Jackson Hole'dan ne çıkabilir?

20.08.2014 - 13:26 | Son Güncelleme :

Fed'in Jacksone Hole'da düzenleyeceği toplantıda dikkatler Yellen'ın konuşması üzerinde olacak

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/janet_yellen_fed_650_5.jpg">

Fed'in Jacksone Hole'da düzenleyeceği toplantıda dikkatler Yellen'ın konuşması üzerinde olacak.

ABD merkez bankası Fed'in Kansas City branşının Jackson Hole, Wyoming'de düzenlediği yıllık ekonomi sempozyumu 21-23 Ağustos'ta gerçekleştirilecek. Sempozyumda öne çıkacak noktalar şöyle:

-- Yellen'ın konuşması: Sempozyumun en önemli konuşmasını, Fed Başkanı Janet Yellen, 22 Ağustos'ta New York saati ile 10:00'da istihdam piyasaları üzerine yapacak. Yellen bu konuşmasında muhtemelen, Barclays Plc'nin New York ofisi şef ABD ekonomisti Dean Maki'ye göre, istihdam piyasasında iyileşme için çok potansiyel olduğu yolundaki Fed görüşünü tekrarlayacak.

-- Temmuz ayında, Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), işsizlik oranının Fed yetkililerinin tahmininden daha hızlı düşmesine karşın, gevşek para politikasının sürdürülmesinin bir gerekçesi olarak, istihdam kaynaklarının potansiyelin önemli ölçüde altında kullanıldığının altını çizmek amacıyla politika açıklamasının dilini değiştirdi. Maki, Fed Başkanı'nın muhtemelen, süregelen gevşekliğin bir nedeni olarak, ekonomik sebeplerden dolayı artan sayıda kişinin yarı zamanlı istihdam edilmesi gibi tedbirleri işaret edeceğini söyledi.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

-- Stamford, Connecticut'ta RBS Securities Inc. şef ABD ekonomisti Michelle Girard, Yellen, piyasayı hareketlendirici politika konuşması yapmaktan uzaklaşarak yeniden daha akademik bir söyleme dönmeyi istiyor, dedi ve Yellen'ın bu konuşmayı, Fed'in düşüncesi bağlamında herhangi birşeyi ya da Fed'in düşüncesinde anlamlı bir değişikliği işaret etme aracı olarak kullanacağını düşünmüyorum şeklinde görüş bildirdi.

--Ücret odaklanması: Ücretlerdeki cansız büyüme, Bank of America Corp.'un New York ofisi küresel ekonomi araştırmaları eş başkanı Ethan Harris'e göre, eğer Yellen konuşmayı daha da genişletirse, daha da detay vereceği bir konu olabilir.

Durgun Ücretler

-- ABD'de ortalama saatlik ücretler, Çalışma Bakanlığı2nın açıkladığı verilere göre, Temmuz ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2 yükselerek son beş yılın ortalama artış hızını yakaladı ve Aralık 2007'de sona eren yıldakine göre yüzde 3.1 düştü. Bundan ayrı olarak, istihdam maliyetindeki değişmeleri gösteren istihdam maliyet endeksi Haziran ayında, öbceki yıla göre yüzde 2 arttı.

-- Harris, Ücretlere daha dikkatli bir bakış, Yellen'ın yeni bir zemin oluşturması için iyi bir yer olacak, dedi ve Ücretler çok zayıf, iyileşme işareti yok ve Fed'in burada neden çok yavaş hareket ettiğini savunacaksanız, sebebiniz;  yavaş ücret büyümesi şeklinde görüş bildirdi.

--Konferans katılımcıları büyük ölçüde akademisyenler ve merkez bankacıları olacak. Wall Street'in büyük bankalarının ekonomistleri bu yıl davet edilmedi.

--Draghi'nin görünümü: Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin konuşması, önem sıralamasında Yellen'ı takip edecek. Yatırımcılar, konuşmada 18 üyeli Euro Bölgesi ekonomisinin ne kadar zayıf olduğuna ilişikin işaretler arayacaklar ve Draghi'nin AMB2nin direndiği Fed usulü parasal genişlemeye gidip gitmeyeceğine yönelik işaretlere bakacaklar.

Avrupa Tekliyor

-- Euro Bölgesi'nin büyümesi yılın ikinci çeyreğinde, en büyük üç ekonomisinin büyümeyi başaramaması ile birlikte yerinde saydı ve bölgede deflasyon risklerine katkı yaptı. Draghi bu ay hali hazırda, görünüm kötüleşirse, Haziran ayında uygulamaya koyduğu, daha önce görülmemiş büyüklükteki teşvikleri daha da yoğunlaştırabileceği taahhüdünde bulundu.

-- Royal Bank of Scotland Group Plc'nin Londra ofisinde makro kredi araştırma müdürü Alberto Gallo, Draghi'nin karşı karşıya bulunduğu zorluğun, Yellen'ın ABD istihdam piyasasını destekleme üzerinde odaklanması durumunda daha da artacağını söyledi. Bu nedenle, Yellen'ın teşviklerin sürdürülmesine eğilim göstermesi, doları euro karşısında zayıf tutacak.

-- Gallo, Draghi euroyu aşağı itmeyi denedi ve şu ana dek dolar karşısında çıok az zemin kazandı, dedi ve AMB daha fazlasını yapma konusunda çok daha baskı altında şeklinde konuştu.

-Yapısal zorluklar: Konferansta istihdam piyasası araştırması üzerine sunulacak panel tartışmaları, TD Securities USA LLC'nin New York ofisinde döviz ve faiz küresel müdürü Eric Green'e göre, istihdam kaynaklarının potansiyelin altında kullanılmasının dönemsel bir değişimden ziyade daha kalıcı bir yapıya sahip olduğunun artan bir oranda bilindiğini açığa çıkarabilir.

Şahin Ton

-- Bank of America'dan Harris, Konferansın kendisi bir şahinlik aurası yaratacak, dedi ve Zira bu konferans Fed'e yönelik eleştirilerin yüksek sesle dile getirilmesi için bir fırsat, katılımcılar Jackson Hole'da şahin yönelimi gösterme eğilimi gösteriyorlar ve geçmişte bunu tekrar tekrar gördük. Bu Kansas City Fed, herşeyden öte ve Kansas City Fed Fed'in politikasının en büyük eleştiricisi konumunda şeklinde görüş bildirdi.

-- Kansas City Fed Başkanı Esther George, geçen yılki yedi Fed oylamasında muhalif kaldı ve bir yılda ard arda sekiz kez muhalif kalarak rekor kıran selefi Thomas Hoenig'in geleneğini devam ettirdi.

--Küresel sapma: 2008'deki finansal krizden bu yana, Jackson Hole toplantıları, ekonomilerini destekleme çabalarının tartışılması konusunda merkez bankalarının istekliliğine yönelik görüş birliğine sahne oldu. Bu birleşik cephe, yakın bir zamanda, Yellen'ın başkanlığındaki Fed'in parasal genişlemeyi sonlandırmaya doğru götürürken, Mark Carney başkanlığındaki İngiltere Merkez Bankası'nın halihazırda İngiltere'de faizleri artırmanın zaman çerçevesini tartışması ile bölünebilir.

-- Tam aksi yönde, AMB ve Japonya Merkez Bankası, zayıf enflasyonu dengeleek için, teşvikleri artırmayı düşünüyor. Societe Generale SA küresel stratejisti Kit Juckes, bu sapmanın muhtemelen önümüzdeki çok sayıda çeyrek dönemde kilit konu olarak kalmaya devam edeceğine dikkat çekti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.720 Değişim: 0,78% Hacim : 18.177 Mio.TL Son veri saati : 10:33
Düşük 9.696 24.04.2024 Yüksek 9.741
Açılış: 9.716
32,5490 Değişim: 0,01%
Düşük 32,4573 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8297 Değişim: -0,10%
Düşük 34,7749 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.432,48 Değişim: 0,10%
Düşük 2.422,33 24.04.2024 Yüksek 2.442,00
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.