Ekonomik seyahat için 30 ipucu

25.10.2014 - 06:37 | Son Güncelleme :

Ucuza seyahat etmenin yolları

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bavul.jpg">

İşte herkesin merak ettiği ekonomik seyahat gezi ipuçları...

1- Doğru zamanda seyahat edin

Sezon dışında seyahat etmek oldukça güzel teklifler yakalamak demektir. Sezonda ortaya çıkan kalabalık ortamdan da kendinizi kurtarmış olursunuz. Grup halinde veya çift olarak seyahat edenlere nazaran yalnız seyahat edenler için çok daha kolay bir seçenektir.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/hesap_fatura_650_4.jpg">

2- Seyahat ekonomisi yapın

Seyahat ederken ne kadar para harcayacağınızı bilmek oldukça önemlidir. Seyahat süresince ekonomik durumunuzu takip edin. Günlük ortalama giderinizi bilin ve buna göre hareket edin. Böylece sizin için gerçekten önemi olan şeylere para harcarsınız. Gereksiz harcamalardan kaçınırsınız. Uyuduğunuz yerin kalitesi sizin için önemli olmayabilir fakat paraşütle uçaktan atlamak veya dalış dersi almak oldukça önemlidir. Bir yerden arttırdığınız parayı başka bir yere harcayabilirsiniz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ingiltere.jpg"> 

3- Gideceğiniz yeri seçerek ekonomi yapın

Bazı ülke/ şehirlerin diğerlerine göre çok daha ucuz olduğu bir gerçek. Binlerce lira ekonomi yaparak farklı bir yerde aynı rahatı ve tatmini yaşayabilirsiniz. Balkan yürüyüşü sırasında Karadağ’da daha az, Arnavutluk’ta daha çok vakit geçirmemizin bir sebebi de Arnavutluk’un çok daha ucuz oluşu.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/first_class.jpg">

4- Birinci sınıf bir seçenektir

Tabii ki birinci sınıf biletler her zaman daha pahalıdır. Zaman zaman hızlı trenlerde veya feribotlarda yaşanan yoğunluğu dengelemek için normal biletten daha ucuza satıldığı olmaktadır. Bilet satın almadan önce farklı seçeneklere göz atmakta her zaman fayda var.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/koltuk_98.jpg"> 

5- Uçuşlarda koltuğunuzu seçin

Göreceksiniz, kabinde her koltuk eşit üretilmemiştir. Aynı fiyata sistemde beliren koltuktan daha konforlu olanını siz seçebilirsiniz. Seat Guru sitesi havayolu firması ve uçuş numarasına göre koltuğu farklı kalitede değerlendirir. Güzel, az sorunlu, kötü standart gibi sınıflandırma ile sizi bilgilendirir. Ekonomik seyahat etmek konfordan ödün vermek anlamına gelmez.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/ucak_650_3.jpg">

6- Planınız esnek olsun

Uçak, hızlı tren, feribot bileti alırken göreceksiniz ki fiyatlar gününe göre birkaç yüz lira farklı olabiliyor. Mümkün mertebe seyahat günlerinizi esnek tutun. Böylece birkaç gün önce veya geç uçarak birkaç yüz lirayı cebinizde tutabilirsiniz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ucak_650_4.jpg"> 

7- Tekrar tekrar kontrol edin

Bilet arama sitelerinde farklı gün ve opsiyonlar ile tekrar arama yapın. Biletinizi satın almadan önce havayolu firmasından tekrar kontrol edin. Bazı durumlarda aynı uçuş daha ucuza alınabiliyor.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/arabateslim.jpg">

8- Kiralık arabalarda bedava yükseltme alın
 
Sizin için çok büyük önemi yok ise seyahat gittiğiniz yerde en ucuz kiralık aracı önceden rezerve edin. Böylece aracı teslim alırken, özellikle yoğun dönemlerde, bir ihtimal de olsa ek ücret ödemek zorunda kalmadan daha kaliteli bir araç teslim alma şansınız bulunur.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/pansiyon.jpg">

9- Pansiyon kiralayın

Birçok yerde pansiyon odaları otellerden çok daha ucuzdur. Kısa süreli konaklamalarda bile fiyat uygun olabilir. En büyük avantajı ise pansiyonlarda bulunan mutfakta kendi yemeğinizi pişirerek dışarıda yemek masrafından kurtulursunuz. Wimdu, Airnb, Roomorama gibi sitelerde arama yapabilirsiniz. Ekonomik seyahat için vurucu noktanız konaklama giderlerinize dikkat etmek olmalıdır.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/universiteyatakhane.jpg">

10- Üniversite yatakhanesinde konaklayın

Yaz aylarında seyahat ediyorsanız üniversite yatakhane ve yurtlarında kalmayı deneyin. Her zaman temiz, kullanışlı ve ucuz olurlar. Çoğunlukla kahvaltı servisi verilen yurtlar otobüs güzergâhında bulunur.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tur11.jpg">

11- Paket seyahatlere göz atın

Otomatik olarak seyahat acentalarının sunduğu paket programları göz ardı etmeyin. Zaman zaman büyük kampanyalar yapan turizm firmalarından normal şartlarda 2 günlük konaklama ücretine 1 haftalık konaklama satın alabilirsiniz. Görmezden gelmek yerine göz atmakta fayda vardır. 5 yıldızlı bir otelde konaklayarak ekonomik seyahat etmeye kim hayır diyebilir ki?



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Couchsurfer.jpg">

12- Couchsurfing harika bir olanak

Birçok kişi tarafından göz ardı edilen couchsurfingi etkili bir şekilde kullanın. Konaklama için ayırdığınız bütçeyi sosyalleşmek veya biraz daha uzun seyahat etmek için kullanabilirsiniz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/sef11.jpg">

13- Şehrin en iyi şefini keşfedin

Kulağa garip gelebilir fakat yurtdışında birçok restoran öğlen saatlerinde belli oranlarda indirim yaparlar. Aynı mutfakta, aynı şef tarafından pişen aynı yemeği öğle vakti sipariş ederek kazanç çıkarsınız.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/sokakyemegi.jpg">

14- Sokak yemeği

Başı kalabalık seyyar satıcı görürseniz ve pişirilen yemek sıcak ise Dünya’nın birçok noktasında en ucuz ve güzel yemekleri tadabilirsiniz. Yine de bazı yerlerde dikkatli olmakta fayda var. Sırt çantalı gezginler ekonomik seyahat ve ekonomik yemek alanında uzmandırlar. Gittiğiniz yerde karşılaşacağınız gezginlerden ipuçları alabilirsiniz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/vejeteryan_11.jpg">

15- Geçici vejeteryan olun

Menülerde vejeteryan yemekler genelde en ucuz olanıdır. Kısa süreli veya yarı zamanlı vejeteryan olarak seyahat ederek ekonomi yapabilirsiniz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/supermarket.jpg">

16- Bakkal veya marketlerden beslenin

Yemek ekonomik seyahat bütçenizi en az konaklamak kadar zorlayacaktır. Çevredeki bir markete girin ve bir parça peynir, biraz sosis veya saqlam alın. Yanında soğuk bir kutu meyve suyu harika gidecektir. Çantanızda ufak bir çakınız var ise domates, salatalık gibi sebzeleri hemen bulunduğunuz yerde keserek kendinize harika bir sandviç veya salata hazırlayabilirsiniz. Sandviç besleyici ve ekonomik bir seçenek.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tatil_650_9.jpg"> 

17- Gideceğiniz yerdeki indirimleri kontrol edin

Seyahatinize birkaç hafta kala indirim sağlayan sitelerden uygun birine üye olun. Seyahatiniz bitince üyeliğinizi de silebilirsiniz. Birçok restoranda harika indirimler alabilirsiniz. Ekonomik seyahat için harika indirimler alabilirsiniz. Ekonomik seyahat için ana kural her fırsatı değerlendirmektir.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/sise.jpg">

18- Su şişeniz yanınızda bulunsun

Havalimanı güvenliğinden geçerken yanınızda boş bir su şişesi bulundurun. Güvenlik sebebiyle sıvı dolu şişelere izin verilmemektedir. Güvenliği boş şişe ile geçtikten sonra çevrede bulunan çeşmelerden doldurarak boşuna para harcamaktan kurtulmuş olursunuz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/otel_650.jpg">

19- Otellerin mini barlarından kesinlikle bir şey almayın

Bunun yerine sokakta birkaç adım yürüyerek köşede bulunan marketten atıştıracak bir şeyler alın.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/kolayyemek.jpg">

20- Kolay hazırlanabilir tarifler öğrenin

Hostelde konakladığınız sürelerde ortak mutfaktan faydalanabilirsiniz. Tuna casserole gibi ucuz malzemelerle yapılan fakat son derece lezzetli ve bereketli bir yemek hazırlayarak bir yandan oldukça ekonomik seyahat edersiniz, paranızı cebinizde tutarsınız diğer yandan da hostelde bir yıldız olabilirsiniz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tur_98.jpg"> 

21- Ücretsiz şehir turları

Avrupa için Sandeman’ın New Europe (Yeni Avrupa), New York için Big Apple Greeters, San Francisco için Francisco Walking Guides (Yürüyüş Turları) gibi aktiviteleri araştırabilirsiniz. Arama motoruna “free tour” ve gideceğiniz yeri yazarak daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/muze.jpg">

22- Ücretsiz müze günleri

Neredeyse tüm müzelerin ücretsiz olduğu belli günler vardır. Bulunduğunuz yerde turizm bilgi ofisine uğrayarak bilgi alabilirsiniz. Aynı şekilde internet arama motoruna “free museums” (ücretsiz müzeler) e gideceğiniz yeri yazarsanız farklı seçeneklere de ulaşabilirsiniz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yurumek.jpg">

23- Yürüyerek gezin

En ekonomik seyahat şekli yürümektir. Bulunduğunuz şehri yürüyerek keşfetmeye çıkın. Böylece hem ulaşım ücretinden kurtulmuş olursunuz hem de çok ilginç bir seyahat gerçekleştirirsiniz.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/telefon_44.jpg">

24- Cep telefonu

Seyahat halinde en ucuz iletişimi yerel bir sim kartı alarak sağlayabilirsiniz. Sim kilidi bulunmayan veya kiralık eski tip bir telefon ile yerel sim kartları kullanabilirsiniz. Birçok ülkede herhangi bir gazete bayisinden çok ucuza alarak telefonunuza takıp direkt görüşme yapabilirsiniz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/wifi_8.jpg">

25- Ücretsiz WİFİ

Ekonomik seyahat sırasında konaklayacağınız hostellerde ücretsiz bulunabilen wifi birçok otel zincirinde günlük 10$ gibi bir ücret gerektirebiliyor. Dışarıda dolaşırken de herhangi Starbucks, McDonald’s,King Burger gibi yerlerde ve birçok kafeteryada ücretsiz kablosuz bağlantı bulmak mümkün.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/skype.jpg">

26- Skype ve Facetime

Bu iki uygulama ile telefonunuzla veya bilgisayarınızla ücretsiz wifi bulduğunuz yerde yüzyüze arama yapabilirsiniz. Arkadaşlarınız ve ailenizle sohbet edebilirsiniz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/telefon_53.jpg">

27- Smslisto kullanın (Volp)

Volp hizmeti veren Smslisto ile telefon veya bilgisayarınızdan istediğiniz her numarayı oldukça düşük ücretle arayabilirsiniz. 10 euro ve üzeri yüklemelerde 90 gün boyunca tüm sabit hatları da bedava arayabilirsiniz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/rehber.JPG">

28- Maliyet ve ağırlığı azaltın

Gezi rehberleri oldukça ağır ve pahalıdır. Tüm bir ülke için mi yoksa belirli bir bölge için mi rehber ihtiyacınız var? Sadece ihtiyacınız olan rehberi satın almaya çalışın. Mümkünse elektronik formatlısını tercih edin. Telefon, tablet veya bilgisayarda taşıyabilir ve ağır bir kitap ile aynı bilgiye ulaşabilirsiniz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/rehber_3.jpg">

29- 25,000 bilgi ve ücretsiz gezi rehberi

İnternette bulabileceğiniz birçok ücretsiz gezi rehberi mevcut. Bunlar arasında benimde sık faydalandığım Arrival Guides’i tavsiye edebilirim.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/samsung_telefon_650_4.jpg">

30- Akıllı telefonlar için ücretsiz seyahat yazılımları

Metro navigasyon yazılımlarından çevirmen yazılımlara kadar binlerce ücretsiz yazılım arasında işinize yarayacak bir şeyler mutlaka vardır.

Kaynak: http://gezimanya.com/Yazilar/ekonomik-seyahat-icin-30-ipucu


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.