Gelire göre en fazla ne kadar kredi çekilebilir?

26.12.2014 - 12:39 | Son Güncelleme :
Gelire göre en fazla ne kadar kredi çekilebilir? | Genel Haberler

Kredilerdeki tutarsızlık, kredi alacakların kafasında ne kadar kredi alabilirim sorusunu uyandırıyor. Peki gelire göre ne kadar kredi alınabilir?

Bankaların aynı gelire sahip farklı kişilere farklı oranlarda kredi vermesi, gelire göre kredi hesaplama işlemini zorlaştırıyor. Kredi almak isteyenler, belgelenebilir düzenli gelirleri ile bile istedikleri miktarlarda kredi alamayabiliyorlar. Peki gelire göre kredi hesaplama nasıl yapılır?

Düzenli bir gelire ne kadar kredi çıkar?

Bu konuda kesin bir hüküm olmamakla birlikte bankaların genel yaklaşımı aylık kredi taksitinizin, aylık gelirinizin 1/3'ünü geçmemesi şeklindedir. Bu yaklaşımı destekler şekilde Merkez Bankası Haziran 2007'de açıkladığı Finansal İstikrar Raporu'nda tüketicilerin yıllık gelirinin maksimum yüzde 30'unu kredi taksiti olarak ödemesi gerektiğini belirtmiştir.

Ancak bu durum kesinlik belirtmez. Ayrıca vadelerin krediden krediye değişmesi de bu durumu etkiler. Örneğin tüketici kredisi için maksimum vade 36 ayken, taşıt kredisi için 48 aydır. Bunlara ek olarak kredi notunuz ve üzerinizde halihazırda bulunan krediler de alacağınız kredi miktarının belirlenmesi için hesaplamaya dahil edilir.

Kısacası, üzerinizde hali hazırda kredi varsa, daha önce kredi ya da kredi kartı ödemelerinizi aksattıysanız, gelirinizi belgeleyemiyorsanız, düzenli geliriniz dahi olsa kredi alamama ihtimaliniz yüksektir. Bu sayılanlar gibi durumları yaşamadıysanız -ki belgeleyebildiğiniz gelirin altında, düzenli ödediğiniz bir kredinizin daha olduğu varsayılarak- büyük ihtimalle Merkez Bankası’nın uygun gördüğü oranlarda kredi alabilirsiniz.

Ailemdeki diğer kişilerin gelirine göre ne kadar kredi alabilirim?

Eğer istediğiniz kredi tutarı, gelir-kredi oranında maaşınızın üzerinde kalıyorsa bu konuda ailenizin gelirlerini de hesaba katarak yeni bir kredi hesaplama yapabilirsiniz. Her banka bu durumu kabul etmese de, hane geliri (özellikle eşin geliri) kabul edilebilir. Tabii ki hanedeki kişilerin gelirlerinin de ispata dayalı olması şartıyla…

Bir örnek vererek durumu netleştirmeye çalışalım. Yeni bir araç almak istiyorsunuz ve bunun için taşıt kredisi başvurusu yapma niyetindesiniz. Aracın 0 km olduğunu ve fatura bedelinin 60 bin TL olduğunu varsayalım. Maaşınızın ise aylık net bin 500 TL olduğunu ve son 6 aylık sigortanızın da yapılmış olduğunu düşünelim. Bu rakamlara göre ne kadar kredi çıkar, bunu bir inceleyelim.

Araç bedel 50 bin TL üzerinde olduğu için normal şartlarda bedelin %50’si kadar, yani 30 bin TL taşıt kredisi alabilirsiniz. 30 bin TL tutarındaki kredinin faizini %1,07 ve vadesini de en üst sınır olan 48 aydan hesaplarsak ek masraflar ile birlikte aylık ortalama 840 TL kredi ödemeniz olur.

Yıllık toplam geliriniz 18 bin TL ve bunun %30’u da 5 bin 400 TL eder. Ancak bu tutarda alacağınız kredinin yıllık ödemesi 10 bin 80 TL. Yani neredeyse 2 katı kadar. İşte bu noktada krediden faydalanabilmeniz için varsa düzenli aldığınız primleri, mülkünüzden gelen kira bedellerini ya da hane halkının bedellerini bankaya sunabilir ve 30 bin TL tutarındaki krediyi alabilirsiniz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.