`Karşılıksız çek`te tehlike çanları!

18.06.2012 - 09:20 | Son Güncelleme :

karşılıksız çıkan çek adedi 83 bin 80`e ulaştı. Ne yazık ki son iki yılın zirvesi

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/hesapgrafiktablo4.jpg">İTO Başkanı Yalçıntaş uyardı: Mayıs ayında karşılıksız çıkan çek adedi 83 bin 80`e ulaştı. Ne yazık ki son iki yılın zirvesi. Bu rakamlar artık çekte tehlike çanlarının çaldığını ifade ediyor

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Mayıs ayında karşılıksız çıkan çek sayısının 83 bin 80 adede çıkarak son iki yılın en yüksek rakamına ulaştığını belirterek, ``Hızla yeni adımlar atılması şart. Bu noktada `Mali Risk Sigortası` sisteminin büyük fayda getireceğini düşünüyoruz`` dedi.

Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, çekte hapis cezasının kalkmasının ardından bir boşluk meydana geldiğini ve alınan tedbirlerin ise caydırıcı olmadığının ortaya çıktığını vurguladı.
Çek Raporu Sistemi`nin ticaret hayatına yeni bir soluk getirdiğine, ancak yetersiz olduğuna işaret eden Yalçıntaş, şu bilgileri verdi:
``Mayıs ayında karşılıksız çıkan çek adedi 83 bin 80`e ulaştı. Ne yazık ki son iki yılın zirvesi. 2012 yılının toplamındaki rakam ise 344 bin 196. Bu ne demektir? Geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız çek oranı yüzde 56,4 oranında artmış. Ciddi risklerle karşı karşıya kalabiliriz. Bu rakamlar artık çekte tehlike çanlarının çaldığını ifade ediyor. Acilen tüccarı güvenceye alacak bir mekanizma hayata geçirilmeli.``

Yalçıntaş, Avrupa ve çevre ekonomiler başta olmak üzere, dünyadaki birçok ülkenin ekonomik krizlerle boğuşurken, Türkiye`nin ekonomide istikrarı  yakaladığına ve büyük atılımlar yaptığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

``Türkiye`nin bugün, çek gibi hayati öneme sahip bir ödeme aracına her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Bir an evvel çekte yargıyı yormayacak, ancak ekonomiyi de aksatmayacak düzenlemelere gidilmeli. Çek sistemi raporunu faydalı bulsak da yeterli olmadığını rakamlardan görebiliyoruz.

Çeke yeniden itibar kazandıracak sistem `Mali Risk Sigortası`. Bu sistemde tüccar ödenmeme riskine karşı çekini sigortalatacak. Piyasada sigortalı çekler gönül rahatlığı ile elden ele dolaşabilecek. Çek karşılıksız çıktığı vakit, tüccar korkmayacak, çek bedelini sigortadan tahsil edebilecek ve çarklar dönmeye devam edecek.

Bu sigortanın maliyetinin de çekin tarafları arasında makul oranlarda paylaştırılması gerekiyor. Mali Risk Sigortası`nın devreye alınması için İTO olarak gerekli girişimlerde bulunduk. Mayıs ayında takas odalarında mahsuplaşmaya ibraz edilen çek tutarı 25,7 milyar lira. Çek Türkiye için işte bu kadar önemli. Sıkıntı ortada. Hızla yeni adımlar atılması şart. Bu noktada `Mali Risk Sigortası` sisteminin büyük fayda getireceğini düşünüyoruz.``

Haberin Devamı




 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.001 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.