Konut kredisi sonrası tapu işlemleri

26.01.2015 - 14:41 | Son Güncelleme :

Konut kredisi sonrası yapmanız gereken işlemler neler? Tapu kadastro ve tüm tapu işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için Bigpara'ya tıklayın!

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tapu_5.jpg">

Sonunda bankanız mortgage başvurunuzu onayladı. Peki bundan sonra ne yapmalı? İşte tüm tapu işlemleri, ödenmesi gereken tapu masrafı ve diğer detaylar...

Konut kredisi ile ilgili detayları her fırsatta açıklamaya ve sizleri birçok püf nokta konusunda bilgilendirmeye çalışıyoruz. Mortgage kullanma niyetinde olanlar artık sürecin nasıl işlediğini tüm detaylarıyla biliyorlar. Ancak kredi aldıktan sonra tapu işlemleri başladığında; ev sahibi olmak isteyenler karışık ve ileride tehlikeli olabilecek birçok prosedürle karşılaşıyorlar. Peki bu prosedürler neler?

Ev kredisi alındıktan hemen sonra ilk adım belediye!

Ev kredisi onayınızı aldınız, şimdi sıra evi almaya geldi. Bunun için yapmanız gereken ilk şey mülkün bağlı bulunduğu belediyeye gidip evin herhangi bir vergi borcunun olup olmadığını sorgulamak. Şayet vergi borcu var ise öncelikle bu borcun kapatılması gerekiyor. Buna benzer tapu masrafları ve tapu harcı gibi zorunlu ücretleri mülk sahibi ile önceden görüşüp anlaşarak ödeme için orta yol bulunabilir. Ancak genelde tapu masrafları özellikle de tapu harcı alıcı tarafından ödenir. Belediyeye gidildiğinde atılması gereken ikinci adım ise rayiç belgesi istemek olmalıdır. Bu evrak Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından istenmektedir. Rayiç bedeli sizin ev için ödediğiniz meblağın altında olabilir. Bunun bir önemi yoktur.

##$$KONUTKREDIWIDGET##$$

Daha sonraki işlem Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nden randevu almak. Zira mevzu bahis tapu randevu sonucu müdürlüğün görevlendirdiği kişi tarafından mülk incelendikten sonra işleme alınan bir belgedir. Bu inceleme sırasında müdürlük bankadan aldığınız konut kredisi tutarı yerine, belediyenin verdiği rayiç bedeli üzerinden tapu işlemleri başlatabilir. Buna engel olmanız, tapuyu evi almak üzere anlaştığınız bedel üzerinden düzenletmeniz ileride evi satmak istediğinizde sizin için faydalı olacaktır. Ayrıca ev kredisi aldığınız tarihten sonraki 5 yıl içinde vergi dairesi tarafından size dava açılabilir. Örneğin bankadan aldığınız mortgage evin satış bedelinin %75’i olacaktır. Buna 200 bin TL diyelim. Ancak belediye evin rayiç bedelini 175 bin TL göstermiş olsun. Buna göre kredi denetlemeleri esnasında sizin 175 bin TL bedelindeki ev için 200 bin TL kredi almış ve iyi ihtimalle bankayı 25 bin TL kazıklamış olduğunuz görülür. Kötü ihtimalde ise vergi dairesi mortgage kredisinin %75 bedelinde verildiğini göz önünde bulundurur ve evin bedelinin -ki krediyi bu hesaptan alıyorsanız eksperin eviniz için belirlediği bedel zaten budur- 266 bin TL gösterildiğini, 175 bin TL’lik ev içinse bankayı 68 bin 750 TL kadar dolandırdığınız idda edilir. Bu hesabı şöyle yapabiliriz: 175 bin TL değerindeki bir ev için alabileceğiniz maksimum ev kredisi %75 üzerinden 131 bin 250 TL’dir. Ancak siz 200 bin TL almış olursunuz ve aradaki 68 bin 750 TL’lik fark sizden faizi ile birlikte geri istenir. Ayrıca buna mahkeme masrafları da eklenir. Yani her halükarda büyük bir zarara girmiş olursunuz.Tapu masrafı nelerden oluşur ve harç ne kadardır?

Tapu masrafı nelerden oluşur ve harç ne kadardır?

Tapu harçları evin bedelinin yaklaşık %2’si üzerinden belirlenir. Önemli olan tapunun üzerinde yazan bedeldir. Buna göre belirlenen tapu harçları için bir süre daha bankalarla haşır neşir olabilirsiniz. Harç ödendikten sonra yapılması gereken artık gerekli evrakları toplayıp Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne teslim ettikten sonra tapunun sizin üzerinize geçirilişi ve bankadaki ufak tefek ipotek işlemleridir. Tapuyu aldıktan sonra mülkü satan kişi ile bankaya gidilmeli ve ev için aldığınız mortgage bedelinin satıcının hesabına geçmesi sağlanmalıdır.

Tapu Kadastro işlemler için hangi evrakları ister?

Tapu için randevu almadan hemen önce daha önce bahsettiğimiz belgelerin yanı sıra, alıcı ve satıcının kimlik fotokopileri ve kimliklerinin asılları, 2’şer adet fotoğrafları, şayet alım-satım işlemini kendileri yapmıyorsa vekil tayin ettikleri kişiler adına düzenlenmiş vekaletnameler ve tapunun orijinali gerekmektedir. Ayrıca elbette tapu harcı yatırıldıktan sonra alınan dekont ve zorunlu deprem sigortası evrakları (bu işlemi konut kredisi alırken banka aracılığıyla da yaptırabilirsiniz) da yanınızda olmalıdır. Tüm bu işlemler randevu tarihiniz ileri bir güne verilmezse bir günden kısa sürer. Bankada yaptığınız son işlemlerden sonra ise sorunsuz bir şekilde yeni evinizin sahibi olursunuz.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.015 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.