Draghi: Riskler sürüyor!

04.04.2013 - 16:49 | Son Güncelleme :

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/draghi.jpg">Faiz karası sonrasında toplantı düzenleyen ECB Başkanı Draghi yılın ilk yarısı için büyüme üzerinde aşağı yönlü risklerin devam ettiğini yılın ikinici yarısında toparlanma görülebileceğini dile getirdi.

Faiz kararı sonrasında açıklamaya yaşan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi  enflasyon beklentisini sıkı bir şekilde çıplandığını belirtti. Zayıf ekonomik hareketleri bu yılda sıçradığını kaydeden Başkan yılın ikinci yarısında yönün yukarı dönebileceğini dile getirdi.

İlerleyen haftalarda piyasaları yakında takip edeceklerini belirten Draghi hükümetlerin reform hareketlerini özellikle de bankacılık kısmı ile gerekli hareketleri yapmalarını beklediklerini söyledi. Politikaların ihtiyaç duyulduğu sürece devam edeceğini belirtti. Para politikasında genişlemeci duruşun devam edeceğini kaydeden ECB Başkanı ilerleyen dönemde ihracat büyümesinin küresel büyümeden destek göreceğini belirtti.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Euro Bölgesinin ekonomik faaliyetlerinde kademeli toparlanman yılın ikinci yarsında başlayacağını belirten Draghi, aşağı yönlü riskler içinde yerel talebin azalması ve yapısal reformların beklendiği kadar hızlı hayata geçirilmemesi olabileceğini kaydetti.

Orta vadede fiyat gelişiminin kontrol altında olacağını kaydeden Draghi fiyat istikrarı hedefi ile orta ve uzun vadede paralel ilerlediğini dile getirdi.

Devam eden parasal genişlemenin baskı altında olduğunu açıklayan Draghi,  geniş bağlamda kredi talbinin düşük olması devam eden finansal ve finans dışı sektörlerdeki süreci ortaya koyduğunu belritti. Pek çok Euro Bölgesi ülkesinde KOBİ’lerin etkilendiğini söyleyen Draghi bankaların gücünün arttırılmasının çok önemli olduğunu belirtti. Draghi, bastırılmış kredi dinamikleri yüksek kredi riskini ve bilanço ayarlamalarını yansıtıyor dedi.

Geçtiğimiz yazdan bu yana bankaların fonlama şartlarında kayda değer bir ilerleme olduğunu altını çizdi. ECB Başkanı finansal piyasalardaki iyileşmenin reel ekonomiye aktarımı için bankaların esnekliğinin artırılmasının esas olduğuna dikkat çekti.

Faiz kararı sonrasında yaptığı açıklamalarda Draghi, hükümetlerin reformlara devam etmesi gerektiğini daha fazla yapısal reform olması gerektiğini belirtti.

Üretim ve istihdam piyasası reformları büyüme potansiyelinin artırılması için zaruri olduğunu savunan Draghi, ücret reformları, ülkelerin rekabet güçlerini geri kazanmalarına yardım edeceğini dile getirdi.

Draghi, ücret belirlemeler daha esnek hale gelmeli dedi.

Faizi geniş kapsamlı görüştüklerini aktaran Draghi, faizlerin değiştirilmemesi kararı konsensüs ile alındığını açıkladı.

Soru cevap kısmına geçildiğinide ECB`ni varlık alımlarının zor olduğunu belirten Draghi, kurumsal yapının başkalarından farklı olduğunu belirtti.

Atılabilecek adımlar üzerinde çalışmaya devam ettiklerini kaydeden ECB Başkanı, deneyimlerimiz KOBİlere kredilerin derin şekilde değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor dedi. EİB gibi kurumların KOBİ`lere finansman sağlanmasına yardımda rol oynayabileceğini kaydederken, ECB`nin gelecek tüm verileri değerlendirecek, gerektiğinde harekete geçmeye hazır olduğunu dile getirdi.

Güney Kıbrıs sürecinde ECB`nin rolü sorusunda ilk sunulan teklifin akıllıca olmadığını söyleyen Draghi, önerinin hızlı şekilde düzeltildiğini belirtti.

Kur noktasında hedefleri olmadığını belirten ECB Başkanı, kurların büyüme fiyat istikrarında önemli olduğunu bu nedenle de kurlardaki gelişmeleri karar alırken hesaba kattıklarını kaydetti.

ECB şu anda ciddi bir krizle başa çıkacak durumda diyen Draghi, tahvil alım programı OMT`nin ECB`nin krizle mücadele edebileceğinin göstergesi olduğunu belirtti.

Güney Kıbrıs`ın kurtarılmasının bir şablon olmadığını kaydeden ECB Başkanı, Eurogroup Başkanı`nın yanlış anlaşıldığını belirtti.

Avrupa Merkez Bankası Başklanı Dragi konuşmasına yeni bir cümle ekleyerek... faiz indiriminin önünü açtı. Konuşmasına Avrupa ekonomik görünümünün ‘’daha da’’ yavaşlayabileceğini söyleyerek devam eden Draghi’nin ‘’yeni piyasa koşullarını yakından takip ediyoruz’’ demesi ile euroda satışlar hızlandı. 

EUR/USD 1.2830 seviyesinden 1.2755 seviyesine 21 Kasım`dan bu yana en düşük seviyeye gelmiş oldu.

10 yıllık Alman tahvil faizi yüzde 1.245`le 6 ayın en düşük düzeyinde. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.