İşte çıkış ‘Kod’u

24.04.2014 - 09:07 | Son Güncelleme :

Yarın Maliye Bakanı Şimşek, hazırlanan yeni tebliğle ‘kod’lanmaktan kurtulmanın yollarını açıklayacak

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/maliye.jpg" align="right">Maliye’nin naylon fatura düzenleyenleri ‘kod’layarak takip ettiği yaklaşık 100 bin mükelleften oluşan kara listeye girenler mahkeme kararı dahi olsa listeden çıkamıyor, KDV iadelerini alamıyordu. Yarın Maliye Bakanı Şimşek, hazırlanan yeni tebliğle ‘kod’lanmaktan kurtulmanın yollarını açıklayacak.

İş dünyasının ve özellikle ihracatçıların korkulu rüyası olan ‘kod’ sistemi değişiyor. Maliye Bakanlığı’nın naylon fatura düzenleyenleri, kullananları takip ettiği ‘kod’ sistemine girmenin ve çıkmanın artık kriterleri belli olacak. Hürriyet`ten Neşe Karanfil`in haberine göre; Maliye’nin oluşturduğu ‘kod’ sistemine nasıl girileceği belli ancak nasıl çıkılacağı belirsiz. ‘Kod’ sistemine giren bir iş adamı mahkeme kararı bile getirse ‘kod’dan çıkamıyordu. Maliye Bakanlığı’nın konuya ilişkin bir tebliğ hazırladığı ve ‘kod’dan nasıl çıkılacağına ilişkin kriterlerin ilan edileceği öğrenildi. ‘Kod’dan çıkmanın, ‘süre, ödeme, düzeltme   kriteri’ gibi artık bütün vergi daireleri için belli bir standartı olacak.

SÜRPRİZİM VAR

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önceki gün mart ayında göreve başlayan yaklaşık 1700 vergi müfettiş yardımcısının katıldığı “Kişisel Gelişim ve Motivasyon Eğitimi” konulu programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şimşek gazetecilere “Cuma günü çok önemli bir reformu paylaşacağız katma değer vergisine ilişkin. İade sisteminin basitleştirilmesine ilişkin bir sistem” demişti. Maliye Bakanlığı KDV iadeleri ile ilgili bir tebliğ taslağı hazırladı. Tebliğin de yarın Resmi Gazete’de çıkması bekleniyor. İade sistemi bu tebliğle tek düzenlemede toplanmış olacak.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Maliye Bakanlığı naylon fatura düzenleyen, naylon fatura kullanan, işyerinde bulunamayan mükellefleri çeşitli ‘kod’lar altında takip ediyor. Bir ihracatçının iade talebinde naylon fatura yani sahte bir fatura çıkarsa ‘kod’a giriyor. Ve ‘kod’dan çıkış yok. O yüzden ihracatçı normal zamanda iade alırken süreç uzuyor, teminat oranı artıyor yani sakıncalı duruma düşüyor. İade talebi denetlenmeden ödenmiyor. ‘Kod’a girmiş mükellef sayısının 60-70 bin civarında olduğu belirtiliyor. Konuya yakın bazı kaynaklar ise ‘kod’’da izlenenlerin sayısının 100 bine dayandığını tahmin ediyor. Maliye’nin yeni sistemiyle izlenenlerin sayısının 10 bine düşürülmesinin hedeflendiği belirtiliyor.

‘Kod’ sistemi nedir?

BANKALARIN MEVDUAT FAİZ ORANLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN...

Maliye Bakanlığı naylon fatura düzenleyen ya da kullanan mükelleflere ilişkin bir ‘kod’ sistemi oluşturmuştu. Haksız KDV iadesini önlemek için getirilen bu sistem daha sonra giderek genişledi. İşadamlarının yoğun şikayeti üzerine sistemin “KDV İadesi Risk Analiz Projesi” şekline dönüştürüldü.  Ancak Maliye’nin yine de belirlenen ‘kod’lara göre mükellefleri takip ettiği düşüncesi devam etti. Maliye örneğin, sahte faturayı düzenlediği vergi inceleme raporu ile saptanan mükellefleri ‘kod1’de, sahte faturayı kullananları ‘kod2’de, sahte fatura kestiği inceleme raporları ile saptanan şirketlerin temsilcilerini, ortaklarını ‘kod3’te takip etti. En ünlü ‘kod’ ise ‘kod5’ olarak biliniyor. Sahte fatura düzenlediği ya da kullandığı rapor olmaksızın tespit edilenler, yoklama fişlerinde adresinde bulunamayanlar, defterlerini ibraz etmeyenler ‘kod5’ listesinde yer aldı.

Tüm kriterler ilan edilecek

Maliye Bakanı Şimşek’in yarın açıklayacağı yeni sistemle, ‘kod’a girmenin ve çıkmanın kriterleri belirlenecek. Aslında bu tebliğle daha çok ‘kod’dan çıkmanın yolları belirlenmiş olacak. Yetkililer vergi dairelerine göre uygulamaların farklı olabildiğini belirterek, vergi dairelerinin uygulamalarının da tek kritere bağlanacağını söylediler. Süre, ödeme ve düzeltme kriterleri tebliğle açıklığa kavuşacak.

Bir mükellefin iade talebinde diyelim ki naylon fatura kullandığı tespit edildi. Ne kadar zamanda düzeltme yapacağı, iadesini ne kadar zamanda alacağı belli olacak. Naylon faturayı iade talebinden nasıl çıkaracağı yani düzeltme yapacağının da şartları açıklanacak. Mevcut durumda düzeltme yapılsa bile ‘kod’dan çıkılamadığı belirtiliyor. Yani bir ihracatçının iade talebinde naylon fatura kullandığı tespit edildi. Bunu düzeltmesi yani naylon faturayı çıkarması gerekiyor. Ya da ihracatçı mahkemeye gidiyor. Uzmanlar, mükelleflerin mahkemeyi kazansa bile ‘kod’dan çıkamadığını belirterek, yeni sistemdeki iyileştirmenin sadece naylon faturayı kullananlar için geçerli olacağını söylediler.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.005 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.