Kredi Kartı Aidatı İadesi Nasıl Alınır?

05.12.2014 - 18:10 | Son Güncelleme :

Kredi kartı aidatı küçük ama can sıkıcı bir ödemedir. Neyse ki bu aidat iade edilebilir

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/kredikarti_11.jpg">

Kredi kartı aidatı küçük ama can sıkıcı bir ödemedir. Neyse ki bu aidat iade edilebilir. İşte kredi kartı aidatı iadesi için izlenmesi gereken yollar...

Kredi kartları artık hayatımızın vazgeçilmezi ancak kart aidatı gibi ekstra ödemeler, hali hazırda zorlayıcı faizlerin üzerine bindiğinde ödemeler moral bozucu ve hatta zaman zaman içinden çıkılmaz bir hale gelebiliyor. Her ne kadar bu meblağlar çok yüksek olmasa da ödemenin gereksiz olduğu düşüncesi rahatsızlık uyandırabiliyor. Kart aidatı için herhangi bir düzenleme yapılmamasına rağmen bazı bankaların kart aidatı olmayan kredi kartları da mevcut ancak olanlara nazaran daha avantajsız görünüyorlar ve çoğunlukla tercih sebebi de olmuyorlar. Ancak elbette kredi dosya masrafı iadesi olduğu gibi kredi kartı aidatı iadesi de mümkün.

Kredi kartı aidatı iadesi için nasıl bir yol takip edilmeli?

Kredi kartı aidatı iadesi için her şeyden önce kartı kullandığınız bankanın müşteri hizmetlerini arayarak bu ücretleri talep etmeniz gerekir. Bazı bankalar sorun çıkarmadan ücreti ödemeyi kabul ederler. Bu kabul yöntemi farklı şartlar içerebilir. Örneğin bankalar sizden ayda belli bir miktar ödeme yapacağınız yönünde taahhüt ya da belli bir sayıda otomatik ödeme talimatı vermenizi isteyebilirler. Aynı şekilde kart aidatı kartınıza puan şeklinde de geri verilebilir. Ancak ödemelerini aksatan ya da kredi kartını sık kullanmayan biriyseniz bu seçenek sizin için uygun olmayabilir.

İkinci seçeneğiniz bankaya bir kredi kartı aidatı itiraz dilekçesi yazmak olmalı. Dilekçeye de olumsuz yanıt gelmesi halinde, kullandığınız bütün kredi kartlarına ait gerye dönük 10 yıllık ekstreleri ve kredi kartı alırken imzalamış olduğunuz sözleşmenin bir nüshası ile ilçenizdeki Tüketici Hakem Heyeti’ne şikayette bulunabilirsiniz.

Kredi kartı aidatı itiraz dilekçesi nasıl yazılmalı?

Bu dilekçede sizden kart aidatı alınmasının, Yargıtay’ın emsal teşkil eden kararlarına göre hukuka aykırı olduğu, 10 yıl geriye dönük olacak şekilde kullandığınız kartlardan alınan tüm aidat bedellerinin tarafınıza iade edilmesi gerektiği, aksi halde yasal yollara başvuracağınızın ve her tür mahkeme masrafı ve avukat ücretinin de ilgili banka tarafından karşılanacağının yazılı olması gerekir. Ayrıca kredi kartı aidatı itiraz dilekçesi mutlaka bankaya iadeli taahhütlü gönderilmeli ya da noterden ihtar çekilmelidir. Bu şekilde dilekçenizin bankaya ulaştığından emin olur, evrağı teslim alan kişinin imzasını görebilirsiniz.
Kredi kartı aidatı iadesi için hukuki yollar dışında yapılabilecek bir şey var mı?

Her şeyden önce bankaların da en az sizin kadar hukuki süreçlerden ve avukat masraflarından hoşlanmadığını hatırlatmak isteriz. Büyük ihtimalle yaptığınız iade başvurusu sonucunda banka sizinle bir pazarlığa girecektir. Bu pazarlıktan memnun kalmazsanız informal bir yöntem olarak kartı iptal edeceğinizi söyleyebilirsiniz.

Ancak tekrar hatırlatmakta fayda var; bu uyarılardan ve pazarlıklardan yalnızca, borçlarını düzenli ödeyenler faydalanabilirler. Örneğin zaten hali hazırda bankaya borçluysanız kartınızı iptal etme olanağınız yoktur. Dolayısıyla bu yola başvurmanız mümkün değildir.

En başta kart aidatı ödememek mümkün mü?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, otomatik ödeme talimatları ve benzer taahhütler sayesinde bankalar kart aidatı almayabilirler. Ayrıca kart aidatı olmayan kredi kartları da vardır ancak bu kartların çoğunlukla taksit, puan ve benzeri imkanları bulunmayabilir.

Tüm bunların dışında, en başta kredi kartı sözleşmenizi imzalarken sizden kart aidatı alınacağına dair bir maddenin olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Her şeyden önce sözleşmenizde sizden bu tarz bir ödeme yapılacağına dair bir ibare bulunmaması gerekir. Şayet böyle bir madde varsa ve siz bu sözleşmeyi imzalarsanız, kart aidatını ödemeyi kabul etmiş olursunuz ve ne yazık ki daha sonra hukuki yollarla bu aidatın iadesi mümkün olmaz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5764 Değişim: 0,31%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7906 Değişim: 0,17%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.501,15 Değişim: 0,67%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.