Erdoğan'dan sonra Başbakan kim olacak?

23.07.2014 - 15:52 | Son Güncelleme :

‘Teknik’ şartlara ‘siyasi’ şartlar ekleniyor

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ahmet_davutoglu_650_10.jpg">

Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek’in iddiasına göre, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi halinde boşta kalan başbakanlık ve parti genel başkanlığı koltuğuna Ahmet Davutoğlu oturacak. Zeyrek, AK Parti’nin yeni yönetiminin başarısızlık göstermesi halinde Abdullah Gül'den 2015’te partinin başına geçmesinin istenebileceğini ileri sürdü.

Zeyrek’in, Erdoğan’ın verdiği ipuçları ve teknik ve siyasi şartları değerlendirerek yaptığı ve Hürriyet'te yayımlanan (23 Temmuz 2014) Erdoğan Davutoğlu'nu işaret etti başlıklı analizi şöyle:

Başbakan Tayyip Erdoğan , Cumhurbaşkanlığı seçimi bitene kadar parti içinde konuşulmasını istemiyor ama kendi açıklamalarındaki işaretler AK Parti kulislerinde, ‘Başbakan’ın aklındaki başbakan adayı’ tartışmalarını büyütüyor. Son olarak Hatay’dan dönerken ve bir TV kanalındaki söyleşide ortaya koyduğu ipuçları, partinin yeni döneminde adresin Ahmet Davutoğlu olduğu yorumlarına neden oldu.

Teknik şartlar

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Başbakan’ın Hatay dönüşünde yaptığı değerlendirme, şayet kendisi Çankaya Köşkü’ne çıkarsa yerine kimin geçmesini istediği yönünde önemli ‘teknik’ ipuçları içeriyor:

1) Genel başkanı milletvekili olacak: Erdoğan, 10 Ağustos’ta ya da 24 Ağustos’ta cumhurbaşkanı seçilirse Anayasa’ya göre ilk yapması gereken AK Parti ile bağlarını yasal olarak koparması olacak. Bu durumda AK Parti ilk iş olarak genel başkan seçecek. Başbakan’ın ortaya koyduğu ilk ipucuna göre genel başkan olacak kişi aynı zamanda başbakan olacak. Yani AK Parti’nin müstakbel genel başkanı AK Parti milletvekilleri arasından biri olacak. Bu durumda Abdullah Gül ve Numan Kurtulmuş gibi iddialı isimler listeden düşmüş oluyor.

2) Erdoğan’ın açıklamalarına yansıyan 2’nci ipucu, Erdoğan sonrası ‘AK Parti Genel Başkanı’ ve ‘Başbakan’ unvanlarını taşıyan ismin, aynı zamanda partiyi Haziran 2015’te yapılacak genel seçimlere götüreceği yönünde. Bu da Erdoğan’ın halefinin sadece milletvekili değil, aynı zamanda 3 dönem sorunu olmayan bir milletvekili olacağını ortaya koyuyor. 3 dönem kuralı nedeniyle 2015’te aday olamayacak bir genel başkanın partiyi seçime götürmesi partide ‘mantık dışı’ bulunuyor. Bu durumda da Bülent Arınç, Binali Yıldırım, Beşir Atalay, Ali Babacan, Bekir Bozdağ, Mehmet Ali Şahin gibi güçlü isimler de listeden düşüyor.

##$HABER_944725$##

Siyasi şartlar

Erdoğan’ın ortaya koyduğu 2 ipucu işletildiğinde, “Halef kim olur” sorusu için yapılacak listeye yaklaşık 240 civarında milletvekili giriyor. Ancak bu durumda da ‘teknik’ şartlara ‘siyasi’ şartlar ekleniyor. Bir parti kurmayı, siyasi ipuçlarını şöyle sıraladı:

1) Partide kabul görecek,

2) Halkta karşılık bulacak ve 2015’teki seçimlerden AK Parti’yi birinci parti ve tek başına iktidar yapabilecek,

3) Başbakan Erdoğan cumhurbaşkanı olursa, cumhurbaşkanı ile uyumlu çalışabilecek...

Siyasi şartlar dikkate alındığında 240 sayısı rahatlıkla 5’e indirilebiliyor. Parti tabanında teknik ve siyasi şartları en çok sağlayan ismin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olduğu yorumları yapılıyor. Ancak Erdoğan sonrası dışlanma ihtimali olan 3’üncü dönem kuralına takılan isimlerin Davutoğlu’nu kabullenmesi de zor görülüyor. Davutoğlu’nun rakiplerini destekleyen AK Partililere göre, Türkiye ’nin dış politikası bu durumdayken Erdoğan’ın partiyi Davutoğlu’na emanet etmesi de aynı derecede zor. Bu durumda Yalçın Akdoğan, Emrullah İşler, Mehmet Müezzinoğlu gibi isimler de dillendiriliyor ama bu isimlerin de siyasi şartları yerine getirmekte zorlanacağı vurgulanıyor.

‘Zorunlu’ seçenek

Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Tayyip Erdoğan’ın mesajlarından, teknik ve siyasi şartlardan çıkarılan başka bir sonuç ise partinin geleceğinde çok Abdullah Gül’e yer verilmeyeceği yönünde. Ancak Erdoğan’ın bütün çabalarına ve katkılarına rağmen AK Parti’nin yeni yönetimi ve 2015’teki seçimlere dek Türkiye’yi yönetecek yeni hükümet başarısızlık gösterirse, bütün şartlar ve hesaplar değişebilir. Bu durumda, 3’üncü dönem mağdurlarının da bastırmasıyla Abdullah Gül, partinin başına çağrılabilir ve Gül’den 2015’te partinin başına geçmesi istenebilir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.569 Değişim: -1,15% Hacim : 23.293 Mio.TL Son veri saati : 10:48
Düşük 9.563 16.04.2024 Yüksek 9.646
Açılış: 9.645
32,4498 Değişim: 0,12%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,4890
Açılış: 32,411
34,5014 Değişim: 0,02%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,5518
Açılış: 34,4942
2.474,39 Değişim: -0,35%
Düşük 2.471,16 16.04.2024 Yüksek 2.494,04
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.