Dizel araç mı, benzinli araç mı?

14.09.2014 - 06:00 | Son Güncelleme :

Yeni araba satın alacak sürücülerin en büyük sorularından biri olan dizel mi, benzinli mi çelişkisinin yanıtını Bosch verdi

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/benzin_akaryakit_pompa_650_5.jpg">

Yeni araba satın alacak sürücülerin en büyük sorularından biri olan dizel mi, benzinli mi çelişkisinin yanıtını Bosch verdi.

TAŞIT KREDİLERİNİ KIYASLAMAK İÇİN TIKLAYIN...



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/akaryakit_210.jpg">

Yüzde 25’e kadar az yakıt tüketen dizel araçlara karşı, fiyatı ve masrafları daha az olan benzinli araçlar sürücülerin aklını karıştırıyor.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/otoban.jpg">

Ancak yılda 15 bin kilometrenin üzerinde yol yapan sürücülerin dizeli tercih etmesi tavsiye ediliyor.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/opel_97.jpg"> 

Dizelin aracını yoğun şekilde kullananlar için faydalı olduğu, diğerlerinin ise benzinli bir otomobil seçmesi gerektiği kabul edilir.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/mitsubishi_4.jpg">

Sonuçta, dizelle çalışan bir otomobil, yüzde 25’e kadar daha az yakıt tüketirken benzinli otomobiller ise genellikle fiyat, sigorta ve işletme masrafları açısından sıklıkla daha ucuz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/euro_650_8.jpg">

Almanya’da, modele bağlı olarak, dizelle çalışan bir otomobil yılda 15 bin kilometrenin üzerinde yol kat edildiği takdirde yapılan fazladan yatırımın karşılığını veriyor.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/birikim_4.jpg">

Karşılaştırılabilir modellerde benzinli ve dizel araçlarda göze çarpan en önemli fark, dizel aracı alırken benzinli araç ile arasında olan fiyat farkı.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/turk_lirasi_tl_650_5.jpg">

Araç ne kadar fazla yol kat ederse, dizel teknolojisinin sayesinde yapılan yakıt tasarrufu ile ilk yatırımınızı geri kazanma süreniz o kadar daha kısalıyor.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/dizel_3.jpg">

Sürücüler hangi motor tipini seçeceklerine karar verirken salt yılda kaç kilometre yol kat edeceklerinden daha fazlasını dikkate almalı.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/arac_araba_otomobil_650_7.jpg">

Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, konuyla ilgili “Her iki güç aktarma organının da farklı araç sınıflarında kendilerine has güçlü yönleri var.


 
<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/araba_2.jpg">  

Modern bir benzinli güç aktarım organı kompakt otomobilleri dahi verimli hale getirirken gelişmiş bir dizel güç aktarım organı ise büyük bir steyşın vagonda tüketimi düşürüp, sürüş keyfini yükseltebilir” diyor.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/arac_araba_otomobil_650_2.jpg">

Diğer segmentlerde de benzer avantajlar bulunuyor. Her ne kadar modern benzinli güç aktarım organlarının cevap verme yeteneği bunların gösterişli spor arabalarda öne çıkmasına yardımcı oluyorsa da, dizel güç aktarım organlarının güçlü torku da bunları büyük SUV’ler için en iyisi yapıyor.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/benzin_akaryakit_pompa_650_7.jpg">

Türkiye’de trafik kaydı yeni yapılan araçlara bakıldığında, araçların yüzde 58,8’inin dizel, yüzde 41,2’sinin benzinli olduğu görülüyor.

 

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/arac_45.jpg">


2013 yılında, Türkiye’de piyasaya sunulan binek otomobil ve hafif ticari modellerin sayısı ise, dizelde 230, benzinlide 213 olarak tespit edildi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.