 ile İngiltere ve yüzde 85 ile Çin öne çıkıyor.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/karar.jpg">

ENDİŞELER BİTMİYOR...


CEO'ların belirttiği diğer önemli endişe unsurları arasında, yüzde 73 ile yetenekli işgücüne erişim, yüzde 72 ile jeopolitik belirsizlik, yüzde 70 ile artan vergi yükü, yüzde 61 ile siber tehditler ve veri güvenliği eksikliği, yüzde 60 ile sosyal istikrarsızlık, yüzde 60 ile değişen tüketici davranışları ve yüzde 58 ile teknolojik değişimin hızı bulunuyor.

Hafif bir düşüşle yüzde 59'a ulaşan enerji maliyetleri istisnası dışında CEO'ların duyduğu endişeler, geçen yıla göre tüm alanlar için artış göstermiş durumda. Türkiye’deki CEO’ların endişe gündeminin tepesinde ise yüzde 83 ile jeopolitik belirsizlik, yüzde 73 ile aşırı regülasyon ve yüzde 67 ile artan vergi yükü bulunuyor.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/internet_bilgisayar_650_2.jpg">

YENİ SEKTÖRLERE GİRİLECEK Mİ?


Dünya çapında CEO'ların üçte biri, şirketlerinin bir ya da daha fazla sayıda yeni sektöre yakın zaman önce giriş yaptığını veya geride bıraktığımız üç yıllık süreçte bu yeni sektörlere girmeyi düşündüğünü ifade ediyor.

Ayrıca, CEO'ların yüzde 56'sı, önümüzdeki üç yıllık süreçte organizasyonların yeni sektörlerdeki rekabetinin giderek artacağına inanıyor. CEO'ların yüzde 32’si teknoloji, yüzde 19’u perakende, toptan dağıtım ve haberleşme, yüzde 6’sı eğlence ve medya sektörlerinden önemli bir rakibinin doğmakta olduğunu veya doğabileceğini düşünüyor.

Ayrıca, rekabet üstünlüğü sağlamak amacıyla CEO'ların yüzde 41’i tedarikçilerle, yüzde 32’si müşterilerle ve yüzde 32’si akademik çevre ile çalışarak ortak girişimlere, iş ortaklıklarına ve iş birliklerine başvuruyor. İş birliği yapmanın altında yatan en önemli nedenler arasında yeni müşterilere erişim, gelişen teknolojiler, yeni pazarlar ve inovasyon yer alıyor.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/abd_beklenti.jpg">

BEKLENTİLER ABD'YE KAYDI


PwC raporunda ilk kez büyüme için en önemli görülen piyasa Çin değil ABD oldu.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/iyimser_134.jpg">

FIRSAT KONUSUNDA İYİMSERLER


Ankete katılan CEO'lardan yüzde 61'i üç yıl öncesine göre şu anda şirketler için daha fazla fırsatın olduğuna inanıyor. Katılımcılardan yüzde 59'u ise üç yıl öncesine göre şu anda daha fazla tehdit görüyor.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/faik_acikalin.Jpeg">

TÜRKİYE'DEN DETAYLI GÖRÜŞME

Her yıl olduğu gibi bu yıl da detaylı görüşme yapılan 33 CEO’nun görüşlerine araştırmada yer verildi. Bu kapsamda Türkiye’den araştırmaya katılan Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın’ın araştırmanın ana eksenini oluşturan dijital dönüşüm ve rekabet konusundaki görüşleri araştırmada doğrudan yer aldı.

Açıkalın, “Geçmişte rekabet, bulunduğumuz sektörle sınırlıydı. Bankacılık sektörüne girmek yüksek maliyetli ve neredeyse imkansızdı. Ancak, dijital dinamikler giriş engellerini yıkıyor. Bu açıdan rakipler teknoloji şirketleri, telekomünikasyon, perakende, sosyal ağlar hatta start-up şirketler gibi çok farklı sektörlerden çıkabilir. Müşteriye, tüketiciye dokunan her sektör bence potansiyel bir rekabet noktası. Buradaki hikaye, bir - kendinizi ne kadar hazır ve çevik tutabildiğiniz; iki – hangi noktada rekabete gireceğinize, hangi noktada rekabeti koordine edeceğinize doğru karar vermeniz gereği” dedi.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/haluk_yalcin.jpg">

YALÇIN: CEO'LAR TEMKİNLİ

Araştırma sonuçlarını değerlendiren PwC Türkiye Başkanı Haluk Yalçın şunları söyledi: “Özellikle son dönemde petrol fiyatlarında yaşanan atipik düşüş, FED’in tahvil alım programını sonlandırması, Euro alanındaki sıkıntılar, ABD ve diğer bazı ülkeler tarafından Rusya’ya uygulanan ambargo gibi olaylar 2014’ü iktisat tarihinin kilometre taşlarından biri haline getirdi. Gelişmiş ülkelerde politikaların kendi iç dinamiklerine göre ayrıştığı 2014’te, ABD ekonomisinde göreceli bir toparlanma kaydedilirken Avrupa ekonomileri ile Çin ve Japonya başta olmak üzere Asya ülkelerine ilişkin henüz ciddi bir iyileşmeden söz edemiyoruz diye konuştu.

Jeopolitik gelişmelerin Soğuk Savaş döneminden beri ilk kez bu kadar gerildiği bir dönemin ardından pek çok CEO'nun biraz daha temkinli olmayı tercih ettiğini belirten Yalçın şöyle devam etti:  Her ne kadar küresel ekonomi konusunda geçen yıla göre daha az iyimser olsalar da, CEO’ların kendi şirketlerindeki gelir artış ihtimali konusunda olumlu beklentilerini korumaları, 2009’dan bu yana yaşanan küresel krizde edindikleri deneyimle global trendleri daha doğru okuyabileceklerine yönelik özgüvenlerinin arttığının da bir göstergesi. 2015 Türkiye için bir yandan politik ortamın hareketli olacağı bir seçim yılı bir yandan da ekonomik hedeflerin küresel ekonominin de sıkıntılarının yansımalarıyla zorlu ama bir o kadar da fırsat dolu ilginç bir yıl olacak. İlerleyen günlerde bu araştırmamızın Türk CEO’ların 2015 yılına dair beklentilerini yansıtan ihtiyatlı ama bir o kadar da iddialı yorumlarını iş dünyasıyla paylaşacağız.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.094 Değişim: 0,15% Hacim : 27.279 Mio.TL Son veri saati : 11:04
Düşük 9.086 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3693 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9487 Değişim: -0,33%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,68 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.