Eylül ayında bu hisselere dikkat

08.09.2014 - 06:00 | Son Güncelleme :

İş Yatırım Araştırma Bölümü Eylül ayında en iyi potansiyele sahip olan hisseleri yatırımcılarla paylaştı

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/grafikler_650_5.jpg">

İş Yatırım Araştırma Bölümü Eylül ayında en iyi potansiyele sahip olan hisseleri yatırımcılarla paylaştı.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

İşte o hisseler...




<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/aselsan_3.jpg">

Aselsan (ASELS TI)

Türkiye’nin savunma sanayisini dünyada ilk on içinde olması hedefi

NATO üyesi olan Türkiye coğrafi lokasyonundan dolayı yıllardır bütçesinde önemli bir kısmı savunma harcamalarına ayırıyor. Türkiye’de 2013 sonu itibariyle havacılık ve savunma sanayiinin cirosu 5.1 milyar dolara ulaşmıştır. SIPRI verilerine göre 2013 yılında Türkiye’nin askeri harcamaları 18.7 milyar doları bulurken GSMH’ının %2.3’üne tekabül etmektedir. Türkiye 5 yıllık planında sanayinin toplam cirosunu 8 milyar dolara, ihracatın ise 2 milyar dolara çıkartmayı hedeflemektedir. Ayrıca, 2011 yılında %54 olan yerli katkı payının ise %70’e çıkması hedeflenmektedir. Öncelikyerli sanayinin gelişmesine verilmektedir.

Savunma bütçelerindeki düşüşler global sektörde rekabeti arttırarak marjları aşağı çekiyor

Avrupa ve ABD’deki savunma bütçelerindeki son yıllardaki düşüşler bu bölgelerdeki savunma sanayi şirketlerinin daha uzak pazarlar arayışı içinde olmalarına sebep olurken, bu durum gelişen pazarlar tarafından oldukça olumlu bir fırsat olarak karşılanmaktadır. Gelişen pazarlara girme arayışın içinde olan Avrupa’lı ve ABD’li şirketler o pazarlardaki yerel şirketlerle işbirliği içine girip tekonoloji transferi yapmadan oldukça rekabetçi fiyatlar sunmaktadırlar.Devam eden sosyal kargaşadan dolayı Ortadoğudaki ülkelerin askeri harcamalarındaki artışlar göz önünde bulundurulduğunda, bu bölgelerdeki rekabetin artma potansiyeli savunma sanayinin kar marjlarında bir erozyona neden olabilir.
1Y14 itibariyle toplam 4.0 milyar dolar bakiye siparişİlk
10 proje içerisinde bulunan Genel Maksat Helikopteri (US$491mn), Uzun Menzilli Hava Savunma Füze Sistemi (US$379mn), Atak Helikopteri (US$349mn), Helikopter Elektronik Harp Koruma (US$275mn) ve Orta Menzilli Hava Savunma Füze Sistemi (US$302mn) projeleri Aselsan’ın toplam proje büyüklüğünün %60’ını oluşturmaktadır. Şirketin halihazırdaki bakiye siparişlerinde bulunmayan ancak gelecekte değer kazandıracak muhtemel kontratları MİLGEM, HAVASOS, Uzun Menzilli Hava Savunma Füze Sistemi ve ALTAY tankı seri üretimi olarak sıralayabiliriz.

Büyüme 2014’de de devam edecek

2014 yılında Aselsan’ın %17 ciro büyümesi elde etmesini bekliyoruz. Artan ölçek ekomosi sayesinde FAVÖK’ün ciro artışının üzerinde %20 büyümesini öngörüyoruz. Şirket 2014 yılı için büyük ölçüde Gölbaşı tesisinin son fazında harcanacak olan toplamda 175 milyon TL yatırım harcaması bütçeliyor.

AL tavsiyemizi koruyoruz

Aselsan için hisse başına 11.05 TL olan hedef fiyatımız %13 yukarı potansiyele işaret ediyor. Hisse 2014T uluslararası benzerlerinin9.4x Firma Değeri/FAVÖK ve 15.7x F/K çarpanlarına kıyasla 10.7x FirmaDeğeri / FAVÖK çarpanı ile primli işlem görürken, 10.1x F/K çarpanıyla iskontolu işlem görüyor.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/dogus_oto_650.jpg">

Dogus Otomotiv (DOAS TI)

Hedef pazar payında erken başarı

Şirket 1Y13’de %17.7 ve 2013 yıl sonunda ise %17.8 olan pazar payını 1Y14’de %21.4’e yükseltmeyi başardı. Ancak yıl sonunda pazarda beklenen rekabet artışından dolayı şirket 2014 yıl sonu pazar payınının %18-%19 seviyesine olmasını bekliyor. DOAS stratejik işplanında maliyet yönetimine olan odağının yanı sıra yüksek pazar payını korumaya yönelik de özen gösteriyor. Volkswagen Grup Doğuş Otomotiv’in 2018 yılına kadar %18 pazar payını koruyabilmesi için desteklemeyi hedefliyor. Aslına bakalırsa, biz uzun vade de şirketin Pazar payını daha fazl arttırabileceğine yönelik çok fazla yeri olmadığını düşünüyoruz.

Pazar payı artışının arkasındaki nedenler

Türk tüketicilerinin tercihlerine yönelik çoklu markalı ürün gamı, her yıl yeni model lansmanı yapılan pazardaki en genç ürün yelpazesi, geniş servis ağı ile müşteri bazı ve satışsonrası, tüketici finansmanı ile sigorta hizmetlerini birarada sunan “tek-durakta” alışverişkonseptli showroomları şirketin Pazar payını artışbaşarının arkasındaki temel nedenler olarak gösterilebilir.

Maksimizasyonda ziyade sürdürülebilirlik önem kazanıyor

Yeni işplanında sürdürülebilir pazar payına odaklanmayı,maliyet yönetimi, makul ama sürdürebilir karlılık, satış sonrası cironun arttırılması ve sürdürülebilir hissedar değeri izliyor. Şirketin yeni stratejisinde asıl önem maksimizasyon yerine sürdürülebilir pazar payı, karlılık ve hissedar değerine veriliyor.

Borçlanma oranlarındaki düşüştrendi ile zayıflayan Euro DoğuşOtomotiv’in satışlarını destekleyecek

Sadece yurtiçi pazara satışıları olan bir ithalatçı olarak, DoguşOtomotiv’in borçlanma oranlarındaki beklenen düşüşten ve zayıf Euro’dan 4Ç14’de olumlu etkilenmesini bekliyoruz. DOAS’ın 2014 yılında yıllıkbazda %23 düşüşle ve 0.2 baz puan pazar payı artışı ile 125 bin adet araç satışı gerçekleştireceğini öngörüyoruz. Yılın geri kalan kısmında TL’nin Euro karşısında değer kazanacağı ve VW Grub’un desteğinin devam edeceği beklentisi ile DOAS’ın cirosunun 2014’de yıllık bazda %6 artışile 7 milyar TL’ye ulaşacağını, FAVÖK marjının ise 2013’e benzer %4.7 seviyesinde kalacağını öngörüyoruz.

Düşük yatırım ihtiyacı temettü ödemesi için olanak sağlıyor

DOAS İstanbul, Ankara ve Bursa’da showroom inşaatlarını tamamladığından dolayı bundan sonraki dönemlerde önemli bir yatırımı olmadığından, önemüzdeki dönemlerdeki düşük yatırım bütçeleri şirketin yüksek temettü ödemesi için imkan sağlıyor. Şirket 2014 yılı için 60 milyon TL civaro yatırım tutarı bütçeliyor.

DOAS AL tavsiyesini hakkediyor

Hisse 2014T ve 2015T yılları 9.5x F/K çarpanı ile yurtdışı benzerlerinin 11.1x ve 9.6x ve yurtiçi benzerlerinin 13.6x ve 11.7x çarpanlarına kıyasla iskontolu işlem görüyor. Hisse başına 10.26 TL olan hedef fiyatımız %14 yukarı potansiyele işaret ediyor. DOAS için AL tavsiyemizi koruyoruz.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/emlak_konut_650_2.jpg">

Emlak GYO (EKGYO TI)

İkincil Halka Arz Gelirlerinin Kullanımı & Arazi Satın Alımları Kasım 2013’de Emlak GYO arsa almak için ikincil halkaarza gitmişve 3,25 milyar TL fon elde etmişti. Mayıs 2014 itibariyle şirket ikincil halka arz gelirlerin tamamını harcamışoldu. Şirket TOKI’den 2,5 milyar TL, Özelleştirme İdaresi'nden ise TL1 milyar TL büyüklüğünde arsa alımı yaptı. Arsalar Başakşehir/İstanbul (547 bin m2), Çankaya/Ankara (493 bin m2), İstinye/İstanbul (158 bin m2), Maltepe/İstanbul (92 bin m2) ve Derince/Kocaeli (77 bin m2)’de yer alıyor. Diğer yandan Emlak GYO, TOKI ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak olarak Yeni Şehir ve Kanal İstanbul'un master planı tasarlamakta.

Yeni Projeler & Ön Satışlar

Emlak Konut GYO ilk yarıyılda Bahçekent Flora (Hoşdere) ve Göl Panorama Evleri (Avcılar), Istmarina, Nidakule Ataşehir ve Seyranşehir projelerini satışa sunmuştu. Yeni proje lansmanlarına rağmen Ramazan ve Cumhurbaşkanlığı Seçimleri nedeniyle Temmuz ayında önsatışı gerçekleşmişkonut sayısı geçen aya göre %70 düşerken, önsatışhasılatı %57 düşüşgösterdi. Yeni lansmanı yapılan projelerin satışlarını incelediğimizde Haziran ayında satışa çıkmışolan Bahçekent Flora ve Göl Panorama Evleri’nden sırasıyla 241 ve 21 bağımsız bölüm satışı gerçekleştirilmişolduğunu gözlemliyoruz. Diğer yandan Mayıs ayında satışa çıkmışolan İstmarina (Kartal) projesinde satılan konut sayısı ise 422. Mart ayında satışa çıkmışolan Nidakule (Ataşehir) ve Seyranşehir (Kayabaşı) projelerinin sırasıyla %25’i ve %41’i satılmışbulunuyor. İkinci yarıyılda Emlak GYO’nun Köy (Zekeriyaköy) ve Kayaşehir 3&4 projelerini satışa sunmasını bekliyoruz. İlk yedi ayda Emlak GYO 4,7 bin konutun önsatışını gerçekleştirdi, şirketin yılsonu hedefi 10 bin konut. Şu anda aylık konut kredisi faizleri %0,92 seviyesinde seyrediyor. Düşük faiz ortamın ikinci yarıyılda konut satışlarını desteklemesini bekliyoruz.

Hisse geri alım programı devam ediyor

Geçtiğimiz Mart ayında, Emlak GYO hisse geri alım programını, ödenmişsermayesinin maksimum limiti olan %10’una kadar genişletti. Program 36 ay için geçerli ve satın almalar için 1,5milyar TL tahsis edilmişdurumda. İkincil halka arzdan sonra şirket piyasadan 104 milyon hisse satın almıştı (ödenmişsermayenin %2.73’ü)

3,4TL hedef fiyatımızı koruyoruz

Baz senaryomuzda, şirketin arsa portföyünü 2015-2022 yılları arasında projelendireceğini varsayarak 3,4TL’lik bir hedef fiyatına ulaşıyoruz. İyimser senaryoda ise arazi portföyünü daha hızlı geliştirebileceğini varsayarsak (2015-2019) hedef fiyatımız 3,8TL’ye yükseliyor. Son olarak,10 yıllık projelendirme periyodunu ve daha düşük ihale çarpanlarını içeren en kötü senaryomuzda ise hedef fiyat 2,6’ya geriliyor.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/halkbank_650.jpg">

Halkbank (HALKB TI)

En beğendiğimiz banka. Halkbank, rakiplerine kıyasla daha yüksek net faiz marjı, düzenleyici kurumların karlılığı baskılayıcı hareketlerinden uzak KOBİ segmentindeki güçlü varlığı, yüksek bilanço likiditesi ve ucuz kamu mevduatına erişim ayrıcalığı ile en beğendiğimiz banka olmayı sürdürüyor. Bankanın hızlı yeniden fiyatlama kabiliyeti ve yüksek vadesiz mevduat ağırlığı sayesinde bu yıl net faiz marjının yatay kalacağını tahmin ediyoruz. Ücret ve komisyonlar tebliğinden en az etkilenecek isimlerden biri de Halkbank. Bankanın bu yıl net karında %4 ile sınırlı bir düşüş bekliyoruz. Ancak değerleme çarpanları birinci kuşak bankaların ortalamasına göre %20 ucuz kalıyor.

İkinci çeyrekte karlılık beklentilerden güçlü oldu

Halkbank 2Ç14’de 632 milyon solo net kar açıkladı. Bu rakam piyasa beklentisi olan Bankanın çeyreklik bazda net karı %19 artmış durumda. Hafifi artan marj, 1Ç’de net zarar olan ticari kar ve kur farkı kaleminin bu çeyrekte elde edilen alım-satım gelirleriyle pozitife dönmesi, iyi seyreden ücret gelir tabanı ve kontrol altında tutulan karşılık giderleri güçlü karı yaratan sebepler. Bankanın 2Ç’de aktiflerinin bir miktar küçüldüğünü görüyoruz, itfa eden menkul kıymetler, pahalı mevduatın bankadan ayrılmasına izin verilmesi ve bunun kısmı olarak repo fonlmasıyla telafi edilmesi bu sonucu doğurmuş gözüküyor.

Bu yıla ilişkin beklentiler korundu

Banka yönetimi 2014 için tahminlerini değiştirmezken özellikle faiz indirimleri sonrası bile 40 baz puan olan marj daralma tahminini koruması diğer bankaların tahminlerini iyileştirdiği bir ortamda bir miktar hayal kırıklığı yaratabilir. Bununla beraber bankanın seneye diğer bankalara göre oldukça iyimser sayılabilecek tahminlerle başladığını söylemekte fayda var. Marjların ikinci yarı fonlama maliyetlerinin düşmesiyle beraber kredi spredlerini olumlu etkilemesini bekliyoruz. TÜFE’ye endeksli menkul kıymetlerin ilk yarı kadar destek alınmayacak olsa da biz marjların bu sene 20baz puan daralma ihtimalinin halen güçlü olduğunu düşünüyoruz. Banka ayrıca bu sene net karın yıllık bazda yatay olabileceğini belirtti.

Halkbank için AL tavsiyemizi sürdürüyoruz

Hedef değere %30 artışpotansiyel bulunmakta. Bu arada bankanın sigorta iştirak satışsürecinin yıl sonuna kadar tamamlanması hedefi paylaşıldı.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/tat_konserve_logo.jpg"> 

Tat Gıda (TATGD TI)

Beklenen arazi satışı kırmızı etten çıkma kararı ile geldi


Tat Gıda’nın Tuzla’daki eski Maret fabrikasının bulunduğu arsa 2011 yılından beri satıştaydı fakat bugüne kadar istenen 50 milyon dolar teklifi veren çıkmadığı için satış gerçekleşmemişti. Şirket, bu arsa ile birlikte Maret markasını da Namet’e 75 milyon dolara Haziran ayında sattı. Böylece, şirket et işkolundan tamamen ayrıldı. Maret’in karlılığa düşük katkısı ve ayrıca şirkete giren nakit tutarı göz önüne aldığımızda, bu satış kararını Tat Gıda için olumlu olarak değerlendiriyoruz.

Net borç/FAVÖK oranı ciddi geriledi ve Moova alımı ile ürün çeşitliliği arttı

Mart 2014 sonu itibariyle 240 milyon TL olan net borç pozisyonu, satışsonrasında 81 milyon TL’ye inecek. Bu durumda, net borç/FAVÖK oranı daha önceki 4.2x’den 1.3x’e geriliyor. Şirket satıştan elde edilen geliri temel olarak finansal borçların kapatılmasında kullanacak. Ayrıca, uzun zamandır arayışı süren peynir kategorisine girilmesi konusunda Moova’nın 32 milyon TL’ye satın alınması finanse edilecek.

Et segmentinin karlılığa katkısı zayıftı

Tat, et segmentinde 2013 yılında 97 milyon TL ciro kaydederken, bu rakam toplam cironun %12’ine karşılık geldi. FAVÖK katkısı ise çok düşük gerçekleşti. 2014 yılında ise et segmentinin 100 milyon TL ciro kaydedeceğini tahmin ediyorduk. Bu satış sonrasında, Tat için ciro tahminimiz daha önceki 903 milyon TL’den 847 milyon TL’ye (Maret yarıyıl etkisi olacak) gerilerken, FAVÖK tahminimiz daha önceki 58 milyon TL’den 61 milyon TL’ye yükseldi. Böylece, satış sonrasında 2014 FAVÖK marjı tahminimiz %7.2 oldu.

Salça ve süt işkolları büyümeyi devam ettirecek

Üç yıllık dönemde toplam cironun %7 yıllık birleşik büyüme oranında (YBBO) artmasını tahmin ederken, bu büyümenin salça ve süt segmentlerinden sağlanmasını bekliyoruz. Aynı dönem içerisinde salça ve süt kendi kategorilerinde %12 ciro büyümesi kaydetmesi beklenirken, makarna da bu rakam %6.

AL tavsiyemizi koruyoruz

Hisse için AL tavsiyesi vermeye devam ediyoruz. Satışsonrası şirkete girecek nakitte göz önüne alınırsa, 2015T FD/DAVÖK çarpanı 7.4x ve 2016T FD/FAVÖK çarpanı 5.8x oluyor. Bu da uluslararası benzer şirketlere göre %18 ve %35 iskontolu işlem gördüğü anlamına geliyor.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/tav_havalimanlari.jpg">

TAV Havalimanlari (TAVHL TI)

Atatürk Havalimanına yapılacak olan yeni uluslararası terminalin inşaatına Eylül ayında başlanacak

Atatürk Havalimanında THY’nin yeni kargo terminalinetaşınmasının ardından eski kargo terminallerinin bulunduğu bölgeye yapılacak olan yeni uluslararası terminalin inşaatına Eylül ayında başlanacak. Yeni terminal için DHMİve THY arasında süren görüşmelere göre yeni yapılacak terminal ile ilgili iki adet plan şu anda tartışılıyor. Birincisi yeni yapılacak terminalin sadece transit yolculara hizmet vermesi, ikincisi ise hâlihazırdaki uluslararası terminale eklenerek uzun uçuşlara tahsis edilmesi planlanıyor. Seçilecek olan plana göre terminal inşaatı 12-18 ay sürecek. TAV’ın ise Atatürk Havalimanındaki, kontratında yeni yapılacak hiçbir yatırıma katılma zorunluluğu bulunmuyor. Bu yüzden yeni terminal inşaatının TAV’a ek bir yük getirmesini beklemiyoruz. Ancak DHMI yeni terminalin inşaat maliyetlerinin TAV tarafından karşılanmasını isterse de şirketin bu yatırım karşılığında ya nakit ödeme ya transit yolcu ücretlerinde artışya da yıllık ödenen kira miktarında azaltmaya gitmesini bekliyoruz. Terminal binaları tam kapasitede 70 milyon yolcuya hizmet verebiliyor. Ancak havalimanının transit yolcu merkezi olarak dizayn edilmemesi ve transit yolcuların bekleyebileceği bir alan olmaması havalimanında problem yaratıyor. Yeni yapılacak terminalin bu kapasiteyi arttırarak yaşanan sıkışıklığı bir miktar azaltacağını öngörüyoruz.

TAV, New York LaGuardia, Pakistan Lahore ve Suudi Arabistan’da Riyad ve Cidde havalimanı ihalelerine katılacak

TAV, New York LaGuardia Havalimanı ihalesinde son aşamaya kalan üç gruptan biri olurken ihalenin Ağustos sonunda ya da Eylül başında açıklanmasını bekliyoruz. Şirket, Suudi Arabistan’da bulunan Riyad ve Cidde Havalimanlarının da özelleştirme ihaleleriyle de yakından ilgileniyor. Hac ve umre ziyaretleri sebebiyle yüksek sayıda yolcuya sahip olan havalimanlarının alınması TAV’ın trafik rakamlarına da olumlu yansıyacaktır. Bunların haricinde Pakistan Lahore Havalimanı’nın alınması şirkete yeni fırsatlar doğurabilir.

AL önerimizi koruyoruz

TAV için uzun vadeli hedef fiyatımız 20,59TL ve AL olan tavsiyemizi koruyoruz. Her ne kadar hedef fiyatımız %15 oranında yükselme potansiyeline işaret etse de yaklaşmakta olan LaGuardia havalimanı ihalesinin hisse üzerinde olumlu bir etkisi olmasını bekliyoruz. Emsal şirketlerle kıyasladığımızda ise TAV’ın hedef değeri 26,9 TL olarak karşımıza çıkıyor.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/thy_ucak_650_7.jpg">

Türk Hava Yolları (THYAO TI)

2Ç14’de artan gelir verimliliği ile tahminlerin üzerinde kar açıkladı

THY 2Ç14’de 398 milyon TL net kar açıklayarak konsensüs tahmini olan 239 milyon TL’nin üzerine çıkarken bizim agresif kar tahminimiz olan 510 milyon TL’nin altında kaldı. Şirketin gelirleri ise 6,14 milyar TL’ye yükselirken hem konsensüs beklentisi 5,89 milyar TL’nin hem de bizim 5,98 milyar TL’den daha yüksek geldi. FAVÖK rakamı da 831 milyon TL açıklanarak konsensüs tahmini olan 693 milyon TL’nin yukarısında bizim beklentimiz olan 990 milyon TL’nin bir miktar altında kaldı.

Gelir verimliliğinde azalma trendi durmuş gözüküyor

Artan gelir verimliliği ve güçlü yolcu büyümesi THY’nin 2Ç14’de gelirlerini %33,1 oranında yükselmesine yardımcı oldu. Yolcu tarafına baktığımızda yıllık bazda %14’lük bir artışgerçekleşirken doluluk oranı 0,1 yüzdesel puan büyüme ile %80,2 oranına çıktı. Şirketin iç hatlardaki gelir verimliliği TL bazında %6 büyüyerek 18,7 kuruşa çıktı. Yurdışı gelir verimliliği ise Avro bazında sabit kalarak 5,5 Avrosent olarak gerçekleşti. 2Ç14 sonuçları bize gelir verimliliğindeki azalma trendinin durduğunu gösteriyor.

Gelir verimliliğindeki kötüleşmenin 2014’ün ikinci yarıyılında yavaşlayacağını bekliyoruz

Şirket yönetiminin tahminlerine paralel olarak bu yıl uluslararası gelir verimliliğinde avro bazında ortalama %2,5 oranında düşüşbeklerken yurtiçi gelir verimliliğinde de TL bazında %2,3 oranında düşüşbekliyoruz. Artan taleple birlikte 3Ç14 itibariyle THY gelirlerinin üzerindeki baskının azalacağını tahmin ediyoruz. 2014 yılı doluluk oranı tahminiz ise yıllık bazda 0,1 yüzdesel puan azalışla %78,9 seviyesinde bulunuyor.

THY’nin uzun vadeli planlarının ulaşılabilir olduğunu düşünüyoruz

THY 2013 yılı itibariyle Dünya havacılık pazarında %1,6 pazar payına hâkim bulunurken 2014 yılında yolcu sayısını %22 oranında büyüterek bu rakamı %1,9’a yükseltmeyi planlıyor. Atatürk Havalimanında yaşanan kapasite problemleri dolayısıyla büyüme buradadaha sınırlı olurken Sabiha Gökçen ve Ankara Esenboğa’da hızlı büyümeye devam ediyor. Sabiha Gökçen’in kapasitesini altında çalışması ve ikinci pistin yapılarak kapasitenin iki katına çıkarılacak olması THY’yi uzun vadede rahatlatıyor. Şirket 2023 yılında: 1) 120 milyon yolcuya hizmet vermeyi, 2) 450 üzerinde uçağa sahip olmayı, 3) 24 milyar dolar gelir yaratmayı,4) dünya havacılık pazarında %3 paya sahip olmayı ve 5) dünyadaki en büyük uçuşağına sahip olmayı planlıyor. Modelimizdeki tahminlerimizle karşılaştırdığımızda 2023 hedeflerinin ulaşılabilir olduğunu görüyoruz.

%24 yükselme potansiyeliyle birlikte AL tavsiyemizi yineliyoruz

THY için 12 aylık hedef fiyatımız 8,6TL ve %24 yükselme potansiyeli taşıyor. Şirketin 2014 ve 2015 FD/FAVKÖK çarpanları 7,2x ve 5,1x sırasıyla %15,6 primli ve %5,2 iskonto ile işlem görüyor.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/tekfen_65000.jpg">

Tekfen Holding (TKFEN TI)

2013 yılı sonunda 1,1 milyar dolarlık yeni proje aldı

Tekfen Holding Aralık 2013’te BP Exploration’dan Azerbaycan’da iki yeni proje aldı. Projelerden birinin büyüklüğü 496 milyon dolar, diğerinin büyüklüğü ise 621 milyon dolar seviyesinde. Yeni eklenen projelerle birlikte holdingin toplam proje büyüklüğü yıl sonunda 3 milyar dolar seviyesine yükselirken, 2014 ilk çeyrek sonu itibariyle 2,6 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Azerbaycan’ın toplam içindeki payı %58 seviyelerine geldi.

Türkiye ve Katar’da yeni projeler bekleniyor

Tekfen İnşaat’ın 2014 yılında Türkiye ve Katar’da proje almasını bekliyoruz. Socar’ın Petkim’in üretim sahasında 4 milyar dolarlık yatırımla yapacağı rafineri için alt yüklenicileri 2014 yılında seçmesi bekleniyor. Socar ile olan uzun soluklu işilişkisi ve devam eden projeler göz önünde bulundurulduğunda Tekfen Holding’in Star Rafinerisi işinden önemli bir parça almasını bekliyoruz. Tüpraş’ın Residuuum Upgrade projesindeki ana müteahhit Technicas Reunidas’ın Star rafinerisinde de ana yüklenici olması beklentimizi destekleyen önemli unsurlardan bir tanesi. Bizim bu projeden Tekfen’in payına düşmesini beklediğimiz büyüklük 500 milyon dolar seviyesinde. Diğer yandan şirketin Katar’da devam eden 500 milyon dolarlık otoyol projesinin yeni eklenmelerle 800 milyon dolar seviyelerine yükselmesi bekleniyor.

Problemli projeler tamamlandı

Şirket 2013 yılı boyunca Türkmenistan ve Fas’taki sorunlu projeler nedeniyle sıkıntı yaşadı. Projelerde yapılan değişiklikler tamamlanma sürecini uzatırken maliyetlerde artışlara neden oldu. Bu projelerin Tekfen İnşaat’ı uğrattığı zarar 234 milyon TL seviyelerinde olurken, inşaat işkolunda 2013 yılının FAVÖK’te 100 milyon TL zararla kapatılmasına neden oldu. Her iki proje de tamamlandığı için 2014 yılında bu projelere yönelik zararlar beklenmiyor.

Daha sağlıklı bir proje büyüklüğü oluştu

Problemli projelerin tamamlanması ve daha önce çalışılan büyük kuruluşlardan yeni projelerin alınmasıyla şirketin inşaat işkolunun mevcut işdurumu daha sağlıklı bir hale geldi. Şu anki projeler içinde en büyük paya %58 ile Azerbaycan sahip. Azerbaycan’daki projelerde şirketin işortakları BP ve Socar. Türkiye’deki projeler ise toplam büyüklüğün %14’üne denk geliyor. Tüpraş’ın Residuum Upgrade yatırımı (81 milyon dolar), Toros Tarım’ın sülfürikasit fabrikası yatırımı (97 milyon dolar) ve BTC boru hattı onarım işleri (134 milyon dolar) Türkiye’deki projelerden öne çıkanlar.

Sülfürik asit fabrikası yatırımının meyvelerini 2015’te toplamaya başlayacak

Tekfen Holding’in %100 bağlı ortaklığı Toros Tarım 300 milyon dolarlık yatırımla Samsun’da 726 bin ton kapasiteli sülfürik asit tesisi yatırımı yapıyor. 2015’te tamamlanması beklenen yatırım şirketin hammaddede dışa olan bağımlılığını azaltması ve marjlara olumlu yansıması bekleniyor. 2015 yılında yatırımın tamamlanmasına paralel olarak FAVÖK marjının 1 puan artmasını, daha sonraki yıllardaolumlu etkinin 4 puan seviyelerine kadar yükselmesini bekliyoruz.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/trakyacam.jpg">

Trakya Cam (TRKCM TI)

Yeni fırın yatırımları ile büyüme devam ediyor

Türkiye inşaat sektörü ve Avrupa’da talebin daha yüksek olması,düz cam üreticilerinin 2014 ilk yarısını çok daha iyi geçirmesini sağladı. Talebin belirgin iyileşmesi ile beklenen doğalgaz zammından önce adım atılarak yurtiçi ortalama fiyatlarda yılbaşından bu yana %13 artışyapıldı. Tüm bunlara ek olarak, TL’nin dolar ve avro karşısında değer kaybetmesi ve Romanya’dan ithal edilen ucuz camlarabaşlatılan anti-damping uygulaması Trakya Cam’ın Avrupa’dan gelen ucuz ithal camlarla rekabet gücünü daha da artırdı. Dolayısıyla, şirketin güçlü bir yıl geçirmesini ve 2014’te cironun %18 artmasını bekliyoruz.

2014’te marjlarda iyileşme bekliyoruz

Fiyat artışları, ucuz ithal camların etkisinin azalması, Fritzentegrasyonun olumlu katkısı, ihracatın ( toplam cironun %30’u) artması ve seçim döneminde doğalgaza zam yapılmayacağı beklentisi ( Ekim’de %15 zam bekliyoruz) ile 2014 yılında marjlarda iyileşme bekliyoruz. Böylece 2014 FAVÖK marjı tahminimiz %17, 2.3 baz puan iyileşmeye işaret ediyor. Ayrıca şirketin %19 FAVÖK marjına 2019 yerine daha erken 2016’da ulaşmasını tahmin ediyoruz.

Trakya Cam, En Çok Önerilenler Listemizde bulunuyor

Trakya Cam’ın büyüme hikâyesini beğeniyor ve En Çok Önerilenler Listemizde tutuyoruz. Ertelenen doğalgaz zammı ve ürün fiyatlarına yapılan artışlar neticesinde iyileşen faaliyet karlılığına rağmen hisse yılbaşından bu yana endeksin %7 altında performans gösterdi. Hisse, 2014T ve 2015T 9.2x ve 7.6x FD/FAVÖK çarpanları baz alındığında uluslararası benzerlerine kıyasla %8 ve %3 primli işlem görüyor. Ayrıca, 2014 ve 15T 18.4x ve 13.4x F/K baz alındığında da benzerlerinin 19.0x ve 21.0x çarpanlarına kıyasla iskontolu işlem görüyor.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/vakifbank_650.jpg">

Vakıfbank (VAKBN TI)

Düşen faiz ortamından olumlu etkileniyor


Vakıfbank’ın kredi portföyündeki kurumsal kredilerden bireysel kredilere süregelen geçişbankanın net faiz marjını olumlu etkilerken aktif-pasif vade uyumsuzluğunun rakiplerine kıyasla daha uzu oluşu nedeniyle faizlerdeki yükselişten en olumsuz etkilenen bankalardan biri oldu. Faizlerin gerilediği mevcut dönem Vakıfbank’ın lehine. Düşen faizler hem menkul kıymet alım-satım karlarını hem de bankanın sermayesini güçlendirecek. Ayrıca banka fonlama yapısını da çeşitlendirmeyi sürdürüyor. Vakıfbank’ın gelirlerine baktığımızda halen ücret ve komisyon gelirlerinin payı düşük ancak zaman içerisinde sektör ortalamalarına doğru artışın süreceğini düşünüyoruz. Bankanın tahsili gecikmişalacaklardan tahsilat performansında görülen belirgin iyileşme dikkat çekici. Tahminlerimize göre banka önümüzdeki üç yıllık süreçte %14 ortalama net kar büyümesi sunabilir. Bu bağlamda sektördeki diğer oyuncuların kar büyümesinde sıkıntı yaşayacağı ortamda Vakıfbank hisselerinin ucuz kaldığını düşünüyoruz. Vakıfbank en çok önerilenler listemizdeki yerini koruyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.468 Değişim: -0,60% Hacim : 37.315 Mio.TL Son veri saati : 13:31
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,5988 Değişim: 0,38%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8175 Değişim: 0,25%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,90 Değişim: 0,50%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.