Ekonomistlerin 'kritik cuma' için beklentisi ne?

19.11.2014 - 17:19 | Son Güncelleme :

S&P’nin cuma günü yapacağı Türkiye değerlendirmesi öncesi ekonomistler beklentilerini bigpara.hurriyet.com.tr’a açıkladı

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/standard_poors_650_8.jpg">

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P) cuma günü Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesini açıklayacak.

Şenay Erdem
bigpara.hurriyet.com.tr


S&P’nin cuma günü yapacağı Türkiye değerlendirmesi öncesi ekonomistler beklentilerini bigpara.hurriyet.com.tr’a açıkladı.

Ekonomistler S&P’nin Türkiye’nin kredi notunda bir değişiklik yapmasını beklemezken, not görünümünü değiştirebileceğini belirtiyor.

Gözler reel sektörün borç sorununa çevrilebilir
ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut

Ben S&P’den not ve görünüm değişimi beklemiyorum. Enflasyondaki beklentileri olumlu yönde olacağı, cari açığın gerilemeye devam edeceğine değinmelerini beklesem de global bir büyümede bir yavaşlamanın Türkiye’ye ye olası etkilerine değineceklerini beklemekteyim.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Özellikle şirketlerin ve bankaların borçlarına değinmelerini bekliyorum içeride tüketimde bir gerilemenin ve yurtdışında ihracatın hem jeopolitik riskler hem de EU ekonomik risklerinin ön plana çıkması halinde Türkiye’nin bir reel sektör borç sorununun ortaya çıkabileceğine dair uyarılarda bulunacaklarını düşünüyorum. İçeride bir daralma yine yavaşlayan bir ihracat ülkenin yani reel sektörün borç sorununa gözlerin çevrilmesine neden olabilir.

Türkiye’ye olumlu bakış kuvvetlenmiş durumda
TEB Yatırım Genel Müdürlük Yatırım Merkezi Direktörü Atilla Esen

S&P’nin mevcut Türkiye değerlemesi Cuma günü yapılacak, mevcut durumda notumuz ‘yatırım yapılabilir seviyenin’ bir kademe altında olup,  görünüm ise ‘negatif’ durumda. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve zayıf iç talep sebebiyle son dönemde cari açık rakamları risk yaratmaktan uzak, ayrıca 2015 yılı itibariyle enflasyon rakamlarında da  baz etkisi sebebiyle kısmen gevşeme bekleniyor bu gelişmeler ile Türkiye’ye olumlu bakış kısa vadeli de olsa kuvvetlendirmiş durumda. Bu sebeple S&P’nin değerlendirmesinin “Negatif” olan görünümü en azından “Nötr” e yükseltilmesi yönünde.

Pozitif’e yükseltilmesi durumunda ise önümüzdeki 6 ay ile 1 sene içerisinde yeniden not artışı beklentisini gündeme getireceğinden şimdilik bekle gör politikası ile sadece görünümün 'Nötr'e çekilmesi mantıklı görünüyor.

Not artırımı kararı şaşırtıcı olmamalı
Global Menkul Stratejisti Gökhan Uskuay

S&P’nin en son Türkiye’nin notunu artırması ve ardından görünümü düşürmesi ile bu sene içerisinde Rusya’nın kredi notuna yönelik adımları siyasetin kararlarda biraz ağır bastığını bize hissettiriyor. S&P’nin daha önceki not ve görünümü değiştirecek bir tablo söz konusu değil.

Özel sektörün döviz borçlanma oranı artmaya devam ediyor ve FED varlık alımını sonlandırması ile kırılganlıklar devam ediyor. Fakat S&P’nin son kararlarına bakıldığında not artırımı ya da görünümü pozitife çekmesi gibi bir karar da şaşırtıcı olmamalıdır.

Görünüm yükseltirse piyasalara çok pozitif yönde yansır
Şevin Ekinci / Ekinci Economics Consulting kurucusu ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı

En son S&P Türkiye'nin not görünümünü bu senenin Şubat ayının 7'sinde durağandan negatife indirmişti. Buna sebep olarak da ülkede sert ekonomik iniş riski olduğunu belirtmişlerdi. Bu kararlarından sonra 2014 yılı ilk çeyrek büyüme yüzde 4.7 ve ikinci çeyrek büyüme yüzde 2.1 olarak açıklandı; toplamda bu sene büyümede yüzde 3 ve üzerinde bir rakam bekleniyor ki bu da sert iniş söylemini doğrulamıyor; Türkiye hala ihracat tarafında kuvvetli ve ticari kredileri artırmak için bir dizi önlem alındı.

Öncül göstergelerde büyüme tarafında risk içermiyor. Bu durumda S&P'nin sadece bu söylemine bakanlar görünümde yukarı doğru bir revizyon; her ne kadar kredi notu yatırım yapılabilir düzeyin altında kalsa da görünümde negatiften durağana doğru yükseltiş bekleyebilirler. Ancak S&P; Moody's ve Fitch'e göre çok daha temkinli davrandı. Bu sefer de Merkez Bankası ileri dönemdeki kararları ve hükümetin politika kararlarında ilerleyiş görmeden görünümü yükseltmem diyerek ne notta ne de not görünümünde bir değişikliğe gitmeyebilir ki bunun negatif etkisi olmaz çünkü Moody's de Fitch'de sıklıkla cari açık finansman kalitesinin kötülüğüne değiniyor.

S&P'nin de bu kaygıları göz önünde bulundurduğunu bu sefer görebiliriz. Ancak eğer büyümedeki kaygılarının azaldığını göz önünde bulundurarak görünümü durağana yükseltirlerse Pazartesi günü ve gelecek hafta Türkiye finansal piyasalarında çok ciddi kazançlar görürüz; yabancı yatırımcıların yatırım kararlarını da olumlu yönde etkiler.

Daha önce yaptığı toplantıdan sonraki kararında S&P Şubat ayında Merkez Bankası'nın bağımsızlığına dair endişelere, Türkiye politik ortamındaki öngörülebilirliğin azaldığına ve dış kaynaklı kırılganlıklara değinmişti bu üç risk faktörünün de hala masada olduğunu belirterek ne kredi notunda ne de not görünümünde herhangi bir değişikliğe gitmeyebilir. Bizim beklentimiz S&P'nin bu toplantıda görünümü negatiften durağana yükseltmeyeceği yönündedir. Ancak daha önce belirttiğim gibi eğer yükseltirse bunun etkileri piyasalara çok pozitif yönde olur.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.700 Değişim: -0,22% Hacim : 87.432 Mio.TL Son veri saati : 17:34
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5032 Değişim: -0,11%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9310 Değişim: 0,29%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.441,11 Değişim: 0,74%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.443,38
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.