J.P.Morgan`dan Türkiye`ye iyi haber

19.08.2013 - 15:52 | Son Güncelleme :

J.P.Morgan Yükselen Piyasalar Stratejisi başlıklı raporunda yatırım yapılabilir yükselen piyasalarda öne çıkan üç ülkeyi tespit etti

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349jpmorgan.jpg">J.P.Morgan Yükselen Piyasalar Stratejisi başlıklı raporunda yatırım yapılabilir yükselen piyasalarda öne çıkan üç ülkeyi tespit etti.

Derecelendirme kuruluşu J.P.Morgan, yükselen piyasalara ilişkin ikinci çeyrek raporunda Özellikle büyük yatırım yapılabilir yükselen piyasalarda öne çıkan üç ülke var: Güney Afrika, Türkiye ve Hindistan saptamasında bulundu.

J.P.Morgan Yükselen Piyasalar Stratejisi raporunda yükselen piyasaların haziran ayı sonunda, önce ABD Merkez Bankası’nın aylık varlık alımlarını azaltacağı, ikinci olarak da Çin kanun yapıcıların banka dışı kredi segmenti üzerine daha sıkı gidileceği açıklamasından etkilendiğini bildirdi.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Raporda Türkiye’ye ilişkin şu değerlendirmeler yer aldı:

İç talepte güçlü artış ve yüksek faiz gibi iki faktörden arındırarak bazı cari işlem fazlalarının düşük düzeye hareket ettiğini, bazı cari işlem açıklarının yükseldiğini görmeye başlıyoruz. Özellikle büyük yatırım yapılabilir yükselen piyasalarda öne çıkan üç ülke var: Güney Afrika, Türkiye ve Hindistan. Her bir ülkede cari işlem açıkları GSYH’nın yaklaşık yüzde 5’ine, yükselen piyasalar için bile, dış finansman gereksinimine ilişkin endişelerin olduğu bir düzeye gidiyor.

Yükselen piyasalar para birimlerinin FED sönümüne kırılganlıklarının değerlendirilmesi:

....Bazı ülkelerin cari işlem açığı yelpazesinin yukarı bölümünde bulunması iyi haber. Özellikle bazı Asya ülkeleri yelpazenin bu bölümünün en yukarısında. Tayvan aslında net finansman fazlası veriyor. Yelpazenin diğer ucunda bir avuç ülke genellikle de Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde (ve özellikle Türkiye) akışlar perspektifinden, net fonlama ihtiyaçları karşısında rezervlerinin görece düşük düzeyi karşısında daha kırılgan görünüyor. Sonuç olarak para birimleri üzerinde ek baskı görebilirler....

....Bir diğer önemli nokta dış fonlamada yavaşlamaya karşı görece kırılgan bazı para birimlerine baktığımızda, akış riski ölçüsünde bir değerlenme riskleri görünmüyor. Hint rupisi şu anda ayırt edilebilir şekilde ucuz; ikinci çeyrek başlarında sert darbe yiyen Güney Afrika rantı, nötrün ucuz tarafında; ve portföy akışlarında yavaşlamaya karşı kırılgan görünen Türkiye, piyasa değeri civarında alım satım yapıyor. Aslında yükselen piyasalarda hem değerleme hem de akış riskinin bir kombinasyonunun yer aldığı örnekler bulmakta zorlanıyoruz.

Yükselen piyasalarda iç kredi döngüleri-gelişti ancak kader iflas değil:

....Varlık sınıfı genelinde özel kredilerin büyümesi analiz edildiğinde; kredi büyümesi oldukça kuvvetli oldu ve son üç yılda her yıl yüzde 20 arttığı birkaç ülke var (Türkiye, Brezilya, Endonezya)...

Kredi büyümesinin nominal GSYH’ların üzerinde olduğu birçok yükselen piyasa ülkesi var. Fakat genel olarak özel kredilerde artışların nominal GSYH’nın yüzde 20’sini aştığı bir ülke yok. Bir ölçüde soğumayı görmekten memnuniyet duyacağımız, kredi büyümesinin yeterli ölçüde hızlı gerçekleştiği bir çift ülke söz konusu. Brezilya ve Türkiye bu açıdan öne çıkan ülkeler. ASEAN bölgesindeki Endonezya ve Latin Amerika’daki Kolombiya da görece hızlı kredi büyümesi deneyimi yaşadı ve büyüklük GSYH’larının yüzde 10’una ulaştı. Ancak, yükselen piyasalarda yaşanan hızlı kredi büyümesi kadar bir dizi kredi iflasının da hızla gerçekleşecek gibi görünmemesi iyi haber.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.