Kart aidatı için binlerce başvuru!

06.03.2012 - 13:13 | Son Güncelleme :

Yıllık kredi kartı aidatlarını almak için binlerce kişi başvuru yaptı

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/kredi-karti.jpg">Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, Yargıtay`ın kararının ardından, yıllık kredi kartı aidat isteme sürenin 10 yıla çıktığını duyan binlerce kişinin kendilerine başvuru yaptığını bildirdi.

Çakar yaptığı açıklamada, bankalar tarafından yılık üyelik aidatı adı altında kart sahiplerinden talep edilen tüm aidatların hakem heyetleri ve mahkemeler tarafından sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre değerlendirilerek, 10 yıllık zaman aşımına tabi tutulduğunu anımsattı.

Yargıtay`ın, bu konuda çok önemli yeni bir ilke kararı verdiğini ifade eden Çakar, “Buna göre, tüketiciler tarafından aidatlar 10 yıl geriye dönük olarak talep edilebilecek. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi`nin bir uyuşmazlıkla ilgili verdiği bozma kararı uyarınca, `kredi kartlarından yıllık üyelik aidatı tahsil edilmesinin haksız şart niteliğinde olduğu ve geriye dönük olarak 10 yıl boyunca talep edilebileceği` sabit oldu” diye konuştu.

Emsal niteliğindeki bu karar uyarınca tüketicilerin, bankaların aldığı yıllık kredi kartı kullanım ücretinin (aidat) kesilmesine karşı 10 yıl geriye dönük tüm kesintileri talep edebileceklerinin kamuoyuna duyurulmasının ardından kendilerine binlerce kişinin başvuruda bulunduğunu kaydeden Çakar, sadece tüketicilerin değil, birçok kurum ve kuruluşların da bu konuda kendilerinden bilgi aldıklarını söyledi.

Kredi kartı aidatlarının geri dönük istenmesine ilişkin dilekçe örneği hazırladıklarını ifade eden Çakar, şöyle konuştu:

“Dilekçe örnekleri, bizim sitemizden ya da şubelerimizden temin edilebilir. Hazırladığımız dilekçede, tüketiciler, bankalardan geçmişe dönük kredi kartı aidat ödeme dokümanı ile 10 yıl geriye dönük olarak ödedikleri aidat parasını isteyecek. Bankalar genellikle hem ödemeyi yapmıyor hem de geçmişe dönük ödenen kredi kartı aidatının dökümünü vermiyor. Yaklaşık 15 gün bekleyen tüketiciler, bankalardan eğer cevap gelmezse ya da olumsuz cevap gelirse, bankadan bu dökümleri istediklerini kanıtlayan belgeler ve dilekçeyle bulundukları il ya da ilçelerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvuracaklar. Hakem heyetinin tüketici lehine olan kararını uygulamayan bankaya, icra yolu uygulanabilir.”

“Banka dökümlerini hakem heyetleri de isteyebilmeli”

Bankaların aidatları ödemedikleri gibi hesap dökümünü de vermediklerini belirten Çakar, “Bazı hakem heyetleri, banka dokümanı olmadığı için verilen dilekçeleri reddediyor. Bu nedenle biz de ilgili genel müdürlüğe, hakem heyetlerinin tüketicilerin işlerini kolaylaştırmalarını isteyen bir dilekçe yazdık. Bu dilekçemizde, bankalardan tüketicilerin, kredi kartı aidatlarıyla ilgili dokümanların hakem heyetleri tarafından isteyebileceklerine ilişkin genelge gönderilmesini istedik.

Merkez Bankasına ise bankaların tüketicilerin başvurularını olumlu yönde değerlendirmeleri gerektiğini belirten dilekçe yazdık. Cevap bekliyoruz” diye konuştu.

Kredi kartını iptal edenlerin de ödedikleri aidatları isteyebileceklerini belirten Çakar, bu durumdaki kişilerin kredi kartı bilgilerini Tüketici Sorunları Hakem Heyetine bildirmeleri gerektiğini kaydetti.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.